Pljesak molim
U THE GREEN CHANGEMAKERS PROJEKT UKLJUČENO JE 83 UČENIKA I 15 NASTAVNIKA IZ PET ŠKOLA I TRIJU DRŽAVA
Pobjeda vukovarsko-karlovačkog projekta The green changemakers
objavljeno: 27. lipnja 2022.

Ove je godine European Training Foundation (ETF) zaprimio 64 prijave iz cijelog svijeta za Green Skills Award, natjecanje koje obuhvaća projekte iz cijelog svijeta, a koji predstavljaju primjer inovativnosti i kreativnosti u zelenim vještinama i obrazovanju.

Među prijavama je i eTwinning projekt The green changemakers koji su pokrenule Sanda ŠUTALO, profesorica računalstva karlovačke Tehničke škole, i Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ, profesorica informatike iz Gimnazije Vukovar, s ciljem ostvarivanja interaktivnog i inovativnog suradničkog načina rada koji pred sudionike postavlja nove izazove u području istraživanja i djelovanja u skladu s ciljevima održivog razvoja.

Projekt omogućuje razvoj komunikacijskih, društvenih, tehnoloških i IKT vještina te pridonosi razvoju ne samo kompetencija već i osjećaja solidarnosti, odgovornosti i empatije kod učenika. Zahvaljujući ovom projektu, učenici upoznaju i isprobavaju razne online alate, primjenjuju algoritme umjetne inteligencije, programiranjem u C++ stvaraju kalkulator ekološkog otiska. Stvaraju pametna i zelena tehnološka rješenja u službi održivog razvoja primjenom IoT, Arduina i LEGO tehnologija.

Organiziran je i realiziran niz malih projekata kojima se djelovalo na uvažavanje različitosti, razvijanje solidarnosti, poticanje empatije i aktivizma, a sve s ciljem konkretnog doprinosa zajednici. Ti su projekti razvrstani po ciljevima održivog razvoja ističući potrebu i težnju za aktivnim djelovanjem u svrhu pružanja vlastitog doprinosa u ostvarivanju svih ciljeva održivosti. Suradničke aktivnosti pridonose razvoju osobnoga identiteta, prepoznavanju i poštivanju nacionalne prirodne i kulturne baštine uz istodobno uvažavanje različitosti i drukčijih načina razmišljanja i življenja. One uključuju razvoj odgovornoga ponašanja te brigu za osobno zdravlje, postignuća, kvalitetu života i odnosa koje razvijaju. Projektne aktivnosti kao takve osnažuju učenike za aktivno, učinkovito i uspješno sudjelovanje u životu demokratske i održive zajednice.

U aktivnost World Book Day uključila se i Školska knjiga. Budući da su učenici anadolijske škole Yunus Emre iz Bingola pokrenuli akciju prikupljanja knjiga, kako bi obogatili školsku knjižnicu i omogućili kvalitetnije obrazovanje, u duhu četvrtog cilja održivog razvoja učenici su iz Hrvatske predložili da školsku knjižnicu škole Yunus Emre obogatimo i knjigama o Hrvatskoj i njezinim ljepotama.

S tom su se zamisli obratili Školskoj knjizi pa je na našu veliku radost ubrzo stigla donacija za naše projektne partnere.

Projekt je u užem izboru za nagradu „Zelena tranzicija: obrazovanje, osposobljavanje i vještine” ušao među deset finalista između kojih se javnim glasanjem birao pobjednik. U finalu, uz Hrvatsku, svoje su mjesto našli projekti iz Nizozemske, Jordana, Moldavije, Irske, Albanije, Georgie, Kenije i Nigerije. Svih deset projekata, koji su ušli u uži izbor, profilirani su na internetskoj stranici ETF-a, a svaki je podržan videom u produkciji ETF-a. Javno je glasanje otvoreno 13. svibnja, a do zatvaranja 5. lipnja prikupljeno je 3769 glasova dok je videozapis Green Skills Award 2022 Finalist: Croatia – The Green Changemakers imao više od 500 pregleda.

Tijekom drugog ETF Learning Connects prijenosa uživo, 9. lipnja 2022., eTwinning projekt The green changemakers proglašen je pobjedničkim projektom.

Drugo je mjesto osvojio nigerijski projekt Operation Skill Them Up dok je treće mjesto pripalo projektu iz Kenije Don Bosco Tech Africa.

U The green changemakers projekt uključeno je 83 učenika i 15 nastavnika iz pet škola i triju država. Na području Republike Hrvatske, uz nositelje projekta Gimnaziju Vukovar i Tehničku školu Karlovac, uključena je Industrijska strojarska škola Zagreb dok se međunarodno partnerstvo ostvaruje u suradnji s anadolijskom školom Yunus Emre iz Bingola, Turska i školom Karmirgyugh N1 secondary school, Karmirgyugh, Armenija.

Zajedničkim smo osmišljavanjem i razradom tema, ideja i aktivnosti stvorili projekt putem kojeg smo povezanost, djelovanje i dobrobit integrirali u cjelinu pogodnu za uspješno i primjenjivo učenje i poučavanje o održivome razvoju u 21. stoljeću.

Naši su učenici svojim radovima i aktivnostima u neposrednom okruženju kao i postignućima pokazali da su spremni za aktivno širenje i primjenu prikladnih znanja i vještina za održivo življenje, jednako kao što su svjesni spram odgovornosti i prava u ostvarivanju dobrobiti za sve ljude, okoliš i buduće generacije.

Kao dobitnici ovogodišnje Green Skills Award 2022. iznimno se ponosimo uspješnom suradnjom i zajedničkim postignućima, a mogućnost vizualizacije i predstavljanja projekta  iskoristit ćemo kao primjer pružanja ideje i inspiracije za sve sadašnje i buduće kreatore politika u području obrazovanja i osposobljavanja u Europskoj uniji i diljem svijeta s ciljem održivog djelovanja!

Videozapis ETF Green Skills Award 2022. Finalist: Croatia – The Green Changemakers

■  Napisali: Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ, Gimnazija „Vukovar“ ■  Sanda ŠUTALO, Tehnička škola, Karlovac ■  Davor ŠIJANOVIĆ, Gimnazija Vukovar ■