Aktualno
■ ŠKOLSKA KNJIGA SUDJELOVALA JE NA JOŠ JEDNOJ CUC KONFERENCIJI ■
Budućnost obrazovanja u digitalnom dobu
objavljeno: 22. travnja 2024.

Promišljanje i razmjena ideja o budućnosti obrazovanja s naglaskom na ulogu koju će umjetna inteligencija imati u tom važnom segmentu obilježili su najveću obrazovnu konferenciju u Hrvatskoj – ovogodišnju CARNET-ovu konferenciju za korisnike CUC2024 na kojoj je sudjelovao i tim Školske knjige.

Pod nazivom AI u obrazovanju – Novi početak ili početak kraja ovogodišnji CUC istražio je ključne teme budućnosti obrazovanja u digitalnom dobu. Uz Daliju Kager, autoricu knjige Umjetna inteligencija u izdanju Školske knjige koja je sudjelovala na svečanom otvaranju konferencije, vlastiti doprinos bogatom programu dali su mnogobrojni autori i suradnici Školske knjige, izvršna direktorica Školske knjige Matilda Bulić i izvršna urednica za razrednu nastavu u Školskoj knjizi Josipa Blagus.
Svi su oni svojim nastupima u interaktivnim predavanjima i radionicama predstavili inspirativne primjere iz prakse i inovativna rješenja.

UI Asistent – budućnost već stigla u Školsku knjigu

Nove funkcionalnosti učiteljima omiljene aplikacije Asistent predstavila je izvršna urednica Josipa Blagus. Pokazala je kako s pomoću umjetne inteligencije aplikacija Asistent već sada postaje i platforma za komunikaciju s roditeljima.
Školska knjiga omogućila je učiteljima da budu među prvima koji će iskoristiti sve prednosti umjetne inteligencije. Na temelju spoznaje da se obrazovni proces može unaprijediti i da se učiteljima mogu olakšati dugotrajne administrativne obveze kako bi njihov posao bio jednostavniji te kako bi više vremena mogli posvetiti učenicima smišljen je UI Asistent.
UI Asistent pomoći će učiteljima da lakše pišu obavijesti i poruke te daju suglasnosti i rješavaju dokumente koje tijekom školske godine razmjenjuju s roditeljima. S druge strane roditeljima će se omogućiti jednostavan uvid u sve važne informacije koje se tiču škole i jednostavno rješavanje administrativnih zadaća vezanih za školovanje njihove djece.

Važnost korisnih i metodički utemeljenih digitalnih obrazovnih sadržaja

Matilda Bulić, izvršna direktorica Školske knjige, sudjelovala je na BoF-u DOS iz moje perspektive gdje je s drugim sudionicima u neformalnom i ugodnom okružju podijelila razmišljanja, ideje i iskustva o nastanku digitalnih obrazovnih sadržaja.
Kao voditeljica projekta bila je prisutna u svim segmentima izrade interaktivnih videolekcija za geografiju i interdisciplinarno područje te je naglasila da je Školskoj knjizi u cijelom projektu stvaranja bilo jako važno to da svi izrađeni sadržaji budu u skladu s metodičkim zahtjevima i korisni učenicima. Zahvalila je predstavnicima CARNET-a koji su kao voditelji bili iznimno vrijedni za članove tima.

Podrška i novosti na jednome mjestu

U izlagačkom prostoru Školske knjige u najljepšem vrtu hotela Lone sudionici konferencije mogli su u ugodnom druženju s urednicama Školske knjige Vanjom Jajić i Jozefinom Ćurković razgovarati o novim izdanjima, obnoviti svoje kolekcije knjiga, isprobati funkcionalnosti Asistenta te saznati sve što ih zanima o podršci i novostima koje priprema Školska knjiga.
Interaktivni kviz i već prepoznatljivo kolo sreće u izložbenom prostoru Školske knjige pružili su dobru zabavu i pridonijeli sjajnom raspoloženju sudionika, a najsretniji među njima dobili su vrijedne nagrade. [ Fotografije preuzete s CARNET Users Conference CUC ]