Aktualno
OKUŠAJTE SE U STVARANJU SLIKOVNICA
Alati za stvaranje mrežnih slikovnica
objavljeno: 16. lipnja 2020.

Protekloga me tjedna jedan čitatelj portala Free Technology for Teachers zamolio da predložim nekoliko besplatnih alata kojima se učenici mogu koristiti pri izradi slikovnica. To nije neuobičajen zahtjev i uvijek ću rado odgovoriti na takav upit.

Odabir i uređivanje slika može biti dobar način pomaganja učenicima u pronalaženju ideje za pisanje priče. Svih pet alata u nastavku imaju tu mogućnost.

WriteReader

WriteReader je jedan od mojih omiljenih alata za učenike osnovne škole. Besplatan je i učenici se njime mogu koristiti za izradu multimedijalnih e-knjiga. Mogu birati iz bogate galerije crteža, uključujući i crteže na temu Ulice Sezam koje mogu prenijeti na stranice svojih knjiga. Ispod svake slike nalazi se prostor u koji mogu napisati tekst, a i učitelji mogu dodati svoj komentar.

Na poveznici možete naći moje videoupute kako se koristiti WriteReaderom.

Picture Book Maker

Picture Book Maker omogućuje učenicima stvaranje priče od šest stranica tako što će na stranicu  „dovući“ (povući mišem) pozadinski prizor, životinje i predmete te napisati  tekst. Svim se elementima mogu mijenjati dimenzije te se mogu smjestiti bilo kamo unutar stranice. Tekst je ograničen na dva reda po stranici. Dovršene se priče prikazuju jednostavnim efektom listanja stranica. Priče stvorene u programu Picture Book Maker mogu se ispisati kao i spremiti u formatu PDF.

Book Creator

Book Creator rasprostranjen je alat za stvaranje multimedijalnih elektroničkih knjiga. Možete se njime koristiti besplatno uz pomoć mrežnoga pretraživača ili kupiti aplikaciju za primjenu na iPadu. Knjigama možete dodati slike, crteže i videozapise. Alati za crtanje ugrađeni su u uslugu. Učenici svojoj e-knjizi mogu dodati i svoj glas. Pogledajte videoupute, slike, crteže i videozapise kako biste saznali na koje sve načine učenik može dodati sadržaj svojoj e-knjizi.

Alphabet Organizer

Alphabet Organizer sjajan je alat s portala Read Write Think kojim se učenici mogu koristiti kako bi kreirali abecedne tablice i knjige. Ideja programa je pomoći učenicima da uspostave vizualnu vezu između slova abecede i prvoga slova učestalih riječi. U videozapisu možete pogledati kako se koristiti alatom.

MyStorybook

MyStorybook prikladan je mrežni alat za kreiranje kratkih priča. Nudi prazne stranice po kojima možete pisati, crtati i umetati slike. Slike možete učitavati i sa svojega računala. Nakon što se registrirate, otvoren vam je put stvaranja prve knjige. Kliknite na polje za pisanje teksta kako biste uredili postojeći tekst i informacije o autoru. Tekst možete  dodati klikom na gumb „text“ u izborniku. Kako biste dodali sliku po svom izboru, u izborniku odaberite opciju „items“. Na dnu izbornika opcije „items“ naći ćete mogućnost  učitavanja slika iz datoteka na računalu. MyStorybook također nudi mnoštvo već pripremljenih slika koje možete umetnuti na stranicu ili ih upotrijebiti kao podlogu. Ako želite ići dalje od pukog zapisivanja teksta i učitavanja slika, postoji i mogućnost crtanja na stranici.

■ NAPOMENA ■ SAD: Practical Ed Tech – mrežna stranica nagrađivanog blogera Richarda BYRENEA kojemu su u središtu interesa primjene tehnologije u obrazovanju ■ izvornik: practicaledtech.com ■