Jučer-danas-sutra
KREATIVNO U NASTAVI
Tehnologija i uvježbavanje vokabulara
objavljeno: 17. ožujka 2015.

Piše: Snježana PAVIĆ | Jasno, djeci je dosadno na nastavi jer u školi uče na tradicionalan način, zatim dođu kući i provode vrijeme uz tehnologiju. Stoga mi učitelji moramo biti itekako kreativni i domišljati da bismo potaknuli i motivirali učenike.

Integriram tehnologiju u nastavu kada god mogu.

Ovdje govorimo o uvježbavanju vokabulara s pomoću tehnologije: nevjerojatno je kako se brzo poveća pozornost i koncentracija učenika i koliko zapamte na satu.  

Aktivnost je zamišljena tako da svaki učenik radi sam, ima individualiziran pristup svom učenju.

Nije potrebno biti osobito kreativan, samo se domisliti kako provesti aktivnost s jednim laptopom, internetom i projektorom.

Kombinirala sam rad u grupama i parovima, uveli smo natjecanje. Svaki je učenik proveo i vlastito samovrednovanje pomoću kratkog online testa.

Zadaci su bili izazovni, pričinjali su učenicima zadovoljstvo, imali su veze s njihovim životom. Može se postići smisleno učenje jer svaki učenik ima mogućnost nadograditi predznanje vlastitim načinom i brzinom usvajanja znanja.

Radi se o alatu Quizlet koji je idealan za uvođenje novog ili ponavljanje usvojenog vokabulara. Alat je korišten u CARNetovom ICT Curricula projektu za izradu digitalnih nastavnih materijala.

Potrebna je priprema kod kuće s obzirom da učitelj/ica odabire i upisuje na kartice vokabular s kojim želi raditi na satu. Za 8. razred otvorila sam novi set, nazvala ga Earthcare.org, ispisala 13 parova engleskih riječi i njihovih prijevoda na hrvatski jezik. Uz prijevod učitelj/učiteljica može umetnuti slike koje nudi Quizlet knjižnica ili može umetnuti sliku po vlastitom izboru. Alat nudi i mogućnost snimanja vlastitog izgovora.

Nakon kartica slijede raznoliki zadatci usvajanja vokabulara, uključujući zadatake višestrukog izbora i igrica za učenje.

Reakcija učenika bila je sljedeća:

  • Možete nam to poslati da radimo i kod kuće?
  • Zašto do sada nismo ovako radili?

Učenje značenja riječi, njihov spelling i izgovor važne su komponente pri usvajanju novog vokabulara, isto tako i upotreba u različitim konekstima. Quizlet se pokazao kao pravo osvježenje, kao komplementarno oruđe u postupku utvrđivanja vokabulara – nakon višestruke izloženosti kroz zadatke i igrice, čitanje teksta u udžbeniku išlo je puno brže i lakše.