IZ IZVRSNE UČIONICE ■ 85. ■
Titrica, skočibrajt, luftinšpektor i rumpulcimer
objavljeno: 2. prosinca 2021.

Letimičan pogled na priču Titrica Zlatka Krilića, koja se u udžbeniku Zlatna vrata smjestila u blizini zavičajnog govora, nekako mi je signalizirao da se tu radi o – tripicama. Baka je unuku govorila o titricama, on nije znao što je to pa sam ja pomislila da je unuk, kao i ja, sigurno mislio da su titrice – tripice.

Prije prvog čitanja priče brzo sam poslala učenicima papir da na njega, ne gledajući što su napisali ostali, napišu što misle da se krije iza riječi titrica.

Njihovi odgovori bili su netočni kao i moj, a pisali su ovako:

vrsta ptice, pahuljica, iskrica, neka bolest, instrument, bubanj, repa, tikva, tikvica, pijavica, neki alat, vrsta priče…

Titrica je kamilica. Jer titra. Zavičajni se govor pokazao zanimljivim pa sam im za zadaću dala da zapišu nekoliko riječi koje se govore samo u njihovoj kući.

U zadaćama se našla Hrvatska u malom, a najzanimljiviji je primjer dviju sestara blizanki. Zara je u bilježnicu zapisala: kaić – brodić, bičve – čarape, gaće – hlače; a Tara hiža – kuća, trsje – vinograd i miščafl – lopatica.

„Kako tako?“ pitala sam.

„Vrlo lako“, odgovorile su. Jedna je pitala tatu, druga mamu.

U zadaćama je bilo svega: od pinjura, lancuna i pijata, do črešnji, šalate i čižmi.

Lana si je dala najviše truda. Izvor je informacija bila baka. Zapisala je čak petnaest riječi od kojih su se kao potpuni hit pokazale riječi rumpulcimer – prostorija u kojoj je nered i luftinšpektor– netko tko je lijen.

Iz Janine je, pak, bilježnice iskočio skočibrajt! Njezina baka kaže da je to – spužva i mi joj vjerujemo.

Dečki, košarkaši, malo su se srdili tvrdeći da haklati znači igrati košarku,no u Laninoj je bilježnici pisalo da haklati znači – zakvačiti.

Napravili smo zavičajni rječnik svog razreda i stalno ga nadopunjujemo, a potom je uslijedio i kviz. Za vrijeme kviza došlo je do svađe oko broja bodova i točnih odgovora pa se učionica pretvorila u rumpulcimer.

Pomirili smo se na kraju, pa nismo mulci.

Skočibrajtom obrisali ploču, meklom pomeli razred, a miščaflom pokupili smeće. Odjurili na ručak nadajući se kakvoj povitici (štrudli) ili frnjokama (knedlama). Učiteljica bi mogla i kupicu vina ili štamprlek rakijice, a djeci će dosta biti i nešto slatko iz špajze.

■  Piše: Marija Mapilele, učiteljica razredne nastave ■  OŠ Bogumila Tonija, Samobor ■