DNEVNIK IZ IZVRSNE UČIONICE
Računograd
objavljeno: 31. ožujka 2020.

■ UTORAK, 31. ožujka 2020. ■ Znala sam. Sve će biti dobro kad si uvedem radno vrijeme. I kad sunce opet izađe. I tako ja od jučer imam radno vrijeme. Pa sam radila osam sati regularno i par prekovremenih. Bog će mi platit’. Danas ujutro nekoliko razgovora.

PREDLAŽEM KOLEGICAMA ČIJI RAD CIJENIM i znam da rade odlične stvari sa svojim đacima da se uključe u grupu za dijeljenje materijala na Školskom portalu [materijale možete slati na razrednanastava@skolskaknjiga.hr].

Mislim da definitivno nije vrijeme da svatko bude zaključan u svoju učionicu [kad već mora biti u svoju kuću] i da nam je razmjena ideja i sadržaja s drugima svima potrebna.

U ovim danima nije važno zasipati djecu sa što većim brojem kvizova, aplikacija, podataka…

Mislim da je njima važan osjećaj da smo tu za njih i da ćemo biti s njima do kraja.

A takav stav zahtijeva i prekovremene sate i mjericu strpljenja više. Pod velikim odmorom Semi maskirao u bandita, Sara i ja smo isprobale maske koje je ona sašila, a David je orezao grane na voćkama.

Svi sve prvi put u životu.

Idem kuhati ručak i računam koliko zaliha čega još imam. I kao i mnoge druge žene – zvijezde svoje kuhinje – u mislima odlutam. Nakon računanja zaliha logičan izbor destinacije je Računograd.

Zadaću mi je poslao Juraj. Vežite se, polijećemo.

U Računogradu sve se vrti oko računanja. Danas je srijeda. To je treći dan u tjednu – što znači da još dva dana idem u školu, pa dva dana odmaram. Ujutro dok sam prao zube izračunao sam broj pločica u kupaoni. Ima sedamdeset pet velikih i dvadeset pet malih pločica. Za doručak sam izbrojao dvadeset i četiri čokoladne kuglice u mlijeku. Mama i tata ne doručkuju – oni računaju za koliko minuta moraju doći na posao i koliko vremena meni treba do škole . Na poslu cijeli dan zbrajaju, množe, dijele i oduzimaju. Danas po rasporedu imam tri sata: likovni, glazbeni i matematiku. Na likovnom smo crtali brojeve vodenim bojama, na glazbenom smo naučili pjevati novu pjesmicu o brojevima, a na matematici smo množili i dijelili brojem tri. Kao i svi stanovnici Računograda obožavam računati. Jedva čekam da idem spavati da mnogu brojati ovce.

■ Piše: Marija MAPILELE, učiteljica razredne nastave ■ OŠ Bogumila Tonija, Samobor ■