Jučer-danas-sutra
BILL GATES OTKRIVA
Najbolji učitelj kojeg nikad nisam imao
objavljeno: 16. svibnja 2017.

Autor teksta: Bill GATES ]Proučili smo filmsku kolekciju lokalnog sveučilišta i otkrili da imaju jedno od njegovih predavanja o fizici i pogledali ga. Predavanje nam se toliko svidjelo da smo ga na kraju dva puta pogledali. Feynman je imao nevjerojatan dar kojim je fiziku mogao prikazati na jasan i zabavan način u isto vrijeme.

Odmah sam otišao potražiti još njegovih razgovora, i od tog dana sam njegov veliki obožavatelj. Mnogo godina kasnije kupio sam autorska prava na ta predavanja i udružio se s Microsoftom s ciljem da ih besplatno objavimo online.

Godine 1965. Feynmanu je dodijeljena Nobelova nagrada za njegov rad u fizici. Da bismo proslavili 50. godišnjicu te prigode, kalifornijski Institut za tehnologiju – na kojem je Feynman poučavao sve do svoje smrti 1988. – zatražio je naše mišljenje o tome zašto smatramo da je Feynman bio izvanredan učitelj.

Evo videoisječka koji sam im poslao:

U tom videu posebno mi se sviđa način na koji Feynman objašnjava kako vatra funkcionira.

Očito je da Feynman uživa u znanju – to se jasno može vidjeti na njegovom licu, a njegova poruka je toliko jasna da je svatko može razumjeti.

U tom smislu, Feynman ima puno toga zajedničkog s izvanrednim učiteljima koje smo susreli u školama diljem zemlje.

Kad ušetate u njihove učionice, odmah možete osjetiti energiju – način na koji oni angažiraju svoje učenike – i njihovu strast za predmet koji predaju.

Ti učitelji nisu poznati, ali zavrjeđuju jednako toliko poštovanja i divljenja kao netko poput Feynmana.

Kad bi postojala Nobelova nagrada za pretvaranje srednjoškolske matematike u nešto zanimljivo i zabavno, znam nekoliko učitelja koje bih želio nominirati.

Osim toga, Feynman nije bio tako poznat zato što je bio odličan učitelj i svjetski poznat znanstvenik, on je također bio vrlo zanimljiva i ekscentrična osoba. Prevodio je Mayanske hijeroglife. Volio je svirati bongose. Dok je pomagao na razvijanju atomske bombe, zabavljao se pronalaženjem načina na koje bi mogao provaliti u sefove koji su sadržavali podatke o tajnim vladinim istraživanjima.

Njegov kolega Murray GELL-MANN, također dobitnik Nobelove nagrade, jednom je rekao: „Feynman je bio odličan znanstvenik, ali je proveo velik dio vremena na stvaranju anegdota o samome sebi.“

Evo nekih prijedloga za slučaj da želite saznati više o Feynmanu ili njegovom radu – Messenger predavanja o fizici.

Ovo su predavanja koja su me zainteresirala za njegov rad 1980-ih i koja možete nakratko vidjeti u gornjem videu. Ova stranica je nekoliko godina stara, ali možete besplatno pogledati predavanja i pronaći korisne komentare.

  • Six Easy Pieces: Osnove fizike objašnjava jedan od njezinih najboljih učitelja – ovo je kolekcija najdostupnijih dijelova Feynmanovih poznatih predavanja o fizici.
  • Feynman je prepričao svoje avanture u dvije vrlo dobre knjige: Surely You’re Joking, Mr. Feynman! i What Do You Care What Other People Think?

Nećete puno naučiti o fizici, ali odlično ćete se zabaviti slušajući njegove priče.

…………..

IZVOR: gatesnotes.com