Iz školskog svijeta
21. OŽUJKA
Svjetski dan poezije
objavljeno: 23. ožujka 2015.

Obilježavanjem Svjetskog dana poezije, UNESCO prepoznaje jedinstvenu sposobnost poezije da utjelovi kreativni duh ljudskog uma.

Jedan je od glavnih ciljeva Svjetskog dana poezije podržavanje lingvističke raznolikosti kroz poetsko izražavanje, te pružanje prilike ugroženim jezicima da ih se čuje unutar njihovih zajednica. To je također doba kada se cijene i podržavaju pjesnici i poezija diljem svijeta. Svjetski dan poezije održava se 21. ožujka svake godine na inicijativu UNESCO-a.

Svjetski dan poezije također je prilika je da se djeci predstavi poezija u učionicama.

To je dan kad su nastavnici zaposleni temama povezanima s poezijom, kroz koje učenici istražuju pjesnike i uče o različitim vrstama poezije.

Pjesnici mogu biti pozvani da čitaju i podijele svoj rad s publikom u knjižarama, kafićima, sveučilištima i školama. Nagrade i drugi oblici prepoznavanja uručuju se u čast pjesnicima i njihovom radu. Izložbe i večeri poezije održavaju se da bi se predstavio rad raznih pjesnika na Svjetski dan poezije.

Povijest

Svjetski dan poezije proglasio je UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) 1999. godine.

Svrha je ovog dana promoviranje čitanja, pisanja, objavljivanja i učenja poezije diljem svijeta, te kako UNESCO-v proglas kaže: „Odavanje priznanja i poticaja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkim pokretima.“ 

Svjetski dan poezije prvotno se obilježavao u listopadu, ponekad 5. listopada, ali u kasnijem dijelu 20. stoljeća svjetska zajednica obilježavala ga je 15. listopada, datum koji ujedno označuje rođendan Vergilija Marona, prvosvećenika rimske poezije.

U studenom 1999. UNESCO je odredio da će se Svjetski dan poezije obilježavati 21. ožujka svake godine.

UNESCO je prepoznao važnu ulogu poezije u umjetnosti te u kulturama diljem svijeta i tijekom vremena. Namjena je također bila da se na ovaj dan promovira trud malih izdavača s obzirom na objavljivanje poezije.

Ovaj dan također je fokusiran na promoviranje vraćanja oralnoj tradiciji recitala, kao i ojačavanja veza između poezije i drugih oblika izražavanja, poput plesa, kazališta, glazbe i slikarstva.

Prvi Svjetski dan poezije održan je 21. ožujka 2000. godine.

Izvor: http://www.un.org/en/events/poetryday/