Maja Mačinko učiteljica je savjetnica tehničke kulture u OŠ Ivana Cankara u Zagrebu. Završila je Filozofski fakultet u Rijeci i stekla zvanje profesora fizike i politehnike. Bavi se robotikom, automatikom te promiče STEM u svim sferama društva. Od 2016. urednica je za tehničku kulturu u Školskoj knjizi. Njezina strast i cilj su razviti kod djece i mladih želju za stvaranjem i istraživanjem, potaknuti ih na kreativnost i strast prema znanosti i tehnologiji. Pored svog rada s djecom, Maja Mačinko strastvena je putnica koja je putovanjima posvećena od studentskih dana. Tijekom svojih brojnih putovanja, obišla je više od 60 zemalja. Sama istražuje i organizira putovanja za sebe i svoje prijatelje, koristeći suvremenu tehnologiju za olakšavanje planiranja. Na njezinim putničkim avanturama, istražuje prirodne ljepote, običaje, gastronomiju i upoznaje različite kulture i ljude. Njezina strast prema putovanjima odražava se i u tome što piše priče i anegdote o svojim iskustvima, nadahnućima i izazovima koje je susrela tijekom svojih putovanja. Njezin cilj je motivirati i ohrabriti druge da istraže svijet oko sebe te ne odustanu od svojih snova.
■ MAJINE RAZGLEDNICE ■ 013. ■
Spontani vikend u Dublinu
objavljeno: 22. veljače 2024.

Ništa ne premašuje uzbuđenje i radost koju donose spontani planovi i putovanja s prijateljima. Uživajući ljetos u burgerima na festivalu, razgovor je neizbježno skrenuo na temu putovanja – na posebnu čaroliju koju osjetiš kada se upustiš u neplaniranu avanturu.

Govorili smo o osjećaju slobode, otkrivanju novih kultura i o tome kako takva iskustva obogaćuju dušu. Spontano smo odlučili djelovati. Bez mnogo razmišljanja kupili smo karte za vikend u Dublinu, meni posebno dragom gradu na istočnoj obali Irske, smještenom tamo gdje rijeka Liffey ljubi Irsko more.

Piše: Maja MAČINKO

Povijest grada seže još od vikinških vremena, a danas je poznat kao kulturno, ekonomsko i političko središte Irske. Također, Dublin je poznat po svojoj vibrantnoj atmosferi, povijesnim znamenitostima kao i živahnom noćnom životu. Grad je poznat i po svojoj književnoj baštini – bio je dom i inspiracija mnogim poznatim piscima kao što su: James Joyce, George Bernard Shaw i Samuel Beckett.

NEODOLJIVA PRIVLAČNOST IRSKE

Dublin i ja dijelimo posebnu vezu još od studentskih dana kada sam ga prvi put posjetila radi prijatelja Danka koji se preselio tamo zbog posla. Irska ima neodoljivu privlačnost koja vas stalno poziva natrag – njezina očaravajuća priroda i neizmjerno veseli i srdačni stanovnici čine ju mjestom kojem se uvijek želite vratiti.

Putovanje od aerodroma do centra grada vrlo je praktično, autobusima koji polaze svakih 15 minuta, što ga čini gradom lako dostupnim za istraživanje. Grad možete obići pješice što je najbolji način da doživite njegovu jedinstvenu atmosferu, iako su vam uvijek na raspolaganju metro i autobusi za udobnije kretanje kada se umorite od šetnje.

Po dolasku u grad odmah smo se zaputili do Molly Malone, kipa poznatog i kao „Grcalica Molly” (Molly Malone statue), jednog od najprepoznatljivijih simbola Dublina. Ovaj brončani kip prikazuje mladu ženu iz narodne pjesme koja je postala jedan od simbola grada. Prema legendi Molly je Malone bila ulična prodavačica ribe po danu, a noću se bavila drugim poslovima što je dodalo određenu dozu mistike njezinoj priči. Kip prikazuje Molly u starinskoj haljini, uza se ima kolica punih ribe što naglašava njezinu ulogu prodavačice. Otkriven je 13. lipnja 1988. godine obilježavajući milenij Dublina i brzo je postao jedna od najfotografiranijih atrakcija u gradu.

Pjesma „Molly Malone”, koja prati priču o ovoj ikoničnoj likovnoj figuri, službeno je himna grada Dublina. Ova pjesma i kip zajedno slave duh grada i njegovu bogatu povijesnu baštinu. Molly Malone simbolizira gostoljubivost i otpornost Dublina te njegovih stanovnika i zato je nezaobilazna točka za svakog posjetitelja.

