Školstvo u medijima
NIJE ŽURBA
Školska godina počela, zaboravili tiskati dnevnike i imenike
objavljeno: 6. rujna 2017.

Iako je nastava jučer službeno počela, iako su imali cijelo ljeto na raspolaganju, a narudžbe škola su obavljene i zaprimljene do sredine mjeseca srpnja, “Narodne novine” još uvijek nisu školama dostavile naručenu pedagošku dokumentaciju (dnevnike i imenike), a kako stvari stoje, na to će se morati pričekati najmanje desetak dana.
Pa postoje e-dnevnici, za Boga miloga, reći će neupućeni u ovu problematiku. Ali je problem što vrlo malo škola koristi e-dnevnike u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je razvijenija od gotovo svih županija osim Zagrebačke.

Đuro BALOEVIĆ, predsjednik Splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, tzv. HUROŠ-a, upoznat je s ovom problematikom oko pedagoške dokumentacije koju nije dobila ni jedna škola na početku ove školske godine.
– Znala je ta dokumentacija i ranije stizati u zadnji tren, ali uvijek je do ove godine dolazila na vrijeme. Ja nemam podatak koliko osnovnih škola ima e-dnevnike na našem području, ali to nije veliki broj i većina škola još uvijek koristi dnevnike i imenike, tako da bi to mogao biti problem.
Ja znam da su do sredine srpnja sve osnovne škole dostavile svoju narudžbe “Narodnim novinama”, da je došlo i do izmjene Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji, znam da Ministarstvo znanosti financira tu dokumentaciju, ali uistinu ne znam kako je i gdje nastao problem. Mnogi tajnici škola i ravnatelji su zvali danas “Narodne novine” i koliko znam, svi su dobili informaciju da će im pedagoška dokumentacija stići oko 15. rujna – rekao je Baloević.
Nastavnici će se dotle snalaziti s papirićima i rokovnicima u koje će upisivati učeničke ocjene, a neki učenici, pogotovo nižih razreda, su doslovce shvatili da dok ne dođu imenici i dnevnici ne moraju ništa ni učiti.
Poslali smo upite i “Narodnim novinama” i Ministarstvu znanosti i obrazovanja da nam objasne je li problem nastao zbog njihovih međusobnih poslovnih odnosa ili je razlog zakasnjela reakcija nadležnih i aljkavost, ali decidiran odgovor nismo dobili, kao niti jednu riječ isprike prema krajnjim korisnicima.

– “Narodne novine” d.d. sudjeluju u izradi pedagoške dokumentacije kao partner u tisku i distribuciji, sukladno ovjerenim dokumentima koje dobivaju od nadležnog ministarstva. Sva prispjela ovjerena pedagoška dokumentacija je otisnuta i distribuirana, dok će i ostali dio biti tiskan i distribuiran u najbržem mogućem roku po primitku ovjerenih dokumenata – kratko nam je odgovorio rukovoditelj Odjela korporativnih komunikacija “Narodnih novina” Bojan Vinek.

Iz njegovog odgovora nije jasno kako je problem nastao, ali je jasno da svi ovjereni dokumenti koji su potrebni kod njih još nisu stigli i da će biti tiskani tek kada ti dokumenti stignu. [ IZ DRUGIH MEDIJA |  slobodnadalmacija.hr  ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.