IZ IZVRSNE UČIONICE ■ 67. ■
Vitamin SP – samo polako
objavljeno: 14. svibnja 2021.

U odnosu na sve pojmove i pojave s kojima se već neko vrijeme svakodnevno susreću, nazivi, značenje i uloga vitamina i minerala u prehrani današnjoj je djeci mačji kašalj. S lakoćom smo obradili pjesmu Sanje Petrov Vitamini i minerali. Sve im je jasno. Ni zakašljali nisu.

Kad su već takvi eksperti, točno znajući koji vitamin je komu potreban, dala sam im zadatak da osmisle i opišu djelovanje, primjenu i moguće nuspojave za vitamine koji će liječiti mrzovolju, čangrizavost, zlovolju, osjetljivost na sve i svakoga; koji će pomoći onima koji uvijek moraju biti u pravu i ne daju drugima živjeti, disati, misliti drukčije, a čak ih zbog toga i osuđuju. Jedan je od zadataka bio i osmisliti vitamine koji će pomoći ljudima da podignu razinu poštovanja u svomophođenju s drugima, da suspregnu nagon da ispričaju uvijek i samo svoju priču, a pri tome ne slušaju sugovornike.

Nisu to baš rijetke bolesti pa je, stoga, trebalo djelovati brzo.

Vitamin O – za oprost

Ja sam vitamin O kao oprost. Sa mnom se koriste veliki i mali. Bijele sam boje kao anđeo. Ima me u smijehu, veselju, čokoladi. Ako uzmete preveliku dozu, postat ćete meki kao kruh. Pomažem u raznim svađama. U slučaju prevelike doze na koži se može pojaviti infekcija. Ne brinite – to je samo sreća. Vjerujte mi, zbog toga nećete požaliti. Tko oprosti, lakše diše! (Matea)

Vitamin S – za strpljenje

Vitaminom S za strpljenje koristiti se tri puta dnevno. Trebaju ga piti oni koji misle da su uvijek u pravu. Ovaj vitamin možete naći i u prirodnom obliku. Krije se u tišini.

Nisi uvijek u pravu

Daj koristi glavu

Novcu ne teži

U ljekarnu bježi

Ne pravi se važan

Već budi snažan

Ne slušaš što kažem

Osim ako se s tobom slažem?

To pravilo više ne vrijedi

Evo ti jedan

Sjedni!

Za nuspojave obratite se učiteljici. (Lara i Tara)

Vitamin SP – samo polako

Ja sam vitamin SP – samo polako. Nalazim se u lijeku za smirenje živaca koji se zove Samo polako. Ne trebaš se ljutiti – samo polako. Netko misli drugačije od tebe? Stani, udahni, izdahni i – samo polako. Pij me na žlicu, ali ne žuri – samo polako. Ako me popiješ previše, postat ćeš prenježan i uvijek dobre volje i možda se nećeš moći izboriti za sebe. U tom slučaju – smanji dozu vitamina SP, ali oprez – samo polako! (Nika i Mark)

■  Piše: Marija Mapilele, učiteljica razredne nastave ■  OŠ Bogumila Tonija, Samobor ■