Aktualno
POLIKLINIKA ZA ZAŠTITU DJECE I MLADIH GRADA ZAGREBA OBJAVILA JE BROŠURU O POSTUPANJU PRIJE, TIJEKOM I NAKON POTRESA
Brošura o pružanju informacija i psihološke potpore u krizi izazvanoj potresom
objavljeno: 4. siječnja 2021.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba na svojim je mrežnim stranicama objavila brošuru koja pruža bitne informacije o postupanju tijekom i nakon potresa. Brošura naslovljena Djeca i obitelj prije, tijekom i nakon potresa namijenjena je ponajprije odraslim osobama, roditeljima i skrbnicima kako bi im pružila potporu u postupanjima s djecom i mladima u kriznoj situaciji.

Kako se nositi s osjećajima, kako odgovoriti na brojna pitanja, kako postupiti tijekom potresa, kako uputiti dijete da se u takvim nepogodama ponaša, kako odgovoriti na osjećaj neizvjesnosti, kako zadržati optimizam – na ta i druga pitanja i nedoumice odgovori se mogu naći na 15 ilustriranih stranica.

Publikacija je zamišljena kao poticaj na interakciju pa osim savjeta kako razgovarati s djecom i mladima i kako se postaviti u slučaju potresa, predlaže i određene aktivnosti. U objavi na stranicama Poliklinike obrazloženo je da je publikacija Djeca i obitelj prije, tijekom i nakon potresa izrađena kako bi bila dobar prijatelj i suputnik na putu cijeljenja, oporavka i ponovne uspostave sigurnosti. Autori su Gordana Buljan Flander, Krešimir Prijatelj i Mia Roje Đapić.

Nije na odmet još jednom potvrditi da najbolju i najučinkovitiju psihološku potporu u svakoj kriznoj situaciji pruža u najvećoj i najdjelotvornijoj mjeri – čovjek čovjeku. Pritom valja zadržati smirenost, otvorenost i realnu optimističnost, a upravo u tu svrhu može poslužiti i informativna vrijednost edukativne brošure Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba koju možete preuzeti i ovdje.

Publikacija se smije preuzimati te dijeliti u elektroničnom ili otisnutom obliku bez ograničenja – uz navođenje izvora.

■ NAPOMENA ■ izvor: www.poliklinika-djeca.hr