Aktualno
LJETNI ROK ISPITA DRŽAVNE MATURE TRAJAT ĆE OD 31. SVIBNJA DO 27. LIPNJA.
Ravnatelj NCVVO-a otkrio što očekuje učenike na maturi i uputio im poruku
objavljeno: 31. svibnja 2022.

Ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina u utorak u 9 sati počinje državna matura za koju se Državna matura, koju će tijekom pet ispitnih tjedana polagati gotovo trideset tisuća učenika, počela je u utorak ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina i grčkoj jezika.

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović precizirao je da se za polaganje ispita prijavilo 28.919 maturanata, od kojih 12.121 gimnazijalac.

Među izbornim predmetima najzastupljeniji su pristupnici iz fizike, pa iz biologije, politike i gospodarstva, kemije, psihologije, informatike i likovne umjetnosti.

Najmanje pristupnika prijavljeno je iz jezika nacionalnih manjina, svega devet, kazao je Filipović novinarima na Zagrebačkom velesajmu.

Podsjetio je da ispite polaže generacija maturanata koja iza sebe ima tri pandemijske godine, kada je znatan broj dana nastava održana online.

Tu je generaciju također zadesio štrajk prosvjetara u listopadu i studenom 2019., kada nisu bili fizički prisutni u školi, a ne možemo zaboraviti ni nedaće učenika iz Zagreba, okolice i Banovine zbog potresa, rekao je dodavši da su mjere vraćane na one prije pandemije, kao i vremenici polaganja ispita.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja po prvi put je omogućilo pisanje probnih ispita o kojima se 80 posto učenika pozitivno očitovalo, a 90 posto je kazalo da su im ispiti bili značajna smjernica na to što još trebaju popraviti.

Ispite će pregledati 593 ocjenjivača, a 126 članova povjerenstava je sastavilo pitanja uzimajući u obzir i nove kurikulume.

Kontrole su vrlo stroge i nitko ne može unijeti mobitel s kamerom, istaknuo je Filipović poručivši kako je učinjeno sve da se ispiti zaštite od zloupotrebe.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ranije je objavio da će ljetni rok ispita državne mature trajati od 31. svibnja do 27. lipnja. 

Kada se održavaju ispiti

U utorak su otvoreni testovi materinskih jezika nacionalnih manjina – češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog (viša i niža razina) te ispit iz grčkog jezika. 

U srijedu su na redu eseji iz materinskih jezika nacionalnih manjina, također u 9 sati, a u 14 se piše latinski jezik (viša i niža razina).

U četvrtak, 2. lipnja, maturanti polažu engleski jezik, a ispit za obje razine počinje u 9 sati. U petak ujutro polažu se obje razine njemačkog jezika, a u 14 sati vjeronauk i etika. 

Drugi tjedan mature u ponedjeljak, 6. lipnja, otvara ispit iz biologije u 9 sati, a taj dan u 14 sati još se pišu obje razine španjolskog. U utorak ujutro polaže se geografija, a poslijepodne obje razine talijanskog.

U srijedu, 8. lipnja, na redu je politika i gospodarstvo ujutro, a kasnije obje razine francuskog. U četvrtak se prvo piše likovna umjetnost, zatim logika, a u petak, 10. lipnja, prvo informatika pa povijest.

Treći tjedan mature počinje u ponedjeljak, 13. lipnja, ispitom iz psihologije u 9 sati, a slijedi glazbena umjetnost u 14 sati. U utorak su na redu prvo fizika pa filozofija poslijepodne, a u srijedu kemija pa kasnije sociologija. 

Četvrti tjedan mature rezerviran je za ispite iz hrvatskog jezika. Test iz hrvatskog za obje razine piše se u 9 sati u četvrtak, 23. lipnja, a esej se piše idući dan, u petak, isto u 9 sati. 

Državna matura završava u ponedjeljak, 27. lipnja, ispitima iz obje razine matematike koji počinju u 9 sati. 

Rezultati će biti objavljeni 11. srpnja, rok za prigovore je 13. srpnja, a konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja. Podjela svjedodžbi je 20. srpnja. 

Jesenski rok državne mature počinje 17. kolovoza, a završava 2. rujna.[ HINA ]