Nakon toga prošetali smo kroz poznati kvart Temple Bar koji je među turistima poznat po svojoj jedinstvenoj atmosferi, uskim popločanim ulicama i živahnom noćnom životu. Ovo je područje kulturno i kreativno gradsko središte prepuno galerija, radionica, malih trgovina, tržnica, restorana i, naravno, brojnih pubova po kojima je Dublin poznat. Temple Bar ima poseban šarm zbog svoje arhitekture i očuvanih povijesnih zgrada koje mu dodaju autentičnost i starinsku notu.

Kvart je domaćin raznim kulturnim događanjima, festivalima, glazbenim i filmskim priredbama. Dok smo šetali kvartom, naišli smo i na glazbeni spektakl limene glazbe koja je šetala ulicama i svirala tradicionalnu irsku glazbu. Osim što je popularan među turistima, ovaj kvart voli i lokalno stanovništvo. Ovdje možete vidjeti mješavinu različitih kultura i generacija. Bez obzira jeste li u potrazi za živom glazbom, umjetničkim izložbama, ukusnom hranom ili samo želite osjetiti puls grada, Temple je Bar mjesto koje će zadovoljiti svačije interese veselog gradskog kaosa.

KATEDRALA SVETOG PATRIKA

Sljedeća je na redu bila katedrala sv. Patrika koja nije samo najveća katedrala u Irskoj već je i duboko ukorijenjena u tkivo irske povijesti i kulture. Izgrađena je na temelju vjerovanja da je sv. Patrik, zaštitnik Irske, krstio pogane u 5. stoljeću i služi kao kamen temeljac irske duhovne baštine već stoljećima.

Katedrala, kakvu danas poznajemo, datira iz 1220. godine kada je započela njezina izgradnja na mjestu ranije drvene crkve. Katedrala sv. Patrika vjekovima je bila svjedokom brojnih povijesnih događaja koji su oblikovali Irsku. Od posjeta Olivera Cromwella, koji se navodno koristio katedralom kao konjušnicom tijekom svoje kampanje u Irskoj, do brojnih obnova koje su joj vratile stari sjaj nakon godina zanemarivanja. Jedan je od najznačajnijih aspekata katedrale sv. Patrika njezina uloga u irskoj književnosti.

Jonathan Swift, najpoznatiji po svom djelu Guliverova putovanja, bio je dekan katedrale u 18. stoljeću i pokopan je unutar njezinih zidina. Njegova je grobnica i danas mjesto hodočašća za ljubitelje književnosti iz cijelog svijeta. Arhitektonski je katedrala remek-djelo gotičkog stila s impozantnim tornjem, vitkim stupovima i veličanstvenim prozorima od obojenog stakla koji pričaju priče o svetosti, patnji i otkupljenju. Unutrašnjost je katedrale dom mnogim umjetničkim djelima, grobnicama i spomenicima koji odražavaju bogatu irsku povijest.

Njezina je prisutnost u Dublinu živući simbol irske vjere i kulture koja nastavlja inspirirati generacije vjernika, povjesničara, umjetnika i putnika koji dolaze odati počast ovom veličanstvenom spomeniku.

GUINNESSOVA PIVOVARA

Guinnessova pivovara, poznata i kao Guinness Storehouse, jedna od najpoznatijih atrakcija Dublina, mjesto je u koje većina želi zaviriti. Nalazi se u četvrti St. James’s Gate, a osnovana je 1759. godine od strane Arthura Guinnessa. Guinness Storehouse preobrazio se iz funkcionalne pivovare u turističku atrakciju. Tamo možete istražiti sedam katova izložbenog prostora koji su oblikovani u obliku čaše. Svaki kat nudi različite izložbe vezane za povijest pivovare, proces proizvodnje piva, marketing i oglašavanje Guinnessa te utjecaj brenda na irsku kulturu.

Na vrhu se zgrade nalazi Gravity Bar gdje možete uživati u besplatnom pintu Guinnessa dok se oko vas pruža sveoubuhvatan pogled na Dublin. Ovdje možete vidjeti grad iz ptičje perspektive i uživati u okusu poznatog crnog piva. Ovdje možete naučiti i o umijeću točenja savršenog pinta što je vještina koja se cijeni među ljubiteljima piva. Bez obzira na to jeste li ljubitelj piva ili samo želite doživjeti jedan od simbola Irske, Guinnessova je pivovara mjesto koje obiluje zanimljivostima i šteta ju je ne posjetiti.

