Aktualno
ŠKOLSKA KNJIGA ZA VAS
Otkrijte zašto više od 60 % učitelja u Hrvatskoj svakodnevno koristi platformu e-sfera
objavljeno: 17. svibnja 2022.

Inovativna platforma Školske knjige za učenje i poučavanje, e-sfera, najpopularnija je platforma za učitelje u cijeloj Hrvatskoj. E-sfera omogućava pristup najvećem broju digitalnih sadržaja i najbogatijoj podršci za pripremu nastave, zbog čega mjesečno broji i preko 200 000 posjeta, a koristi je više od 60 % učitelja diljem zemlje.

Uz udžbeničke komplete s dodatnim digitalnim sadržajima te obogaćene listalice koje sadrže sve potrebno za pripremu svake nastavne jedinice, na e-sferi se nalazi i preko 140 000 različitih digitalnih sadržaja, među kojima je čak 9000 videozapisa, 14 000 audiozapisa, 7000 kvizova, 500 3D modela i veliki broj dodatnih tekstova, fotogalerija i igara. Među brojnim prednostima koje učitelji i učiteljice ističu je i činjenica da su svi materijali na e-sferi lako dostupni, pregledno strukturirani i jednostavni za korištenje, što uvelike olakšava pripremu nastave i poučavanje.

Cjelovita i sveobuhvatna podrška u nastavi

Tako pozitivno iskustvo ima učiteljica Kristina Žuvić, koja već petnaest godina radi u razrednoj nastavi. Njezina škola, OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru, bila je među prvih dvadeset hrvatskih e-škola i Kristina već godinama u nastavi koristi tablete. Ipak, prije nego što je upoznala sve prednosti e-sfere, i korištenje tableta je bilo kompliciranije i sporije.  

Kristina Žuvić, već petnaest godina radi u razrednoj nastavi.

„Sve materijale morala sam izrađivati sama. Dugo je trajalo dok bih svakog učenika spojila na tablet. Sada oni imaju instaliranu aplikaciju e-sfera na svojim tabletima, sami otvaraju udžbenike, skeniraju kôd i vrlo lako pristupaju digitalnim sadržajima“, ističe. 

U nizu prednosti korištenja e-sfere koje također, dodaje, je to što se učenici u digitalnim materijalima mogu vraćati unazad i ponavljati sadržaj po potrebi.

E-sferu koristi i dok se priprema za nastavu. Nakon što pogleda raspored za sljedeći dan, spoji se na platformu i u svega nekoliko koraka dolazi do svega što joj je potrebno – od nastavnih priprema pa sve dodatnih digitalnih sadržaja. „Koristim je svaki dan – i kod kuće, i na nastavi. Život mi je sada puno lakši uz e-sferu“, dodaje. 

Osim toga, digitalni materijali obogaćeni poveznicama na dodatne materijale koji olakšavaju pripremu nastavnih jedinica za Kristinu su, kaže, od neprocjenjive pomoći prilikom pripremanja nastavnih sadržaja na početku školske godine. „Najvažnije mi je što na jednom mjestu imam sve planove kada počinje školska godina pa ih mogu iskoristiti za pripremu. Uz e-sferu, imam mogućnost na svakoj nastavnoj jedinici kliknuti sa strane i pristupiti svim nastavnim sadržajima, pa tako odmah vidim i zadatke u radnoj bilježnici i slično“.

Značajna ušteda vremena

Zbog svega toga, prema vlastitoj procjeni, danas troši puno manje vremena prilikom pripremanja za nastavu. Dodatne digitalne sadržaje uvijek iznova ističe kao najveću prednost. „Ranije sam sama morala učiti kako koristiti određene alate za nastavu, kako učenicima pripremiti igrice i slično, što je oduzimalo jako puno vremena“, poručuje. 

Gordana Rokolj, učiteljica razredne nastave

Riječi hvale za e-sferu ima i Gordana Rokolj, učiteljica razredne nastave s 28-godišnjim iskustvom u OŠ Lapad u Dubrovniku. Svoj posao koji smatra kreativnim i inspirativnim, kaže, ne bi mijenjala ni za što na svijetu, a postao je još zanimljiviji uz korištenje sadržaja e-sfere. 

„Kako jako dugo radim u školi, imam što za usporediti. E-sferu koristim treću godinu, otkako postoji novi Kurikul i novi prateći udžbenici. Kada sam počela raditi u školi, nisu postojali ni priručnici za nastavnike, a pogotovo nešto poput e-sfere. Da bi se održao dobar i kvalitetan sat, bilo je potrebno jako puno vremena. Danas je mnogo lakše baš zbog dostupnosti sadržaja na jednom mjestu“, kaže. 

U svome razredu ima pametnu ploču i svakodnevno, u kombinaciji s e-sferom, koristi sve njezine prednosti – od otvaranja udžbenika kako bi učenici lakše mogu pratiti sadržaj, preko prezentacija i  karaoka za sat Glazbene kulture pa sve do kvizova znanja.

„Često koristim prezentacije, posebice iz Prirode i društva. Odlično je to što se svaku prezentaciju može nadopuniti. Ne moraš sve raditi sam ispočetka, ali si možeš prilagoditi ono što je potrebno, onako kako konkretnom učitelju i razredu najviše odgovara. Recimo, na planove ploče, koji su jako dobri, dodajem stvari za koje mislim da su važne. Uz e-sferu, više ne moramo sve raditi sami“, naglašava.

Gordana je među brojnim prednostima e-sfere posebno pohvalila činjenicu da baš svaki učitelj i učiteljica u Hrvatskoj na e-sferi mogu pronaći materijale koji odgovaraju njihovom načinu poučavanja. “Svestrana i iznimno korisna – to je e-sfera Školske knjige”, zaključuje.