Nastava na daljinu
ZAGLAVILI STE KOD KUĆE? POĐIMO U ŠETNJU
Ovih 12 svjetskih muzeja nudi virtualni obilazak iz udobnosti vašeg trosjeda
objavljeno: 13. travnja 2020.

Odlazak u samoizolaciju može, pored isteka zaliha hrane i potrepština, uzrokovati mnogo drugih složenih problema i neugodnosti. Što se tiče zabave, to vjerojatno znači da vas čeka mnogo dosade, Netflixa i surfanja internetom. Ali, osim toga, postoje i nevjerojatni načini kako pristupiti kulturnim sadržajima dok sjedite zarobljeni u svom domu.

Google Arts & Culture udružio se s više od 2500 muzeja i galerija širom svijeta čiji popis možete vidjeti OVDJE  kako bi svima i svakomu omogućio virtualne obilaske i izložbe na daljinu nekih od najpoznatijih svjetskih muzeja.

Sada možete poći u muzej ne napustivši svoj trosjed.

Možete čak otići van uz nevjerojatni VIRTUALNI OBILAZAK najpoznatijih američkih nacionalnih parkova.

A sada pogledajte neke od najboljih Googleovih muzeja koji nude virtualni obilazak i izložbe. Muzeji diljem svijeta na društvenim mrežama također dijele umjetnost koja je najbliža zen filozofiji kako bi pomogli ljudima nositi se s izolacijom.

 BRITANSKI MUZEJ, London

Taj kultni muzej smješten u srcu Londona omogućuje virtualnim posjetiteljima obilazak Velikog dvora (Great Court ) i razgledanje drevnog kamena Rosetta te egipatskih mumija. U virtualnom obilasku muzeja možete pronaći stotine artefakata.

■  MUZEJ GUGGENHEIM, New York

Googleova funkcija Street View omogućuje posjetiteljima obilazak poznatog spiralnog stubišta Guggenheim iz udobnosti vašeg doma. Odatle možete upoznati nevjerojatna umjetnička djela impresionističke, postimpresionističke, moderne i suvremene ere.

■  NACIONALNA UMJETNIČKA GALERIJA, Washington, D.C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taj poznati američki muzej nudi dvije virtualne izložbe putem Googlea. Prva je izložba američke mode od 1740. do 1895. godine, koja uključuje mnoštvo odjeće iz kolonijalnog i revolucionarnog doba. Druga je zbirka radova nizozemskog baroknog slikara Johannesa VERMEERA.

■   MUZEJ D’ORSAY, Pariz

Možete virtualno prošetati ovom popularnom galerijom u kojoj se nalaze desetci poznatih djela francuskih umjetnika koji su djelovali i živjeli između 1848. i 1914. Među ostalim, zavirite u umjetnička djela MONETA, CEZANNEA i GAUGINA.

■   NACIONALNI MUZEJ MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI, Seul

Jednom od popularnih Korejskih muzeja moguće je pristupiti s bilo kojeg mjesta na svijetu. Googleov virtualni obilazak vodi vas kroz šest katova suvremene umjetnosti iz Koreje i cijelog svijeta.

■   PERGAMSKI MUZEJ, Berlin

Kao jedan od najvećih njemačkih muzeja, Pergamon ima mnogo toga ponuditi pa i kada fizički ne možete biti tamo. Ovaj povijesni muzej dom je mnoštvu drevnih artefakata, uključujući Ištarine dveri i, naravno, Pergamski oltar.

■   RIJKSMUSEUM, Amsterdam

Istražite majstorska djela iz zlatnog doba Nizozemske, uključujući djela VERMEERA i REMBRANDTA. Google nudi obilazak tog kultnog muzeja putem opcije Street View tako da ćete se osjećati kao da zaista lutate njegovim dvoranama.

■   VAN GOGHOV MUZEJ, Amsterdam

Svi ljubitelji genijalnog i tragičnog slikara imaju prigodu izbliza vidjeti njegova djela virtualnom posjetom muzeju koji čuva najveću zbirku umjetničkih djela Vincenta van GOGHA koja se sastoji od više od 200 slika, 500 crteža i 750 osobnih pisama.

■   MUZEJ J. PAUL GETTY, Los Angeles

U tom kalifornijskom umjetničkom muzeju mogu se naći europske umjetnine koje datiraju još iz 8. stoljeća. Krenite u obilazak Street Viewom i otkrijte ogromnu kolekciju slika, crteža, skulptura, rukopisa i fotografija.

■   GALERIJA UFFIZI, Firenca

Ta manje poznata galerija čuva umjetničku zbirku jedne od najpoznatijih fjorentinskih obitelji, obitelji de’ MEDICI. Zgradu je 1560. godine projektirao je Giorgio VASARI posebno za Cosima de’Medicija, a sada njezinim hodnicima može lutati bilo tko iz bilo kojeg mjesta na svijetu.

■   MASP, São Paulo

Umjetnički muzej São Paulo neprofitni je i prvi moderni muzej u Brazilu. Umjetnička djela postavljena na jasnim pleksi okvirima djeluju kao da lebde u polusnu. Krenite u virtualni obilazak kako biste osobno iskusili ove čudesne prizore.

■  NACIONALNI ANTROPOLOŠKI MUZEJ, Meksiko

Izgrađen 1964. godine, taj je muzej posvećen arheologiji i povijesti meksičke baštine prije dolaska hispanske kulture. Postoje 23 izložbene sobe ispunjene drevnim artefaktima, uključujući i neke iz civilizacije Maja.

Nažalost, nisu svi popularni muzeji umjetnosti i galerije mogli biti uključeni u Googleovu zbirku Google Arts & Culture, ali neki muzeji uzimaju stvar u svoje ruke i također nude virutalne obilaske putem svojih stranica. Louvre također nudi virtualni obilazak na svojoj mrežnoj stranici.

Ostale muzeje koji su dio zbirke Google Arts & Culture, možete vidjeti OVDJE.

■  NAPOMENA  ■  SAD: Travel & Leisure – portal namijenjen planiranju putovanja i izleta. ■ Izvor: travelandleisure.com