Katica Konstantinović već 15 godina radi kao učiteljica. Radi u Osnovnoj školi Nikole Tesle, Mirkovci. Iako je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja je volonterka, državna instruktorica i trenerica voditelja u Savezu izviđača Hrvatske. Ovo je najnovija kolumna na Školskom portalu – učitelji od listopada 2016. godine svake srijede mogu pratiti događaje iz simpatične učionice i prijedloge ove kreativne učiteljice.
KREATIVNI KUTAK UČIONICE
U šarenoj učionici ljepše je učiti
objavljeno: 6. lipnja 2018.

Pri ukrašavanju učionice vodimo računa kako sve to ne bi preraslo u kič ili djelo samo jedne osobe, dakle mene.

U kolumnama sam već pisala kako smo dekorirali vrata učionice, spomenula sam plakate i panoe, al’ nikako da kažem koju riječ o hula-hupu ili obruču.

Šareni plastični obruč. Ima ih različitih boja, promjera, debljina. Kad smo bili mali, često smo obruč vrtjeli oko struka, vrata, noge, ruke… Natjecali smo se tko će spretnije i dulje vrtjeti obruč oko nekog dijela tijela. To rado rade i moji učenici. Uspješno vrte jedan, dva pa čak i tri obruča istodobno.

Ima i raznih igara s obručima. Možemo ih rabiti i kao pomoć pri općim pripremnim vježbama na nastavi Tjelesne i zdravstvene kulture, no to nije tema moje današnje kolumne.

Kupila sam jedan obruč prije nekoliko godina. Ne sjećam se koji je bio pravi razlog kupnje, no svidio mi se jer se može rastaviti na osam manjih dijelova, a svaki je dio različite boje. To je baš praktično zbog transporta. No, kad sam ga složila, obruč me podsjetio na šalu koju sam nedavno negdje pročitala: Depresija je kad si kupiš hula-hup za vježbanje pa shvatiš da ti je taman.

I što ću… Treba ga pravilno iskoristiti.

✿ BOŽIĆNO DRVCE

U garaži sam pronašla stalak koji podsjeća na samostojeću vješalicu za jekne. Stalak je taman bio moje visine.

Izrezala sam uže na osam jednakih dijelova, duljine koliko je stalak visok. Svih osam dijelova svezala sam zajedno te ih pričvrstila na vrhu stalka, a za donji dio sam zavezala hula-hup. Uz pomoć užadi, obruča i stalka dobila sam oblik stošca.

Oko svakog sam užeta omotala po jednu zelenu girlandu. Devetu sam girlandu omotala oko obruča kako bih prekrila njegovo šarenilo te čvorove koje sam rabila za povezivanje.

Za to su vrijeme moji učenici radili papirnate bombone. „Oblačili” su role toaletnog papira. Omotali bi rolu kolaž-papirom pa onda komadom celofana. Zatim su, međusobno si pomažući, špagicom povezali oba kraja role.

Svo je to vrijeme jedan učenik fotografirao naš rad, no fotografije su uglavnom neuspješne. Izabrala sam dvije najbolje.

 

 

✿ PROLJETNI LEPTIRIĆI

Obruč je dovoljno malen i lagan te idealan za mobile.

Taman smo ušli u proljeće pa smo si poželjeli leptiriće.

Uzela sam jedan stari kolut strune (ili flaksa, kako ga ribiči nazivaju). Povezala sam strunu za obruč u devet duljih niti i objesila ga za strop. Prije toga sam bušilicom probušila rupu u koju sam pomoću plastičnog tipla pričvrstila kukicu za vješanje mobila kako bih bila sigurna da se mobil neće samovoljno moći pridružiti učenicima u donjem dijelu učionice.

Dok sam ja pripremala mobil, učenici su iz kolaža izrezivali šarene leptire i cvjetove koje smo potom zajedno pričvrstili ljepljivom trakom za strune.

Predivno.

 

✿ LJETO

Leptirima je odavno postalo prevruće u našoj učionici pa su učenici poželjeli promjenu. Jedni su predlagali sladoled, a drugi su željeli ribice i školjke.

Ribice su prevagnule. Na OVOJ INTERNETSKOJ STRANICI pronašla sam ideju za izradu riba.

Radili smo i meduze. Za izradu klobuka poslužile su nam košarice za muffine, a tijelo smo radili tako što smo papir u boji rezali u trakice.

Baš je lijepo kad svi zajedno radimo i stvaramo.

Piše: Katica KONSTANTINOVIĆ, učiteljica, OŠ Nikole Tesle, Mirkovci

Iako joj je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja je volonterka, državna instruktorica, trenerica voditelja te načelnica za program Saveza izviđača Hrvatske.