Iz školskog svijeta
OŠ ANTUNA BAUERA, VUKOVAR
Održana Mala škola robotike
objavljeno: 27. travnja 2017.

…u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom i uz podršku i pomoć Osnovne škole Antuna Bauera. Školu su posjetili predsjednik HZTK Ivan Vlainić i predstavnici ZTK Vukovarsko–srijemske županije dr. sc. Drago Kraljević i Ante Gale.

Višednevna radionica održavala se od 18. do 21. travnja 2017. u praktikumu za informatiku Osnovne škole Antuna Bauera u Vukovaru. Školu robotike za osnovnoškolce organizirao je Robotički klub Osijek u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom i uz svesrdnu podršku i pomoć Osnovne škole Antuna Bauera, odnosno ravnatelja Joze Mihaljeva te njegovih učitelja tehničke kulture, informatike i fizike.

Deset  marljivih i samozatajnih učenika pod vodstvom osječkih profesora Marija i Višnje Cvek istražili su kako naučiti robota da zaobilazi različite prepreke, snalazi se u prostoru, kreće prema zadanom cilju, pa čak i da u prolazu pozdravi prijatelja robota koji pak ide prema svom cilju.

Na završetku radionice prigodno i svečano učenicima su uručena priznanja i pohvalnice. Priznanja je uručio predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić, koji je svojim dolaskom ukazao na važnost rada s mladima u lokalnim i manje razvijenim sredinama. Isto tako, svojom nazočnošću čelnici Zajednice tehničke kulture Vukovarsko–srijemske županije, predsjednik dr. sc. Drago Kraljević i tajnik Ante Gale, odali su priznanje učenicima i istaknuli značaj takve edukacije. Na skupu je bio i predsjednik Robotičkog kluba Osijek dr. sc. Robert Cupec. Neposredno prije podjele priznanja učenici su uspješno i zanimljivo prezentirali kako se njihovi roboti sigurno snalaze u prostoru s improviziranim preprekama u popularnim „arenama“, koje se inače koriste na robotičkim natjecanjima. 

Cilj i svrha ove radionice je promidžba tehničke kulture, posebice robotike, te organizirano i poučno korištenje dijela slobodnog vremena učenika tijekom proljetnog školskog odmora. Cilj i svrha su, možemo potvrditi na osnovi evaluacijskih lista, potpuno postignuti.

Ovom radionicom nastavlja se aktivnost Hrvatskog robotičkog saveza u organiziranju radionica i susreta učenika s novim, suvremenim tehnologijama koje uvijek pobuđuju veliko zanimanje i  gdje učenici s velikim zadovoljstvom sudjeluju i iskazuju kreativnost i talent za tehniku. Tu su promovirani sadržaji STEM područja u obrazovanju, koje je izuzetno važno za sveukupni napredak društva u cjelini. Učenici su, uz kreativno provedeno slobodno vrijeme, dopunili znanja stečena u redovitoj nastavi, a svakako su još više razvili svoje sposobnosti i vještine. No, važno je da su, nadamo se, bili potaknuti na razmišljanje o  izboru budućeg zanimanja u području robotike koje se danas vrlo brzo razvija i sve više primjenjuje u najširoj proizvodnji, ali i svakodnevnom životu, istaknuo je voditelj Male škole robotike profesor Jerko Jukić. [ IZ DRUGIH IZVORA | hztk.hr ]