Jučer-danas-sutra
RIJEKA PONOVNO PRIVLAČI MLADE KEMIČARE
U Rijeci održane dvije ljetne škole kemije
objavljeno: 9. rujna 2021.

Već petu godinu zaredom posljednje dane ljetnih praznika grupa ambicioznih srednjoškolaca, studenata, nastavnika i znanstvenika provodi u riječkim učionicama, predavaonicama i kemijskim laboratorijima. Ove su godine prvi put, umjesto uobičajeno jedne, održane dvije ljetne škole kemije: Ljetna škola kemije za studente, čiji je domaćin bio Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, i Peta ljetna škola kemije za srednjoškolce kojoj je domaćin bila  Prirodoslovna i grafička škola Rijeka.

Za Petu ljetnu školu kemije i ove se godine kao i prethodne prijavilo više učenika nego što ih se moglo primiti pa je od prijavljenih odabrano osamnaestero najboljih prema kriteriju da su barem jednom sudjelovali na Državnom natjecanju iz kemije. Najviše je polaznika pristiglo iz XV. gimnazije Zagreb i iz Gimnazije Josipa Slavenskog, Čakovec, a osim učenika iz Zagreba i Čakovca bilo ih je iz Splita, Koprivnice i Rijeke.

Nije samo zanimanje srednjoškolaca za dodatnim sadržajima iz kemije nadmašilo mogućnosti uključivanja. Svake se godine sve veći broj studenata, od kojih su mnogi bivši polaznici ljetnih, jesenskih i zimskih škola kemije, raspituje za mogućnost sudjelovanja u školama kemije u ulozi predavača ili voditelja laboratorijskih vježbi. Zbog velikog broja zainteresiranih nekoliko ih godina nije bilo moguće sve uključiti u programe ljetnih škola pa se postupno rađala ideja pokretanja zasebne ljetne škole kemije za studente na kojoj bi se studentima ponudili dodatni sadržaji iz kemije, kao i prilika da se upoznaju i povežu sa znanstvenicima, s kolegama s drugih fakulteta i sveučilišta i da se okušaju u ulozi predavača. Ove je godine ta ideja konačno ostvarena.

Na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci od srijede 25. do nedjelje 29. kolovoza održana je Ljetna škola kemije za studente. Na njoj je sudjelovalo 28 studenata. Većinom su to studenti Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ustanove domaćina Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, no bilo ih je i s drugih fakulteta i sveučilišta, od kojih posebno valja istaknuti dvoje studenata Sveučilišta u Cambridgeu i jednu studenticu sa Sveučilišta u Trstu pa je tako ova škola imala i međunarodni karakter.

Obje je škole, studentsku i srednjoškolsku, organizirao i vodio doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar, zaposlen na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. U organizaciji škole za studente puno je pomogao Antonio Magnabosco, student kemije na zagrebačkom PMF-u, dok je jedan od organizatora Pete ljetne škole kemije za srednjoškolce i ove godine bio Goran Gotlibović, prof. kemije i biologije iz škole domaćina, uz važnu pomoć i potporu ravnatelja škole prof. Radenka Bradića.

Program Ljetne škole kemije za studente započeo je kratkim pozdravnim govorom prof. dr. sc. Mirande Mladinić Pejatović, pročelnice Odjela za biotehnologiju, koja je ljubazno prihvatila prijedlog da Odjel bude domaćin škole za studente. Na obje se škole program aktivnosti sastojao od predavanja i vježbi u kemijskom laboratoriju s naglaskom na sadržaje koji se ne obrađuju u okviru redovne nastave kemije. Neke su od aktivnosti bile  dio ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-a.

PREDAVAČI

Na ljetnoj su školi kemije za studente predavači uglavnom bili sami studenti, polaznici škole, kojima je predavanje bila izvrsna prilika da se okušaju i vježbaju u ulozi predavača. Bilo je i nekoliko iskusnijih predavača, većinom kemičara zaposlenih na Institutu Ruđer Bošković. Uz voditelja škole dr. Portadu tu su još ruđerovci: Dajana Barišić, mag. chem, dr. sc. Alen Bjelopetrović, dr. sc. Zlatko Brkljača, dr. sc. Robert Vianello te doc. dr. sc. Đani Škalamera s Kemijskog odsjeka zagrebačkog PMF-a. Teme su predavanja bile raznolike: od hrvatskoga kemijskog nazivlja, preko menanokemije, fotokemije, katalize i računalne kemije pa sve do života i djela slavne kemičarke i nobelovke Marie Skłodowske Curie.

