Nesvrstani
OŠ BARTULA KAŠIĆA, ZADAR
Zahvalni smo prirodi i od nje učimo
objavljeno: 30. svibnja 2017.

…a naši učenici imaju male oaze ljepote, odmora i otklona od svakidašnjih briga. Njegujući i promatrajući kako se biljke razvijaju, cvjetaju i plodonose, doživljavamo veliko zadovoljstvo, radost i sreću, što pridonosi duhovnom i tjelesnom zdravlju te našem radnom elanu. U našoj Dalmaciji, sunčanoj i okupanoj plavetnilom neba i mora, na kamenitoj i škrtoj zemlji svojim vrijednim dječjim rukama stvaramo i više nego što ona može dati.

  • U prostoru oko škole sadimo uglavnom autohtone biljke, masline, maraške, lavandu, agavu, mirtu, smilje, ružmarin, kadulju jer su posebno lijepe, privlačne, mirisne, ljekovite i skromnih zahtjeva.

Osim što oplemenjuju naš školski okoliš, od njih imamo brojne koristi.

  • Školski maslinik, u kojemu uspijeva 65 stabala maslina sorte čempresino, pendolino, lećino i orkula, ponos je naše škole. Radeći u masliniku učenici upoznaju rezidbu, gnojidbu, berbu i uče samostalno raditi.

Suvremenim postupcima proizvodimo maslinovo ulje u uljarama, čime mu je osigurana visoka kvaliteta. Posljednjih petnaest godina proizvodimo ekstra djevičansko maslinovo ulje. Naš višegodišnji trud i ove je godine urodio plodom, jer smo proizveli oko 180 litara.

Svake godine sudjelujemo na tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana, MASLINA, u organizaciji Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije, na kojoj se procjenjuje kvaliteta maslinovog ulja. Unatoč velikoj konkurenciji, prepoznata je vrhunska kvaliteta našega ekstra djevičanskog maslinovog ulja, pa smo proteklih godina nagrađeni s pet zlatnih, tri srebrne i jednom brončanom medaljom. Te su nagrade na ponos našoj školi, a na radost svih nas.

Priroda Mediterana bogato nas je obdarila mnoštvom mirisnoga bilja, čija je uporaba toliko mnogostruka da se o njemu može govoriti kao o ljekovitom bilju široke namjene.

Članovi UČENIČKE ZADRUGE MARAŠKA uzgajaju i rade različite pripravke od lavande i kadulje. Lavanda je biljka iznimne ljepote, inspiracija je slikarima, pjesnicima i umjetnicima, pa i našim učenicima. Od nje izrađujemo ulje koje osvježava i njeguje kožu te pospješuje cirkulaciju, zatim ocat koji ublažava glavobolju i vrtoglavicu, pa čaj koji odmara i opušta, te potpurije koji služe kao prirodno sredstvo protiv moljaca.

Kadulja je biljka ljekovitih svojstava, za koju su još drevni Egipćani govorili da čovjek koji ima kadulju u svome vrtu ne može ostarjeti. Kadulja nam služi za izradu čaja koji liječi gripu, jaku prehladu, upaljeno grlo, smiruje živce, opušta mišiće. Vino od kadulje je smirujući lijek, tinktura se koristi za ispiranje grla, a potpuriji u aromaterapiji.

Prirodni materijali poput grančica, lišća, cvijeća, mahovine, kamenčića, plodova, školjkica svuda su oko nas, a možemo ih skupljati u šetnji, na izletu…Promatramo li taj materijal drugim očima, dobit ćemo nepresušan izvor nadahnuća za kreativne aktivnosti s učenicima. Naši zadrugari izrađuju brojne ukrasno-uporabne predmete, okvire, slike, vaze, minijaturne figurice, ogrlice. Ako se pitate mogu li školjke i biljke zajedno, naši će učenici odgovoriti potvrdno. Školjke i morski puževi poslužili su nam kao vaze za naše kaktuse i sukulente.

U zadruzi poučavamo učenike kako vlastite proizvode ponuditi na tržištu. Svoje proizvode izlažemo i prodajemo tijekom školske godine na zadarskim gradskim trgovima te ih darujemo pri posjetima različitim ustanovama (DV Latica, Udruga za Downov sindrom, domovi za starije i nemoćne osobe, Odjel pedijatrije Opće bolnice Zadar i dr.), pri čemu se očituje naš poduzetnički duh.

Naši kupci, brojni sugrađani i turisti, oduševljeni su aktivnostima, svestranošću i kreativnošću mladih zadrugara iz OŠ Bartula Kašića u Zadru.

Stihovi Jure Franičevića Pločara posljednjih su petnaest godina MOTO NAŠE ŠKOLE.

Škrta zemlja čuva svoje blago

svako zrno ka srce u sridi,

malo rodi i ne daje puno,

al’ što dade triput više vridi.

…………………….

Dušanka DUJIĆ, učiteljica biologije | voditeljica Učeničke zadruge Maraška | OŠ Bartula Kašića, Zadar

……….

Učiteljica biologije, u svojem dugogodišnjem radu posvetila se osvještavanju učenika o važnosti povratka prirodi kao kvalitetnijem načinu života. Putem brojnih sekcija i radovima u školskom vrtu potiče učenike na izradbu ekoloških proizvoda vlastoručnim radom, s ciljem razvijanja ljubavi prema prirodi, zajedništvu, humanosti, kreativnosti, poduzetništvu i tako malim koracima zajedno sa svojim učenicima na sebi svojstven način nastoji promijeniti svijet u kojem živi. Na bolje.