Savjeti stručnjaka
INTERNETSKA POMOĆ ZA VJEŽBE POKRETA I DUBOKOGA DISANJA U UČIONICI
Vježbe pomnosti ili potpune svjesnosti dovode do oslobađanja od stresa
objavljeno: 13. kolovoza 2020.

Autorica, učiteljica i majka Melisa FERGUSON na portalu Bored Teachers nastoji pronaći rješenje za što opušteniji povratak u škole u okolnostima pandemije. Kako ne može potpuno utjecati na nestanak bolesti, niti može osigurati neupitno zaštićen povratak u fizičke učionice, predlaže metode opuštanja u obliku blagotvornoga vježbanja i dubokoga disanja koje potječu iz istočnih praksa vježbanja joge. Pritom nudi mrežne aplikacije za koje smatra da mogu pomoći onima koji s tim nisu dovoljno upoznati, a željeli bi se upoznati, kao i onima koji su skloni aplikacijama u svojoj svakodnevici. Aplikacije, govorni zapisi i videozapisi na engleskom su jeziku.

Školska će godina 2020./2021., po svemu sudeći, biti jedna od najstresnijih godina koju su učenici i učitelji ikada doživjeli. Održavanje fizičke udaljenosti, nošenje maske i pojačana briga o higijeni služit će kao podsjetnik na nevidljivoga neprijatelja koji ugrožava rutinu, sigurnost i život.

Izbjegavanje tih pokretača stresa pribjegavanjem poučavanju na daljinu u mnogim slučajevima više nije moguće. Druga najbolja crta obrane ublažavanje je reakcije tijela i uma na pokretače nelagode i neizvjesnosti.

Rutinske vježbe pomnosti i ugradnja pokreta u nastavu pomoći će svima, uključujući i učitelje, da se nose sa stresom uzrokovanim promjenama i neizvjesnošću. Donosimo nekoliko izabranih aplikacija i mrežnih stranica za pomoć pri meditiranju i vježbanju potpune svjesnosti. Učitelji i učenici mogu ih primijeniti kako bi povratili pribranost i smirenost u otežanim uvjetima rada.

CALM (Smirenost)

Nakon što otvorite poveznicu, naći ćete se u bogatoj galeriji meditacija, vježba istezanja, opuštajućih zvukova i prizora iz prirode. The Daily Calm (Dnevni spokoj) desetminutna je meditacija koja se iz dana u dan usmjerava na novi obrazac djelovanja. Ujedno je to način kako stvoriti dosljednu rutinu vježbanja pomnosti u učionici. The Kids Collection (Dječja zbirka) nudi niz meditacija prilagođenih određenu uzrastu. Calm’s Sleep Stories (Priče za laku noć) učiteljima i svim korisnicima nudi pomoć u zaustavljanju noćnoga razmišljanja o poslu i odlazak u miran san. Na stranici Calm Schools Initiative učitelji se mogu besplatno registrati kako bi pristupili aplikaciji i izvorima za uvođenje svjesnosti u učionicu.

HEADSPACE (Stanje uma)

Uz različite meditacije, aplikacija Headspace nudi tečajeve za specifične potrebe pomnosti. To uključuje zahvalnost, usredotočenost, samopouzdanje i drugo. Za nemirnih noći, može pomoći učiteljima opustiti se i utonuti u san. Zbirka noćnih zvukova uključuje Sleepcasts (ambijentalnu glazbu i vizualizaciju za uspavljivanje), Nighttime SOS (Noćni SOS), i Sleep Radio (Radio za uspavljivanje). The Move Collection (Zbirka pokreta) sadrži vježbe različitoga intenziteta. To će pomoći učiteljima da se posvete svojoj tjelesnoj i mentalnoj dobrobiti. Na stranici Headspace for Educators (Stanje uma za poučavatelje)učitelji mogu besplatno pristupiti aplikaciji koja uključuje izvore za brigu o sebi, savjete kako postići svjesnost i videozapise za učenike prilagođene njihovoj dobi.

TEN PERCENT HAPPIER (Deset posto sretniji)

Zasnovana na istoimenoj knjizi Dana HARRISA, aplikacija okuplja neke od najuglednijih svjetskih učitelja meditacije čineći potpunu svjesnost dostupnom i najsuzdržanijim skepticima.

Obuhvaća tečajeve o različitim temama, od osnova pomnosti do znanosti o meditaciji te o svemu između. U ponudi su pojedinačne meditacije različita trajanja. Fokus je na ispunjenju osobnih ciljeva uz pomoć meditacije. Dostupne su i opuštajuće meditacije za uspavljivanje. Opcija Talks (Razgovori) služi kao nadopuna vašoj meditaciji istraživanjem dubljih (potisnutih) problema. Iako je aplikacija namijenjena odraslima, meditacije One Minute of Mindfulness (Minuta pomnosti) i Proof That You Don’t Suck at Meditation (Dokaz da niste neuspješni u meditiranju) mogle bi se svidjeti zrelijim srednjoškolcima i studentima. Kao odgovor na pandemiju, u ovome trenutku Ten Percent Happier učiteljima i drugim zaposlenima u poslovima od vitalnoga značenja za društvo, nudi šest mjeseci besplatnoga pristupa aplikaciji.

