Aktualno
OŠ IVANA GUNDULIĆA, ZAGREB
Čarobni Erasmus day
objavljeno: 14. listopada 2022.

Djeca vole maštati, vole trikove i čarolije. A upravo im to nudi kemija. Naša je škola  trenutno uključena u tri Erasmus plus projekta, a jedan je od njih Wonders of water in science and nature u kojem s učenicima istražujemo prirodu, radimo pokuse i razvijamo ekološku svijest.

Zbog toga sam prilikom obilježavanja Erasmus dana (Erasmus day) odabrala izvođenje pokusa vodom.

U suradnji s udrugom Znanstvene čarolije učenici su imali priliku istraživati i učiti o vodi na pravi znanstveni način. Pet studentica kemije sa zagrebačkog PMF-a dale su sve od sebe da učenike zainteresiraju tijekom tog dana za kemiju i znanost. Pripremile su tri pokusa: Hodajuća voda, Tajanstveno pismo i Čarobni vatromet.

Znanost nudi djeci bolje razumijevanje svijeta koji ih okružuje. Kad sudjeluju u znanstvenom istraživanju, potiče se njihova znatiželja.

 Odavno se zna da se na taj način mozak bolje razvija.

 Pokusi su svuda oko nas, samo treba znati gledati.

NEKE SU OD ČINJENICA ZBOG KOJIH JE IZVOĐENJE POKUSA S UČENICIMA JAKO KORISNO:

■   Bogaćenje znanstvenog rječnika

Učenici usvajaju pojmove i termine kojima se ne služe u svakidašnjem životu.

■   Učitelj lakše detektira učenikovu razinu znanja o nečemu jer se znanje mora primijeniti i povezati.

■   Razvijanje kritičkog mišljenja

Promatrajući različite ishode pokusa, učenik treba donijeti zaključke ovisne o raznim varijablama.

■   Odgovornost  

Samostalnim izvođenjem pokusa učenik preuzima odgovornost za rezultate i ono što će naučiti tijekom pokusa.

■   Angažiranost

Učenici su više uključeni i angažirani tijekom izvođenja pokusa.

■   Znanstvena metodologija  

Sve kreće od pitanja kako riješiti neki problem. Zatim se pretpostavlja što će se dogoditi. Slijedi izvođenje i opažanje, a zatim rezultati pokusa i zaključak (odgovor na pitanje zašto se nešto dogodilo).

Naši su učenici uživali u izvođenju pokusa. Pokazali su veliku znatiželju i spremnost za timski rad. Volimo pokuse! Volimo Erasmus!

■  Sanela Škevin, učiteljica 2. A OŠ Ivana Gundulića, Zagreb  | Više od dvadeset godina radim u školi i nikada se nisam prestala igrati, maštati i tragati za novim idejama. Koordinatorica sam Erasmus plus projekta Wonders of water in science and nature, voditeljica projekta Vrtek u Botaničkom, voditeljica skupine Mali istraživači, a u slobodno vrijeme trkačica, slastičarka, pjevačica i spisateljica. ■