Likovna umjetnost
OŠ HINKA JUHNA, PODGORAČ, PŠ „BUDIMCI“
Hinkovci opet na međunarodnom natjecanju
objavljeno: 9. lipnja 2021.

Čak pet učenika 4. razreda OŠ Hinka Juhna, Podgorač, Područne škole „Budimci“,  nominirano je za međunarodno natjecanje u organizaciji The circle of legends. Natjecanje nosi naziv International The Importance of SDG-s in My Life (Međunarodna važnost ciljeva održivog razvoja u mom životu).

Voditeljica je cijelog natjecanja i koordinatorica svih događanja u ime The Circle of Legends  mag. oec. Vedrana Šarec (Obrtničko-industrijska škola, Županja), a sva komunikacija oko natjecanja događa se među svim mentorima putem FB stranice International Talents For Global Empowerment te putem inboxa messengera.      

Cilj je ovog natjecanja humanizirati odnose globalno koristeći tehnologiju.

Na natjecanje su se mogli prijaviti učenici od tri do 19 godina (u nekim državama svijeta školovanje počinje predškolskim obrazovanjem djece od tri godine). Zadano je 17 ciljeva održivog razvoja. Zadatak je za učenike bio na bilo koji način prikazati jedan od ciljeva (kreativnim uratkom, likovnim izražajem, plakatom koji bi izradili u nekom od web 2.0. alata) te ga, ukoliko dođe do nominacije u finalnim online susretima, predstaviti na engleskom jeziku i odgovoriti na nekoliko pitanja sudaca vezanih za rad.  

Mentori šalju radove svojih učenika organizatorici koja sve prosljeđuje sudačkom timu za određenu kategoriju natjecanja, a oni ocjenjivanjem prave prednominacije. Sudački tim sačinjavaju učitelji diljem svijeta koji u kategoriji, u kojoj ocjenjuju radove, ne smiju imati svoje učenike kako ne bi došlo do nepravilnosti samog natjecanja. Na prednominacije je poslano više od 300 učeničkih radova iz devet svjetskih zemalja (Malezija, Indija, Crna Gora, Makedonija, Republika Hrvatska, Bangladeš, Ujedinjeni Eemirati, Pakistan).

Četvrtaši iz PŠ „Budimci“ ušli su u izbor od 200 nominiranih za finalne susrete i predstavljanje pred sudcima. Moji četvrtaši su Luka Marošević, Paola Radojčić, Ognjen Putnik, Antonia Marošević i Zvonimir Marošević.

Kategorije su podijeljene po godištima učenika. Glavni se dio natjecanja održao putem Zoom susreta početkom lipnja na kojem su se predstavili i naši učenici sa svojim radovima. Četvrtaši su sudjelovali s likovnim uradcima (tehnika: flomaster / drvene bojice) na temu SDG-14: Life below water. Svi su radovi nominiranih pravovremeno postavljeni i na FB stranicu International Talents For Global Empowerment.

Natjecanje i predstavljanje održano je pred učenicima na engleskom jeziku za sve natjecatelje, tako da su četvrtaši morali pripremiti sa svojom učiteljicom i kratak govor od desetak rečenica kojima će predstaviti svoj rad na engleskom jeziku (svatko svoj pojedinačno). Posao nije bio lak jer engleski nije naš materinski jezik, a učenici tu tek četvrti razred osnovne škole.

Osmorka je stekla novo iskustvo međunarodnog susreta s vršnjacima iz cijelog svijeta te su mogli uživo isprobati svoje govorne vještine na stranom jeziku u živoj interakciji sa svojim vršnjacima.

■ Piše: Patricija Hercog, učiteljica razredne nastave, mentor  ■ OŠ Hinka Juhna Podgorač, PŠ „Budimci“  ■ Od 2009. zaposlena u OŠ Hinka Juhna, Podgorač, u Područnoj školi „Budimci“. Nastavu provodi kao projektnu uz uporabu IKT tehnologije kako bi obogatila nastavne sadržaje i učenicima ih učinila zanimljivijima. Uključena je u eTwinning zajednicu u kojoj aktivno sudjeluje usavršavajući se i pišući te provodeći projekte. ■