Iz školskog svijeta
■ OSNOVNA ŠKOLA DARDA ■ U ERASMUS+ K2 PROJEKTU STEM NA ZABAVAN NAČIN ■
Radionice u Grčkoj osobito zanimljive i raznolike
objavljeno: 26. ožujka 2023.

Sa željom da učenici istraživačkim i eksperimentalnim aktivnostima zavole STEM predmete, Osnovna škola Darda sudjeluje u trogodišnjem Erasmus+ K2 projektu “Fun & Engaging STEM Activities For Tomorrow’s World”. Glavni je koordinator Záklqadná škola iz Košica (Slovačka), a pridružili su joj se Grci, Turci, Poljaci, Irci i Šveđani.

Prvi radni susret učenika i učitelja zbio se u Turskoj u listopadu prošle godine, a s drugog su se susreta, održanoga sredinom ožujka 2023. u Grčkoj, učenice šestog i sedmog razreda Marija VARGA, Elena Petra RUŽIČKA, Tara KOLAREC, Lucija DUBROVIĆ i Lara ŠIMUNOV i učitelji Jasna SCHÖNBERGER i Luka DUKMENIĆ, predvođeni glavnom koordinatoricom Natašom MESIĆ MUHAREMI, vratili puni pozitivnih dojmova i novih ideja za unaprjeđenje učenja matematike i prirodnih znanosti.

U tvornici i muzeju svile

Naši su domaćini bili učitelji i učenici iz 1st Experimental Primary School of Alexandroupolis, kazala je Mesić Muharemi, dodajući: To je eksperimentalna škola koja u svoj nastavni rad uvodi nove metode poučavanja i učenja. Dočekani smo srdačnom dobrodošlicom, prigodnim programom i mnoštvom grčkih specijaliteta, na čemu im i ovim putem zahvaljujemo. Predstavili smo svoje škole, gradove i države, posjetili gradonačelnika i razgledali grad.
Radionice su bile vrlo zanimljive: robotika s lego-kockicama, glazba i matematika te likovna umjetnost i matematika. U program je bila uključena i astronomija viđena Shakespearovim očima, a upoznati smo i s korištenjem tabletom u nastavi matematike. U Etnološkome muzeju igrali smo se potrage za blagom da bismo upoznali muzejske eksponate, a šećer na kraju bilo je gledanje zvijezda i planeta na plaži. Unatoč hladnom vjetru, proveli smo uzbudljivu večer gledajući Jupiter, Veneru i Mars te prepoznavajući zviježđa na nebu.

Također, sudjelovali smo u radionicama pletenja, posjetili i tvornicu svile, isprobali tradicionalno jelo Souvlaki i slušali grčku narodnu glazbu. Svilena buba došla je u gradić Soufli, ispričali su im u tamnošnjemu Muzeju svile, s udajom kineske princeze za grčkog vlastelina. Međutim, proizvodnja svile bila je tajna, pa je jedan Grk prošvercao svilenu bubu u kosi svoje žene i tako donio svilu u Grčku. Muzej je smješten u vili Kourtidis i u njemu se mogu vidjeti sve faze proizvodnje svile i uzgoja dudova svilca, od izlijeganja, hranjenja dudovim lišćem, pretvaranja gusjenice u čahuru, do odmotavanja konca i obrađivanja svilene niti. Znate li da bubama treba 55 dana da od 2 mm narastu do 9 cm? Tijekom tog razdoblja samo jedu i jedu, a onda jednog dana prestanu jesti i dan i pol budu kao zamrznuti. Nakon toga počinju stvarati niti koje ih zarobe tako da se iz njih više ne mogu izvući. U kukuljicama nastaju leptiri, međutim, ako želite kvalitetnu svilu, kukuljice morate zagrijati i, samim time, ubiti leptire. Jedna kukuljica daje nit dugu približno 2,5 km.

Dojmljiva i opožarena Zemlja grabljivica

Iako je prošlog ljeta veliki dio Nacionalnog parka Dadia-Lefkimi-Soufli ili Zemlje grabljivica izgorio, pa nisu mogli promatrati ptice, šetajući i gledajući film uvidjeli smo njegovu ljepotu i važnost za očuvanje vrsta u jednome od najvažnijih prirodnih staništa u Europskoj zajednici. Tijekom posljednjih dvadeset godina opaženo je 36 od 38 europskih vrsta grabljivica, među kojima i crni sup.

Uspjeli su sačuvati toliko vrsta te im i povećati broj organiziranjem njihova utočišta te pomaganjem u hranjenju kad u prirodi nema dovoljno hrane. Donose im uginule životinje s područja parka, a ptice si međusobno pomažu tijekom hranjenja – jedne svojim snažnim kljunom kidaju kožu da bi one druge, sa slabijim kljunom, mogle doći do mekšeg mesa.

Iako je bio štrajk kustosa, samo za nas otvorili su Arheološki muzej s eksponatima koji sežu od prapovijesti pa do rimskog doba, a koji su pronađeni u kopnenom dijelu regije Evros. Šetajući uz plažu, vidjeli smo otok koji nam se učinio bližime nego što uistinu jest. Naime, Samotraki je najbrdovitiji grčki otok na kojem se nalazi planina Oros Fengari (Mjesečeva planina), s koje je, prema Homerovoj Ilijadi, Posejdon, bog mora, gledao bitku za Troju. Otok se nalazi tik uz morsku granicu s Turskom na ulazu u Dardanele, a od kopna je udaljen otprilike 40 km. Ondje je najpoznatije arheološko nalazište “Hieron ton Megalon Theon” (Svetište velikih bogova), slavno po 2,5-metarskoj mramornoj skulpturi Nike, krilate božice pobjede iz 190. pr. Kr. Kip je pronađen 1863., a danas se nalazi u pariškome muzeju Louvreu.

Replike kipa božice Nike nalazili se po cijelom Aleksandroupoliju, gradu domaćinske škole. Nalazi se na približno 14,5 km zapadno od delte rijeke Marice i 40 km od granice s Turskom. Nastao je tek u 19. st. na mjestu maloga ribarskog naselja turskog imena Dedeagač (Djedovo drvo). Ime je vezano uz lokalnu predaju da je u mjestu postojalo drvo u čijoj je sjeni meditirao mudri derviš.

Svi se, zaključuju, raduju sljedećoj mobilnosti, koja slijedi potkraj svibnja u Švedskoj. Projekt traje do kraja listopada 2024., a njegova je ukupna vrijednost 323.804,00 eura. Od toga je za darđansku školu predviđeno 45.730,00 eura.

■ Napisala: Branka HORVAT, učiteljica hrvatskog jezika | OŠ Darda ■