Iz školskog svijeta
15. SVIBNJA
Međunarodni dan obitelji
objavljeno: 15. svibnja 2015.

Prvi put se taj dan obilježio 15. svibnja 1994. godine pod sloganom:  “Da obiteljski dan ne čine stvari, nego srdačni odnosi roditelja i djece”.

Novom rezolucijom, 2002. godine, Glavna je skupština UN-a pozvala sve države da u povodu Dana obitelji pripreme posebne programe, susrete obitelji, stručne skupove, promotivne koncerte i druge sadržaje na svim razinama, a posebno u lokalnim zajednicama.

Međunarodni dan obitelji počeo se obilježavati s ciljem da se naglasi važnost obitelji kao osnovnog elementa društva, odnosno da se potakne djelovanje društva u korist obitelji, odlučivanje koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji te da se više uvažaju obiteljski život, tradicija i običaji.

Obitelj čuva ljudske vrijednosti, kulturalni i povijesni kontinuitet generacija, faktor je stabilnosti i razvoja. Zahvaljujući zdravim obiteljima društvo napreduje i jača, kao i sveopća dobrobit. U povijesti se razvijenost neke zemlje procjenjivala po stanju njezinih obitelji. Razlog je to što prosperitet neke zemlje i danas izravno ovisi o njezinim građanima.

Sve države su pozvane da svojim obiteljima jamče jednakost i ljudska prava, potiču zajedništvo u obavljaju kućanskih poslova i odgovornosti uz eliminiranje svake diskriminacije po spolu, omogućuju im zapošljavanje, obrazovanje i pomognu da se brinu o sebi i pridonose razvoju društva.

Osnovni značaj obilježavanja Međunarodnog dana obitelji ogleda se u:

  • upoznavanju najšire javnosti s važnošću obitelji u društvu
  • poticanju djelovanja svih nadležnih subjekata u korist obitelji
  • uvažavanju obiteljskog života, tradicije i običaja
  • iskazivanje solidarnosti u potrazi za boljim životnim standardom obitelji.

Svake godine raznim se događajima obilježava Dan obitelji, čime se prisjećamo da je obitelj temelj današnjeg društva, da se iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju ljudi s karakterom, stavovima i vjerovanjima koji grade neki budući svijet.