Iz školskog svijeta
ŠTO ČINI SAMO 30 MINUTA ČITANJA DNEVNO
Želite dulje živjeti? Uzmite knjigu u ruke!
objavljeno: 7. studenoga 2018.

Jedna studija otkrila je da čak samo 30 minuta čitanja dnevno može biti povezano s duljim životom.

Studiju su proveli istraživači na Sveučilištu Yale koji su željeli otkriti postoji li zdravstvena korist od čitanja. Naposljetku, znamo da čitanje može biti dobro za um i potaknuti kretanje neurona u našim mozgovima, a ne treba ni spominjati dobrobit čitanja za naše mentalno zdravlje. Ali istraživači su željeli znati može li se išta od toga prevesti u bolje fizičko zdravlje.

Tim znanstvenika prikupio je podatke od 3635 ljudi u dobi iznad 50 godina. Svaki je sudionik studije odgovorio na pitanja o svojim čitalačkim navikama, a istraživački je tim usporedio te informacije s njihovim fizičkim zdravljem tijekom 12-godišnjeg razdoblja.

Istraživači su skupinu podijelili u tri podskupine: oni koji ne čitaju redovito, oni koji čitaju knjige do tri i pol sata tjedno (otprilike 30 minuta dnevno) te oni koji čitaju više od tri i pol sata svakog tjedna.

Rezultat?

Istraživači su otkrili da će osoba vjerojatnije dulje živjeti što će više čitati.

Znam što sad mislite (jer sam i ja to mislio): netko tko ima vremena čitati vjerojatno ima općenito više vremena, manje stresa te je vjerojatno bogatiji od nekog tko preskače čitanje zbog toga što radi dva posla da bi skrpao kraj s krajem.

Ne brinite, istraživači su mislili i na to; prilagodili su svoje podatke na temelju bogatstva, obrazovanja, kognitivnih sposobnosti i mnogih drugih varijabli.

Ipak, veza između čitanja i duljeg života i dalje je prisutna.

Kod čitatelja koji su dnevno čitali oko 30 minuta postojala je 17 posto manja vjerojatnost da će umrijeti nego kod oni koji uopće nisu čitali. Kod onih koji su čitali i više od toga postojala je 23 posto manja vjerojatnost da će umrijeti. Općenito, čitatelji su živjeli dvije godine dulje od svojih vršnjaka koji nisu čitali.

Više volite čitati novine? Poveznica između duljeg života i čitanja i dalje je postojala i za one koji su čitali novine i časopise, ali nije bila toliko naglašena.

Stoga, danas slobodno vježbajte, kao i obično, ali se pobrinite da nakon toga imate vremena i za čitanje knjige.

……………………………

NAPOMENA:

  • SAD: Mother Nature Network najposjećenija je online mreža vijesti i informacija povezanih s okolišem i odgovornim življenjem. Portal MNN osmišljen je za ljude koji žele svijet učiniti boljim mjestom.
  • Izvor: mnn.com
  • Photo by Alexander Mils on Unsplash