Savjeti stručnjaka
Pripreme za Svetog Nikolu – Kazalište sjena
objavljeno: 6. prosinca 2013.

Donosimo vam malo drukčije ideje o tome kako na satima Likovne kulture obilježiti dolazeće blagdane. Ovo je ideja kako u razrednoj ili predmetnoj nastavi s djecom napraviti kazalište sjena u povodu Svetog Nikole, blagdana kojem se najviše vesele najmlađi.

likovni problem: PLOHE, SLOBODNI LIKOVI

likovna tehnika: PAPIR-PLASTIKA, GRAFOSKOP ILI PROJEKTOR ILI STOLNA LAMPA

motiv: KAZALIŠTE SJENA: SV. NIKOLA, KRAMPUS I DJECA

Učenici sudjeluju u kazalištu sjena

Sveti Nikola i Krampus

Sveti Nikola bio je ranokršćanski biskup koji je živio u gradu Myri (današnji Demre) u Turskoj.

Prema jednoj od priča o biskupovoj velikodušnosti Nikola je trima djevojkama pribavio novac za miraz kako bi se udale. Umro je 6. prosinca 324. godine nakon čega je proglašen svetim. Godišnjica njegove smrti obilježava se kao blagdan.

Kako se sv. Nikola smatra zaštitnikom pomoraca, djevojaka, siromaha, a posebno djece, ona u spomen na njega u noći sa 5. na 6. prosinca stavljaju čizmice u prozor i ujutro u njima pronalaze darove. To nije „čizmica sv. Nikole”, kako je mnogi nazivaju, jer on nije nosio čizme – zbog blage turske klime. Čišćenjem svoje obuće djeca dokazuju vlastitu dobrotu za koju dobivaju darove, a čizma je prigodna stoga što u nju stane veći dar nego, recimo, u cipelu.

Prekrasne sjene čine poznate likove

Kazalište sjena

Duga je povijest kazališta sjena počela na Dalekom istoku i u antičkoj Grčkoj. Kinesko je kazalište sjena uglavnom opisivalo društvene odnose, indijsko se bavilo religijskim korijenima, a tursko satirom (vrlo duhovite kritike društva i pojedinaca).

Kazalište sjena odlično je sredstvo za razvijanje priča ili vlastitu interpretaciju postojećih. Učenici oblikuju likove od papira, a za oživljavanje priče potreban je izvor svjetla (grafoskop, projektor ili samo obična svjetiljka). Djeca mogu unaprijed napisati priču ili je smisliti u trenu.
Kompleksnost izrezanih likova i priče koju učenici razvijaju te dinamika izvedbe ovise o dobi učenika.

Lutka za kazalište sjena

Kratak film o ovoj nastavnoj jedinici pogledajte na

http://www.youtube.com/watch?v=YfGuiE8Qf8c&list=UUWr04oDigVfdmONLbzRF5TQ

 

Autorica: Sandra Huzjak