Aktualno
OVE GODINE JEDINSTVENA SKULPTURA OSKAR ZNANJA 2022.
Najbolji učenici dobit će “Newtonovu jabuku”
objavljeno: 9. lipnja 2022.

Svečana dodjela Nagrade Oskar znanja učenicima za 2021./2022. školsku godinu održat će se 13. i 14. lipnja 2022. u Zagrebu, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za medije Agencije za odgoj i obrazovanje, a tom je prigodom predstavljena i ovogodišnja skulptura Nagrade Oskar znanja – “Newtonova jabuka”.

Skulpturu za dobitnike najznačajnije nagrade u obrazovanju, koja se ove godine dodjeljuje 18. put, osmislila je i izradila studentica Akademije likovnih umjetnosti Tea Švarić.

Nakon dvije godine online natjecanja i smotri te online dodjela Oskara znanja, Agencija za odgoj i obrazovanje ove je godine državna natjecanja provela uživo, a uživo će se održati i svečana dodjela nagrada.

Nagradu će dobiti 353 učenika osnovnih i srednjih škola, pobjednici državnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu, te 40 učenika koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima i olimpijadama, istaknuto je na konferenciji za novinare na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać istaknula je da su ove godine, uz velik trud i angažman učitelja i nastavnika, članova stručnih povjerenstava i savjetnika Agencije, u vrlo kratkom vremenu organizirana i provedena 33 natjecanja i smotre uživo.

“Na državnim natjecanjima sudjelovalo je gotovo 5000 učenika i još toliko njihovih mentora, i sa zadovoljstvom možemo zaključiti da su sva natjecanja i smotre provedene vrlo uspješno, bez većih prigovora i problema. Sada na kraju školske godine nagrađujemo najizvrsnije učenike s tih natjecanja i dodjeljujemo im najznačajniju nagradu u obrazovanju Oskar znanja”, istaknula je Brezak Stamać.

Skulptura Oskar znanja mijenjala se kroz proteklih 18 godina, a ideja Agencije je da skulpturu nagrade za učenike oblikuju učenici škola primijenjenih umjetnosti i dizajna te studenti likovnih akademija.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Buntak pohvalio je inicijativu Agencije i suradnju koja je ostvarena na osmišljavanju i kreiranju ovogodišnje skulpture. “Povezivanje učenika od vrtića do akademija vrlo je važno za razvoj i kreiranje novih planova za umjetničko obrazovanje u Hrvatskoj, i zato pozdravljamo suradnju s Agencijom”, rekao je Buntak.

Skulpturu je osmislila i izradila studentica Akademije likovnih umjetnosti Tea Švarić.

Inspiraciju za ovogodišnju skulpturu autorica Tea Švarić pronašla je u legendi o Isaacu Newtonu koja kaže da je jabuka koja mu je pala na glavu engleskog znanstvenika inspirirala da definira zakon gravitacije i njegove principe.

Njezino rješenje, kako je rekla, “indirektno šalje poruku da nešto jednostavno kao pad jabuke može obogatiti naš svijet novim saznanjima nakon što se redefinira u našim umovima”. Svaka “Newtonova jabuka”, rekla je, originalna je i jedinstvena, ručno rađena.

Dodjela nagrada učenicima i priznanja njihovim mentorima održat će se 13. i 14. lipnja u sportskoj dvorani XV. gimnazije u Zagrebu. [ HINA –  foto HINA / Damir SENČAR ]