IZ IZVRSNE UČIONICE ■ 56. ■
Snijeg nije otkazan
objavljeno: 3. prosinca 2020.

Prije nekoliko dana na internetu sam naletjela na crticu naslova „Nije sve otkazano“. Pisalo je ovako: Sunce nije otkazano. Proljeće nije otkazano. Prijateljstva nisu otkazana. Obitelj nije otkazana. Glazba nije otkazana. Ljubav nije otkazana. Čitanje nije otkazano. Empatija nije otkazana. Mašta nije otkazana. Razgovori nisu otkazani. Ljubaznost nije otkazana. Molitva nije otkazana. U potpisu: Avantura promjene.

Prijatelji i poznanici nekako su samoinicijativno počeli nadopunjavati popis. Moja sestra Blaženka odmah se sjetila čaše vina, a osnivač Crvenih nosova – klaunova-doktora, svima znani kao Klaun Ludek,  napisao je da nije otkazano žongliranje, cirkus… i da sve u svemu – ludost caruje.

Prijepor je nastao oko molitve – neki su zlurado komentirali da „samo molitva nije otkazana“,  no tu se ja ne dam navući na tanak led –  za mene je molitva osobni odnos s Bogom koji nitko ne može zakazati, ni otkazati. Ili ga imaš, ili nemaš.

Zbog otkazivanja i otkazanosti u školi su se prošli tjedan lile suze.

Jedni ne mogu na trening hokeja, drugi nogometa, rukometa, košarke…

„Taman smo naučili salto i sada više nema gimnastike!“

Kap koja je prelila čašu, bilo je zatvaranje klizališta.

U blizini naše škole veliko je gradsko klizalište. Na njemu u prosincu znamo provoditi satove tjelesnog, a vikendima je mnogo djece i odraslih. Prije tjedan dana otvorena je sezona i dogovorili smo se da ćemo ići i ove godine. Problem je predstavljalo samo to što nas je u razredu dvadeset i šest, a ove godine propisano je da istovremeno na ledu može biti 25 osoba, no vjerovala sam da ćemo to nekako riješiti – ići u dvije grupe ili već nekako. Ali nećemo.

Klizalište je u međuvremenu zatvoreno, a klizanje otkazano.

Odlučila sam otklizati u sasvim drugom smjeru. Suprotnom od otkazivanja.

Molila sam svoje učenike da se probaju sjetiti i napisati svega što nije otkazano. Vjerovali ili ne – njima to uopće nije bilo teško.

Evo njihovog popisa.

✿ Hrana nije otkazana. Skuhaj si nešto fino da se malo utješiš. (Janko)

✿ Životinje nisu otkazane. (Jana)

✿ Sađenje, smijanje i pomaganje nije otkazano. (Juraj O.)

✿ Grudanje, sanjkanje i računanje nije otkazano. (Noa D.)

✿ Nogomet na snijegu nije otkazan. (Jan F. Š.)

✿ Građenje iglua nije otkazano. (Nikola)

✿ Grijanje nije otkazano. Sađenje cvijeća nije otkazano. Snijeg nije otkazan. (Laura)

✿ Božić. Nova godina. Ukrašavanje bora. Bicikli. (Lara)

✿ Snjegovići. Snijeg. Radost. Vježbanje. (Matea)

✿ Popravljanje, čišćenje, učenje, razgovaranje. (Mark)

✿ Sveti Nikola nije otkazan. (David)

✿ Božić nije otkazan, snjegovići nisu otkazani, pjevanje nije otkazano, plesanje nije otkazano. (Zara)

I dok smo se mi bavili onime što nije otkazano, snijeg nije zakazao.

Fer i korektno pao je drugog dana prosinca.

Tko želi doživjeti i osjetiti čistu radost, trebao bi se u školi zateći jedan određen dan. Meni se čini da nije ni prvi ni zadnji dan nastave, ni dan kada se dijele petice ili svjedodžbe. To je dan kada padne prvi snijeg u godini. Kada pahulje prhnu, otprhne svaka nada da će se išta više toga dana učiti. Knjige i bilježnice padaju u drugi plan, a misli i pogledi zalijepljeni su za prozorska okna.

Ove godine prve pahulje s mojim razredom podijelila je učiteljica Informatike Karolina. Njoj je to bio prvi radni dan pa je uzbuđenje bilo obostrano – dječje zbog snijega, njezino zbog djece.

Kada sam došla, malo mi se ispričavala: „Sve je bilo dobro dok nije pao snijeg, ali od tog trenutka ništa više nisam mogla s njima!“ Meni je sve bilo jasno, a bilo je jasno i djeci. Kada je učiteljica zatvorila vrata za sobom, samo sam ih pogledala i rekla: „Idemo van na tjelesni?“ Vriska i cika. I tu je ovoj priči kraj. Sretan, naravno – jer snijeg nije otkazan!

■   piše: Marija Mapilele, učiteljica razredne nastave ■  OŠ Bogumila Tonija, Samobor ■