Nastava na daljinu
NASTAVA NA DALJINU – KREIRANJE VIDEOZAPISA
Kako oblikovati interaktivni videozapis – tri ponuđene mogućnosti
objavljeno: 25. ožujka 2020.

Uz opis triju ponuđenih opcija stvaranja interaktivnoga videa, u tekst su uključene i poveznice na videozapise u kojima bloger Richard Byrne slikom i riječima upućuje kako kreirati takav interaktivni videozapis. Opisanim se alatima možete poslužiti kako biste svojim učenicima proslijedili interaktivne sadržaje koji uključuju i zadatke te pritom pratili rad i uspješnost svakoga učenika.

✿ Edpuzzle je besplatna platforma za stvaranje nastave utemeljene na videozapisima. Da biste oblikovali takvu nastavu, možete se koristiti videozapisima već dostupnima na YouTubeu, onima koje ste sami postavili na Edpuzzle, kao i onima koje su drugi ondje postavili.

Kad odaberete videozapis, možete na njegovu vremensku crtu dodati komentare te  pitanja u obliku kviza.

Jedna od najpopularnijih mogućnosti platforme EDpuzzle je ta što možete spriječiti učenike u površnom ,,preletavanju” kroz videosadržaje kao i u njihovoj mogućoj nakani da odmah krenu odgovarati na pitanja pogađajući odgovore bez prethodnoga pozornijega gledanja priloženoga  sadržaja.

Iako sam velik poklonik EDpuzzlea, to nije jedini alat za izradu interaktivnih videozapisa.

✿ Timelinely je besplatna usluga za dodavanje bilježaka videozapisima na YouTubeu. Njome se možete poslužiti kako biste dodali tekst, sliku ili bilješke bilo kojem javno postavljenom videozapisu na YouTubeu.

Nakon što ste dodali svoje bilješke, možete podijeliti novu inačicu videozapisa bilo s kim, baš onako kako uobičajeno dijelite i bilo koji drugi videozapis.

Novu anotiranu inačicu videozapisa možete dijeliti tako da ga uključite u objavu na blogu ili pak date poveznicu koja upućuje na taj preinačeni videozapis s uključenim vašim bilješkama.

✿ Thinglink nudi alate kojima se videozapisima dodaju interaktivne sastavnice. Te sastavnice možete dodavati videozapisima koji su vaše vlasništvo i koje postavljate na platformu.

Možete se njime također poslužiti da biste dodali interaktivne elemente videozapisima koje ste pronašli na YouTubeu.

Kako se poslužiti Thinglinkom u svrhu dodavanja interaktivnih elemenata videozapisima nađenima na YouTubeu, pogledajte OVDJE.

NAPOMENA
  • SAD: Practical Ed Techweb stranica nagrađivanog blogera Richarda BYRENEA koji se bavi poučavanjem nastavnika upotrebi nove tehnologije u obrazovanju.
  • Izvor: practicaledtech.com
  • Photo by Jakob Owens on Unsplash