Aktualno
DODIJELJENE NAGRADE COMET ZA NAJBOLJE ETWINNING PROJEKTE
Konferencija za odgojno-obrazovne djelatnike o “eTwinnigu i medijskoj pismenosti”
objavljeno: 4. studenoga 2021.

Dvodnevna eTwinningova konferencija za odgojno-obrazovne djelatnike “eTwinning i medijska pismenost: uključiva zajednica i inovativni IKT alati”, koju prati više od 300 sudionika, otvorena je u četvrtak.

Online konferencija održava se u organizaciji Nacionalne organizacije za potporu eTwinningu koja djeluje u okviru Agencije za mobilnost i programe Europske unije i njezina je svrha pružiti odgojno-obrazovnim djelatnicima podršku u usvajanju inovativnih metoda poučavanja koje oblikuju djecu i učenike u odgovorne i savjesne građane, priopćio je organizator.

Prvoga dana predstavljene su mogućnosti eTwinninga, održana su izlaganja na temu medijske pismenosti i dezinformacija te su dodijeljene nagrade COMET i Europska oznaka jezika.

eTwinning platforma okuplja milijunsku zajednicu odgojno-obrazovnih djelatnika u 44 zemlje. Omogućuje im suradnju, umrežavanje i razmjenu iskustava i digitalnih alata za inovativne i moderne pristupe poučavanju što se, kako je istaknuto, pokazalo kao neprocjenjiv izvor nadahnuća za provedbu nastave na daljinu.

“U Hrvatskoj je brzi prijelaz na učenje i poučavanje na daljinu tijekom zatvaranja škola olakšan i pojednostavljen velikim zajedničkim naporima Nacionalne organizacije za potporu eTwinningu i naših ambasadora eTwinninga. Kako bi podržala uporabu i primjenu digitalnih alata u nastavi od ožujka 2020. godine do danas, hrvatska nacionalna organizacija za potporu eTwinningu organizirala je više od 200 webinara za upoznavanje, motiviranje i proširivanje znanja o uporabi digitalnih alata te za promicanje medijske pismenosti”, istaknula je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU Antonija Gladović.

Na konferenciji su dodijeljene nagrade COMET za najbolje eTwinning projekte u školskoj godini 2021./2021. te su predstavljeni nagrađeni projekti.

■ U kategoriji “Predškolski odgoj i obrazovanje” dobitnica je Melita Pergar iz Dječjeg vrtića Vrapčić iz Šenkovca za projekt “Širimo istinu”.

■ U kategoriji “Niži razredi osnovne škole” dobitnica je Nives Bogdan iz solinske Osnovne škole kraljice Jelene za projekt “Živimo održivo”, a

■  u kategorija “Viši razredi osnovne škole” Suzana Jagić iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca za projekt “Metalci u prapovijesti”.

■ Za gimnazijski uzrast nagrada je pripala  Ankici Šarić iz Srednje škole Ban Josip Jelačić u Zaprešiću za projekt Creativity with poetry, a

■ za Strukovne i umjetničke škole Sandi Šutalo iz Tehničke škole u Karlovcu za projekt “Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama”.

Također su proglašeni i dobitnici nagrade Europska oznaka jezika 2021. koja se dodjeljuje za Erasmus+ projekte mobilnosti ili partnerstva s izvrsnim rezultatima u području učenja i poučavanja jezika. U kategoriji odgoja i općeg obrazovanja nagrađen je projekt „Akcelerator višejezičnosti“, a u kategoriji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja nagrađen je projekt mobilnosti Strojarske i strukovne škole u Varaždinu „SIPS mobility 3“, priopćeno je, uz ostalo, iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije. [ HINA]