Kreativni kutak učionice

KREATIVNI KUTAK UČIONICE

Smotra Saveza izviđača Hrvatske

srijeda, 21. lipnja 2017.

Djeci je potrebno više aktivnosti. O tome će se svi složiti, ili barem potvrdno klimnuti glavom. Stalno se priča da su nam djeca neaktivna, sjede uz računala ili pametne telefone, ne kreću se...

... nisu spretna (kao što smo mi bili kad smo bili njihovih godina). Djeca se uključuju u izvannastavne aktivnosti u školi jer (poneka) nemaju drugog izbora. Žive u manjoj sredini gdje nemaju puno izbora, a u ponudi je „klasika“: plesna, recitatori, zbor …

Ako pričamo o izvanškolskim aktivnostima, onda je izbor šarolikiji – što je veće mjesto stanovanja, to je izbor aktivnosti bogatiji: nogomet, rukomet, košarka, tenis, plivanje …

I kad se djeca bave sportom, rezultati rada su vidljivi odmah i sad – potrebno je kupiti opremu za određeni sport, trenirke, tenisice, kimona, torbe, lopte. Tu je i članarina. Kad vikendima počnu natjecanja, ponekad se i roditelji angažiraju za prijevoz do mjesta događaja. Sve se to vidi. Svi su zadovoljni.

Ja sam također uključena u jednu izvanškolsku/izvannastavnu aktivnost. Ta aktivnost ne spada u sport, a ima veze s njim. Bavim se time više od 30 godina. Ja sam to više od 30 godina. JA SAM IZVIĐAČ.

Mi izviđači ne spadamo u sport, iako njegujemo zdrav život, aktivni smo na svojim izviđačkim aktivnostima. Sudjelujemo u orijentacijskim natjecanjima koja zahtijevaju dobru tjelesnu spremu jer se ponekad u danu prelazi i više od 15 km (poneki dio puta i trčeći). Imamo raznorazna sportska natjecanja.

Ne spadamo ni u kulturno-umjetnička društva iako imamo svoje pjesme i plesove.

Ne spadamo u skupinu turističkih agencija, iako često putujemo i upoznajemo nove ljude i krajeve (a za puno manje novca). Da, mi nikamo ne spadamo.

Mi smo sami za sebe. Tu smo da služimo lokalnoj zajednici. Da razvijamo kreativne, sposobne mlade osobe koje će učiniti svijet boljim.

Svatko je od vas zasigurno barem jednom u životu čuo za izviđače. Mnogi su kao klinci i bili izviđači. Puno je tu uspomena, vjerujem da ove retke sada čita netko tko to nikad nije bio, a želio je. Jer, tko ne bi poželio (bar jednom) spavati u šatoru pod otvorenim nebom, koje izviđači nazivaju hotelom s tisuću zvjezdica.

Za mjesec dana, od 24. srpnja do 2. kolovoza 2017., u Kamanju pored Ozlja, uz rijeku Kupu, izviđači iz cijele Hrvatske sudjelovat će na 10. smotri Saveza izviđača Hrvatske. Na Smotri će im se pridružiti i izviđački prijatelji iz mnogih zemalja pa time Smotra poprima međunarodni značaj.

Po najavama, u Kamanju će pod šatorima boraviti 1200 izviđača.

A što je to „smotra“? Smotra je zajedničko logorovanje (taborovanje/kampiranje) izviđača iz više različitih udruga. Svi će moći sudjelovati u aktivnostima koje im priprema Tim za program Smotre kojim ja, kao načelnica za program Saveza, koordiniram. E, sad dolazimo do dijela u kojemu ćete saznati zašto ovo pišem.

Izviđački program povezan je sa školskim. U mojoj školi izviđači su uvršteni u izvannastavne aktivnosti. U mojoj je skupini najviše učenika. Učenici razredne nastave pripadaju, u izviđačkom svijetu, dobnim skupinama poletaraca i vučića, a njihov program na Smotri je više nego bogat.

U deset dana Smotre poletarci i vučići okusit će pravu pravcatu avanturu jer je ozaljski kraj poznat po legendama o vitezovima i vješticama pa će se oni okušati u izradi dvorca, paljenju vatre, kretanju po zadanom terenu uz pomoć putnih znakova, izrađivat će štitove i krune, borit će se s vješticama, ploviti i plivat će Kupom, trenirat će da bi se mogli boriti s vitezovima, bavit će se različitim sportovima (ne smijemo izostaviti svima omiljenu igru graničara).

Ako ste u prilici, ako ste blizu, dođite i pogledajte, sudjelujte.

  • Izviđači stvaraju bolji svijet. Možda vama stvore jedan savršen dan.

Piše: Katica KONSTANTINOVIĆ, učiteljica, OŠ Nikole Tesle, Mirkovci

Iako joj je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja je volonterka, državna instruktorica i trenerica voditelja u Savezu izviđača Hrvatske.

Vezani članci
Školski portal: Gusarsko množenje

Gusarsko množenje

Matematičku igru Gusarsko množenje osmisila sam za učenike kada smo…

Školski portal: Zaokruži broj

Zaokruži broj

Ideja za tu igru javila se kad su moji učenici…

Školski portal: Marljive pčelice

Marljive pčelice

Igra Marljive pčelice je matematička igra koju sam osmislila za…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Tehnike koje potiču na razmišljanje i djelovanje

Tehnike koje potiču na razmišljanje i djelovanje

U tekstu možete pronaći 10 strategija…

Školski portal: Ideje, inspiracije i savjeti učiteljima

Ideje, inspiracije i savjeti učiteljima

U tekstu možete pronaći naše najdraže…

Školski portal: U razredu

U razredu

... što je učionica izgubila onu…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…