5. LIPNJA ■ SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA ■

Samo je jedna Zemlja

srijeda, 5. lipnja 2019.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 140 zemalja u svijetu. Na ovaj dan na poticaj Ujedinjenih naroda vlade i organizacije već 44. godinu zaredom pokreću akcije kojima promiču važnost zaštite okoliša.

Samo je jedna Zemlja

Svjetski dan zaštite okoliša prvi je put obilježen 1974. godine, a u 40-godišnjem razdoblju ovaj je dan postao dan podizanja svijesti o širokom području zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja, do užih tema poput nezakonite trgovine divljim vrstama.

Dan 5. lipnja kao Svjetski dan zaštite okoliša izabran je na UN-ovoj Konferenciji o ljudskom okolišu u Stockholmu 1972. godine kad je donesena i odluka o pokretanju UN-ova Programa za okoliš. Prvi Svjetski dan zaštite okoliša obilježen je dvije godine nakon toga uz slogan „Samo je jedna Zemlja”. Od toga dana do danas svakoga petoga dana u lipnju organiziraju se zelene akcije diljem svijeta. [ Izvor: voda.hr ]

AKTIVNOSTI:

Obilježavanje ovog dana može se provesti kroz INTEGRIRANI DAN u svim razredima nizom aktivnosti.

Integrirani dan bilo bi dobro početi ponavljanjem važnosti odvajanja otpada. Znamo da navike koje se usvoje u najranijoj dobi ostaju zauvijek. Trebamo stvoriti i razviti naviku kod djece da odvojeno skupljanje otpada postane način djelovanja. Stari papir odvajamo već u našim učionicama.

U školskoj se zgradi mogu postaviti spremnici za papir, ako ih nema. U školskom dvorištu mogu se postaviti i ovakvi spremnici koji su djeci zanimljivi i potiču ih na odvajanje otpada.

 

Poželjno je organizirati ekološku akciju uređenja školskog dvorišta, parka u naselju, dječjeg igrališta u blizini škole. Za takvu akciju mogu se osmisliti plakati i reklamni letci koje djeca mogu dijeliti svojim susjedima.

U razredu se može organizirati prikupljanje plastičnih boca za koje će se dobiti povratna naknada. Prikupljeni iznos može se iskoristiti za kupnju knjiga za razrednu knjižnicu ili neke druge djeci potrebne i zanimljive stvari.

Budući da je naša škola u blizini parka Maksimir, često ga posjećujemo, kao i Zoološki vrt grada Zagreba. Ustanova parka Maksimir i Zoološki vrta grada Zagreba nude vrlo zanimljive programe koje su usko vezani uz Nastavni plan i program iz Prirode i društva i često se bave temama očuvanja okoliša. Raznim edukacijama i radionicama treba poticati ekološku svijest osnovnoškolaca. Ako imate prilike, sudjelujte u njihovim programima. [ Izvor: zoo.hr   | park-maksimir ]

  

Očuvanje okoliša dugotrajan je proces koji je neophodan u današnjem svijetu. Učenicima u što ranijoj dobi trebamo osvijestiti njihovu važnost i važnost njihove brigu o planetu Zemlji.

………………………

Piše Vjekoslava BIBIĆ ŠTULA, učiteljica mentorica | OŠ Bukovac, Zagreb | Više od deset godina radi u OŠ Bukovac. Svaki joj je dan u školi novi izazov. Misli vodilje u radu > Uči se cijeli život [cjeloživotno učenje] | Svako je dijete posebno | Svako dijete može uspjeti, samo treba vjerovati u njega. 

Vezani članci
Školski portal:  Vrt - opuštanje, razonoda i učenje

Vrt - opuštanje, razonoda i učenje

Dokazano je da rad u vrtu ima blagotvoran učinak na…

Školski portal: Ocean života...

Ocean života...

Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskog…

Školski portal: Život nije podijeljen na predmete

Život nije podijeljen na predmete

Mi koji radimo u razrednoj nastavi mnogo smo očekivali od…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Strašno je, neargumentirano, etiketirati pripadnike struke

Strašno je, neargumentirano, etiketirati pripadnike struke

Interpretirajući brojku od 125 prvašića koji…

Školski portal: Utrka do 20

Utrka do 20

Potrebno vam je samo nekoliko stvari…

Školski portal: Lijep i dobar kao što su i djeca

Lijep i dobar kao što su i djeca

Smib je nastao jedne zime u…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…