THE TAPPING SOLUTION (Opcije tapšanja)

Tapšanje (tapkanje) vježba je za ublažavanje stresa u tijelu tapšanjem određenih meridijanskih točaka (poznatih u kineskoj medicini, na zapadu anatomski nepotvrđenih u okviru medicinske znanosti, nap.) kojima se mozgu šalje umirujuća poruka.

Mrežna stranica The Tapping Solution nudi besplatni vodič kroz meditacije tapšanjem koje su smišljene za oslobađanje od određenih stresnih podražaja.

Aplikacija The Tapping Solution uključuje besplatan pristup zbirci osnova postizanja rješenja tehnikom tapšanja za učiteljsku brigu o sebi (Tapping Solution Foundation’s Teacher Self-Care Collection) kao i zbirku drugih meditacija tapšanjem. Pristup uz nadoplatu otključava širi sadržaj meditacije tapšanjem uključujući i zbirku školske potpore  za djecu (School Support Collection for Kids).

U ponudi je i šest mjeseci besplatnoga pristupa za učitelje, zdravstvene radnike i zaposlene u službama za pružanje prve pomoći/intervencije (hitna pomoć, vatrogasci, policija).

HAPPIFY (Usrećivanje)

Aplikacija se temelji na spoznajama iz psihologije i kognitivno-bihevioralne terapije. Aplikacija sadrži raspored aktivnosti i igara za izgradnju sreće skrojen prema potrebama i ciljevima pojedinca.

Za pristup većini opcija potrebna je registracija uz pretplatu. Međutim, ponuđen je i spektar besplatnoga sadržaja unutar opcije Instant Play koja tu aplikaciju čini vrijednom preuzimanja. The Serenity Scene (Prizor spokojstva), primjerice, nudi vrelo terapija utemeljenih na prizorima iz prirode i udruženih s vođenom meditacijom. Aplikacija se iskazala u suočavanju s izazovima krize objavivši besplatan sadržaj za upravljanje stresom povezanoga s pandemijom.

MINDFULNESS FOR CHILDREN (Svjesnost za djecu)

Tu zbirku meditacija napisala je i vodi Annaka HARRIS, poznata autorica na temu pomne svjesnosti. Dostupna je na autorskoj mrežnoj stranici annakaharris.com i namijenjena ponajprije djeci u dobi od šest do deset godina, no može biti od koristi i ostalim pristupnicima bez obzira na dob.

 ■ DEEP BREATHING EXERCISES FOR KIDS (Vježbe dubokoga disanja za djecu)

Stranica Vještine suočavanja za djecu nudi vježbe disanja koje se koriste pjesničkim ili pripovjednim slikama kako bi pomogle učenicima primjenjivati učinkovite tehnike disanja.

CHAIR YOGA (Joga na stolcu)

S porastom fizičkoga distanciranja i virtualnih interakcija , bit će sve teže primjenjivati kinestetičko poučavanje u vremenu pandemije. Pomnost i pokret u učionici sjajan su par. Stranica Priče o jogi za djecu nudi četrdeset poza u vježbanju joge na stolcu prilagođenih djeci kako bi učitelji mogli vratiti pokret u učionicu.

GO NOODLE

Nijedan popis nije potpun bez mrežne platforme Go Noodle.

Već je uveliko popularna među učiteljima predškolske i razredne nastave. Obiluje visokoenergijskim aktivnostima koje grade zajednicu, podupiru društveno-emocionalno učenje i potiču svjesnost. Besplatna aplikacija obećava pretvaranje vremena provedenoga pred ekranom u smislenu zabavu koja se temelji na pokretu.

I učenici i učitelji već su pretrpjeli brojne traume zbog pandemije. To će se prenijeti u novu školsku godinu i pogoršati neizvjesnost. Iako nitko ne može jamčiti siguran ili „normalan“ povratak u školu, učitelji mogu pomoći osigurati mirniji povratak učenju primjenjujući  neprocjenjive alate i izvore za postizanje zajedničkog osjećaja olakšanja i sigurnosti u učionici.

■ NAPOMENA ■ piše: Melisa Ferguson, učiteljica ■ SAD: Bored Teachers – SAD: Bored Teachers – mrežne stranice namijenjene učiteljima koje nude različite sadržaje i pristupe ■ izvornik: boredteachers.com  ■ Tekstu Usredotočena svjesnost – mindfulness: Primjena u djece i adolescenata autoricâ Vlatke BORIČEVIĆ MARŠANIĆ, Ljubice PARADŽIK, Ive ZEČEVIĆ i Ljiljane KARAPETRIĆ-BOLFAN možete pristupiti OVDJE