IZ IZVRSNE UČIONICE ■ 79. ■
Nema jela bez da se dela
objavljeno: 14. listopada 2021.

Kada su nam poslovice o kruhu poput najpoznatije: Dobar kao kruh., manje poznate Kruh sa sedam kora. ili djeci potpuno nerazumljive Tko tebe kamenom, ti njega kruhom., iskočile iz igrokaza Domaća zadaća za Dane kruha znala sam da ću se oko ove teme naraditi i da za nas sve Nema kruha bez motike.

Nikako nisam pristajala da mi upakirano u lijepe riječi i još ljepše osmijehe svaku poslovicu objašnjavaju riječima: Važno je da se trudiš!, Najvažnije je da si dobar i pristojan i paziš na satu.

Nema šanse.

U udžbeniku je pisalo da se najstarije mudre izreke mogu naći u Bibliji pa se i jedna biblijska našla u zadaći. Trebalo je, među ostalim, objasniti što znači Tko tebe kamenom, ti njega kruhom.

Mark je napisao da to znači da će: Svatko snositi posljedice za svoje postupke. Na prvu mi se učinilo da je malo pobrkao, ali kad sam malo razmislila, dao je zapravo vrlo mudro i zrelo objašnjenje – svatko će snositi posljedice za svoje postupke jer slobodna volja svakog čovjeka daje mu za pravo odlučiti hoće li se kroz život boriti kamenom, kruhom ili kolačima.

Nekoliko smo se dana na različite načine bavili poslovicama pa se ispostavilo da one nisu samo narodne i mudre, nego i filozofske, dubokoumne, nekad nadrealne, a nekad sasvim praktične. Kako koja, kako komu.

Neke su zamršene situacije djeca pojednostavnila, a neke sasvim jednostavne zakomplicirala i dala samo njima shvatljiva objašnjenja. Tako za Janka Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani. znači da je: Bolje imati manje, nego imati veće!, a za Nou M. to isto da je: Bolje biti živ nego mrtav.

Isto tako kada kažemo da Ne laje pas zbog sela., Janko misli da to znači da: Nisu ljudi loši zbog drugih ljudi!, a Noa M. misli da: Pas laje jer mu je gazda rek’o.

Otvorila su se i brojna moralna pitanja pa tako Pomozi sirotu na svoju sramotu. za neke znači: Uvijek pomozi siromašnome, ČAK I AKO SI BOGAT!, za druge: Pomozi sirotinji da ti se ne vrati!, a za treće: Pomozi nekome da se ne sramotiš!

Različiti smo i to je u redu.

U mom razredu ima dosta praktične djece pa za njih Ne gledaj poklonjenom konju u zube. znači: Ne otvaraj poklone prije rođendana/Božića. (Zara), ali su i jako pristojni pa ta poslovica zapravo znači: Ne komentiraj poklone. (Anja).

Gdje ima dima, ima i vatre! sigurno ima neke veze s roštiljem pa ta izreka zapravo znači: Gdje ima mirisa ima i hrane. (Nikola).

Znate li zašto Neće grom u koprive? Budite mirni i spokojni jer: Koprive previše peku.(Anja), odnosno Grom udara samo na posebna mjesta. (Noa M.).

Ima još puno, ali neke bisere ljubomorno čuvam za sebe. Kako smo s kruhom i motikom započeli, tako ćemo i završiti. Izreka Nema kruha bez motike. u Nikolinoj je zadaći dobila novu, zavičajnu notu i meni se jako, jako sviđa: Nema jela bez da se dela!

■  Piše: Marija Mapilele, učiteljica razredne nastave ■  OŠ Bogumila Tonija, Samobor ■