Zanimljivosti
OBILJEŽAVANJE STOLJEĆA BRODSKE GIMNAZIJE
Niz zanimljivih radionica, izložbi, predavanja…
objavljeno: 23. veljače 2018.

… ove ugledne obrazovne ustanove, točnije svečana akademija u velikoj dvorani Glazbene škole.

Prije točno 100 godina [21. veljače 1918. godine] donesena je odluka da se umjesto Više pučke škole u Brodu uvede I. i II. razred Privremene realne gimnazije, zagrebačkog tipa. Time je osnovana Gimnazija u Brodu koja je do danas „preživjela” šest država i jednako toliko imena. Od 7. veljače 1992. godine nosi sadašnji naziv.

Nizom zanimljivih radionica, izložbi i predavanja danas se i sutra učenici i profesori predstavljaju posjetiteljima u školi, ali i u Gradskoj knjižnici, Muzeju Brodskog Posavlja, na Strojarskom fakultetu…

Tako je primjerice profesorica hrvatskog jezika Branka Pecić s učenicima iz privatnih zbirki prikupila knjige koje su starije od 100 godina. „Želimo pokazati da su se unatoč tome što su prošle kroz brojne ruke uspjele sačuvati i da imaju vrijednost i u tom fizičkom obliku. Učenici su se potrudili, a njihov nas je rad doveo do brodskih bibliofila, do rijetkih izdanja”, kaže profesorica, pokazujući najzanimljivije raritetne primjerke.

Najstarija knjiga je Ladovico Ariosto iz 1755. godine, potom misal iz 18. stoljeća te nekoliko molitvenika. Dva stara izdanja Andrije Kačića Miošića „Razgovor ugodni naroda slovinskog”, pa „Judita”, koja je tiskana povodom 400. obljetnice (iz 1901. godine) te pretisak originalne Judite u bakrotisku koju je izradila Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti.

Prikupili su ukupno više od stotinu knjiga, a profesorica posebno pohvaljuje učenike 3. c razreda koji su priredili 11 prezentacija najzanimljivijih knjiga.

Učenici prvih i trećih razreda s prof. likovne umjetnosti i povijesti Jelenom Jakovljević izradili su prave umjetnine od tjestenine. Na kartonskoj podlozi uz pomoć drvofiksa te intervencije zlatnim sprejem osvanuli su prekrasni okviri za slike. Povod je naravno uz obljetnicu škole bilo i trenutačno gradivo koje rade, a riječ je o baroku i pojmu iluzionizam, kaže Jakovljević. „To je idealan primjer da se sve ukomponira, kamufliranjem tjestenine oni najbolje shvate pojam iluzionizma, a s druge strane stariji razredi dekorativnim elementima dođu do prepoznavanja tipičnih stilskih obilježja baroka.” 

S nastavnicom geografije Katarinom Marcikić učenici pak izrađuju reljefnu kartu RH i Brodsko-posavske županije, od kaširanog papira, na šperploči, a bojaju temperama i na kraju će sve prelakirati. Andrea i Antonela, učenice drugog razreda, kao i ostali rado su prihvatile posao, no kako je riječ o malo većem „zalogaju” karta će biti završena u ožujku.

Da sve mogu kad hoće pokazali su i učenici engleskog jezika, kaže prof. Verica Milinović: „Na temelju djela J. D. Salingera ‘Lovac u žitu’, čitajući ga u izvornom obliku, dobili su zadatke s određenim temama – problem nevinosti, dosljednosti, laži u djelu – i sve su odlično shvatili, a neki su se lijepo i likovno izrazili.”

Učenici su uključeni u brojnim radionicama i na razne načine pa je Anita Križanović iz 3. d razreda, u ime akcije „Marijini obroci”, pekla palačinke i prodavala profesorima i posjetiteljima. Zarađeni novac namijenjen je gladnoj djeci Afrike, dok su Ines, Maja, Magdalena, Ana, Kristina i Ivona, članice Volonterskog centra Carpe diem, prodavale kolače od čije će prodaje novac dati nekome od siromašnijih učenika. [ IZ DRUGIH MEDIJA | sbplus.hr ]