Svih pet nabrojanih ruđerovaca bili su, ujedno, i predavači na Petoj ljetnoj školi kemije za srednjoškolce, koja je održana neposredno nakon studentske, od nedjelje 29. kolovoza do petka 3. rujna. Njima se pridružio i šesti ruđerovac dr. sc. Srećko Valić koji je učenicima na jednostavan način pričao o osnovama, mogućnostima i primjenama spektroskopije elektronske spinske rezonancije. Osim ruđerovaca na školi za srednjoškolce nastupili su kao predavači i Lovro Pavletić, mag. phys., znanstveni novak s riječkog Odjela za fiziku, dr. sc. Marina Čalogović i prof. dr. sc. Tihomir Marjanac iz udruge ProGEO Hrvatska, studenti kemije Mislav Barić i Mia Bušljeta te Jasmin Poljak, profesor kemije iz škole domaćina.

VJEŽBE U LABORATORIJU

Dio se programa jedne i druge škole kemije provodio u kemijskom praktikumu. Srednjoškolci su bili podijeljeni u dvije grupe, početnu i naprednu, a teme su laboratorijskih vježbi bile: kvalitativna analiza vodenih otopina anorganskih soli, odjeljivanje smjese organskih spojeva ekstrakcijom, priprava i titrimetrijska analiza polijodidnih soli, praćenje tijeka kemijske reakcije spektrofotometrom te priprava i redukcija jednog organskog spoja. Vježbe su neposredno vodili studenti Mislav Barić i Mia Bušljeta.

Na školi kemije za studente polaznici su na vježbama iz kemije bili podijeljeni u četiri grupe, a bavili su se, između ostaloga, sintezom lokalnog anestetika lidokaina te pripravom i magnetskim svojstvima dvaju koordinacijskih spojeva nikla i kobalta. Neposredni voditelji vježbi bili su, osim već spomenutih, Luka List i Antonio Magnabosco, također studenti kemije.

POSJETI RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Središnji su događaji jedne i druge škole kemije bili posjeti Rafineriji nafte Rijeka koji su organizirani zahvaljujući susretljivosti Lovorke Lučić iz Rafinerijinog Odjela za ljudske resurse. Svaki je posjet započeo uvodnim predavanjem o povijesti Rafinerije i tehnološkim procesima koji se u njoj provode, a zatim je slijedilo razgledavanje pogona i analitičkih laboratorija. Uvodna su predavanja držali Gregor Buhanec, rukovoditelj Grupe postrojenja B, i Robert Koprivnjak, rukovoditelj Dorade. Osim što su nam pružili zanimljiv i poučan program unutar Rafinerije, naši su se ljubazni domaćini pobrinuli i za prijevoz polaznika do same Rafinerije i povratak nakon razgledavanja.

DONATORI I PODUPIRATELJI

Provođenje ovih dviju ljetnih škola teško bi bilo izvedivo bez donatora i podupiratelja koji takve aktivnosti pomažu novčano i organizacijski. Zahvaljujući njima, obje su ljetne škole kemije za polaznike bile besplatne. Studentima i učenicima osigurani su dnevni obroci, a polaznicima i predavačima, koji nisu iz Rijeke, osiguran je smještaj u neposrednoj blizini mjesta održavanja škole – polaznicima Ljetne škole kemije za studente u studentskom domu u Kampusu na Trsatu, a polaznicima Pete ljetne škole kemije za srednjoškolce u Učeničkom domu „Kvarner“. Velika hvala ravnateljici doma Anđelki Jurašić Mikašinović, prof., na pomoći i gostoprimstvu!

Ljetne su škole kemije poduprli Adde studio d. o. o., BASF Croatia d. o. o., Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, ustanove domaćini (Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, Prirodoslovna i grafička škola „Rijeka“ i njezin osnivač Primorsko-goranska županija), INA – industrija nafte d. d., Institut „Ruđer Bošković“, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ruđerovac dr. sc. Zoran Ereš i izdavačka kuća Školska knjiga d. d. na čemu im i ovom prilikom od srca zahvaljujemo.

■  Piše: doc. dr. sc. Tomislav Portada | fotografije: sudionici Ljetne škole kemije za studente i Pete ljetne škole kemije za srednjoškolce