Još je jedna neizostavna zanimljivost grada svakako Trinity College Dublin, službeno poznat kao College of the Holy and Undivided Trinity of Queen Elizabeth near Dublin. Osnovan je 1592. godine kraljičinim poveljama i kao najstarije sveučilište u Irskoj postao je jedan od vodećih svjetskih sveučilišnih instituta. Kampus Trinity Collegea dom je pojedinih najvažnijih kulturnih i povijesnih blaga Irske. Jedan je od najpoznatijih dragulja koji se čuva unutar zidina ovog sveučilišta Knjiga iz Kellsa (Book of Kells), izvanredno oslikani rukopis Evanđelja iz 9. stoljeća, koji je izložen u Staroj knjižnici (Old Library).

Ova knjižnica, poznata i po svojoj impresivnoj Dugoj sobi (Long Room), jedna je od najveličanstvenijih knjižnica na svijetu, čuva oko 200 000 najstarijih knjiga. Trinity je College, također, poznat po svojem doprinosu obrazovanju i znanosti, s mnogim bivšim studentima i profesorima koji su ostavili trag u različitim poljima uključujući književnost, znanost, politiku i pravo. Među njima su i književni velikani: Oscar Wilde, Samuel Beckett te poznati fizičar Ernest Walton, nobelovac.

Večer smo proveli u „The Celtu“, pubu koji nam je bio omiljeno okupljalište tijekom studentskih dana. Ovaj je poznati tradicionalni irski pub zadržao svoju posebnu čar zahvaljujući večernjim nastupima uživo i ponudi klasičnih irskih specijaliteta poput irskog gulaša, ribe s krumpirićima i, naravno, poznate Guinnessove pite.

THE CELT JE VIŠE OD OBIČNOG PUBA

The Celt za mene predstavlja mnogo više od običnog puba. To je mjesto na kojem se irska kultura i gostoprimstvo stapaju i možete osjetiti pravi doživljaj irskog duha. To je mjesto okupljanja svih dobnih skupina, s naglaskom na lokalno stanovništvo koje uživa u zvucima drevnih irskih balada i brzih plesnih melodija. Ostao je upravo onakav kakvog ga se sjećam – neizmijenjen i veseo.

Iz Dublina se vlakom brzo stiže na bilo koji kraj zemlje. Mi smo nedjeljno prijepodne odlučili provesti na obali mora pa smo tako kupili povratne karte za Howth. Cijena je povratne karte za Dart vlak 5 eura i onamo stižete za 45 minuta vožnje. Howth je slikovit ribarski gradić i poluotok smješten na sjeveroistočnoj obali Irske koji je poznat po svojoj izvanrednoj prirodnoj ljepoti. Popularna je vikend destinacija za bijeg iz grada. Jedna od glavnih atrakcija Howtha je Howth Head, impozantno brdo s kojeg se pružaju spektakularni pogledi na Dublin Bay i okolnu prirodu. Za ljubitelje su prirode dostupne brojne treking staze, uključujući Howth Cliff Path Loop koja vodi duž strmih litica i nudi zadivljujuće vidike na more. Ribarska luka, srce ovog malog grada, mjesto je gdje brojni ribarski brodovi svakodnevno donose svježi ulov, a tuljani često čekaju uz dokove u nadi da će uhvatiti koju ribu. Živahna luka nudi izvrsne restorane i kafiće gdje posjetitelji mogu uživati u svježim morskim specijalitetima, uključujući i renomirane dagnje. Nedjeljom se održava i sajam rukotvorina dodajući posebnu čar ovom mjestu. Za one koji žele istražiti obalu s vode, dostupne su i vožnje brodom koje su posebno privlačne tijekom lijepog vremena.

Tijekom ovog kratkog, ali zabavnog vikenda s prijateljima, uronili smo u živahnu atmosferu gradskih ulica. Za one koji su prvi put posjetili grad, otkriveni su skriveni dragulji koji su ih upoznali s irskom kulturom i tradicijom, a gostoljubivost kojom smo bili obasuti, melodije koje su odjekivale iz pubova i spektakularni pejzaži koje smo zajedno doživjeli, ostat će s nama zauvijek. One nas podsjećaju da je svijet prepun gradova koji nas čekaju da ih upoznamo. Dok iščekujem naše sljedeće spontano putovanje, opraštam se s voljenim gradom na galskom: slán agus beannacht (zbogom i blagoslov)!