365 dana u godini? Ne, sireva! U Francuskoj postoji 365 vrsta sireva. Ono što posebno izdvaja francuske sireve od svih drugih upravo je njihova velika raznovrsnost.
Ljubav Francuza prema hrani opće je poznata kao i to da su zahvaljujući svojem rafiniranom ukusu stvorili mnoge poznate specijalitete. Stoga nije čudno što je „Francuski gastronomski objed” upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi 2010. godine. To je naziv za društvenu tradiciju uživanja u francuskoj kuhinji prigodom važnih događaja. Svaki gastronomski objed treba imati strogi slijed koji počinje aperitivom, a završava konzumacijom likera. Između njih redaju se predjelo, glavno jelo od ribe i/ili mesa s povrćem, mogući međusljedovi i prilog te naposljetku sir.
Najpoznatiji su francuski sirevi Chèvre, Brie, Raclette, Roquefort, Camembert, Gruyère, Comté, Beaufort…
Brie se ubraja u skupinu punomasnih mekih sireva, ime je dobio prema regiji u kojoj je nastao, a poznat je i kao „kralj sireva”. Chèvre je kozji sir, a Roquefortom se danas mogu nazvati samo sirevi nastali u pećinama na južnim obroncima gorja Cevennes. Compté je sir regije Franche-Comté, a Beaufort se proizvodi u Savoji od kravljeg mlijeka.
Za kraj vam nudimo jednostavan recept za salatu sa sirom Gruyère:
Salade grenobloise
Sastojci: 100 g oraha
100 g sira Gruyère
1 glavica zelene salate
Za umak: 1 žlica senfa
4 – 5 žličica orahova ulja
2 žličice vinskog octa
sol, papar
Salatu operite i ocijedite. Stavite je u zdjelu zajedno s nasjeckanim orasima i sirom narezanim na kockice. U posebnoj zdjelici pomiješajte senf, ocat i ulje. Posolite, popaprite, umak prelijte po salati i poslužite.
Bon appetit!
Autorica: Vedrana Franović