Aktualno
DOVOLJNO JE IMATI PET MINUTA DNEVNO DA SE MOŽETE PRIDRUŽITI ZAJEDNICI POUČAVATELJA ŠIROM SVIJETA I OSTATI UPUĆENI U STRUČNE TEME KOJE VAS ZANIMAJU
Pet načina za praćenje najnovijih istraživanja na području obrazovanja
objavljeno: 5. kolovoza 2020.

Želite ostati u tijeku s najnovijim idejama u obrazovanju, ali nemate dovoljno vremena? Emma SANDERSON, profesorica engleskoga jezika u međunarodnoj srednjoj školi u Dubaiju, na stranicama portala TES nudi nekoliko savjeta koji mogu biti od pomoći i koje upravo donosimo.

Ako ste poučavatelj s međunarodnim iskustvom, to je odlična prigoda da se pridružite zajednici sumišljenika, podupiratelja i proaktivnih osoba.

Uz kolegijalnu mrežu rasprostrtu širom svijeta, internetsko uspostavljanje veza s drugima može vam osigurati vrijedne ideje primjenjive u učionici, nadahnuća kako se poslužiti novim tehnologijama te forume za rasprave o recentnim obrazovnim politikama koje utječu na učitelje i njihov rad. 

Međutim, katkad možemo osjećati da je na izbor toliko različitih preporuka kako unaprijediti rad u nastavi da ne znamo odakle početi.

Uz nove knjige koje se objavljuju i promoviraju na gotovo dnevnim osnovima, izabrati onu koja će vam donijeti najviše dobrobiti, može izgledati zahtjevnim podvigom – osobito ako zapravo niste ni sigurni o čemu želite dodatno učiti.

Ostati u tijeku s istraživanjima u obrazovanju

Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako ostati u tijeku s najnovijim raspravama i spoznajama u području obrazovanja, ponuđenih tako da ih možete izabrati s obzirom na to koliko vremena imate na raspolaganju:

Imate li pet minuta?

Poslužite se Twitterom.

Ondje je niz profila kojima je cilj živote učitelja i poučavatelja učiniti jednostavnijima ponudom sažetaka obrazovnih teorija i strategija. Svakako je vrijedno provjeriti @impactwales – koji nudi niz bilježaka o različitim temama iz područja obrazovanja, a koje je brzo i lako pročitati.

Također Zaklada za promicanje obrazovanja @EducEndowFoundn objavljuje sažetke svojih istraživanja – savršene da ispunite onih pet minuta dok čekate učenike da stignu u učionicu.

10 minuta

Posjetite rasprave koje se događaju u učiteljskoj zajednici na Twitteru.
Profili @ukedchat i @edchateu redovito objavljuju raspored tema i termina predviđenih rasprava za osobe iz područja obrazovanja koje imaju želju okupiti se te podijeliti ideje i razmišljanja.

Moglo bi uistinu biti vrijedno uključiti se kako biste provjerili kakve stavove imaju kolegice i kolege poučavatelji, a mogli biste čak dobiti i odgovore na vlastita pitanja na koja dosad niste odgovorili.

20 minuta

Ako je izgledno da kod kuće za to nemate vremena, podcastovi su savršeni u vremenu  putovanja na posao i s posla. The Talking Teachers Podcast u pravilu raspravlja o idejama i tezama iz obrazovne literature, a podcast Tes Podagogy donosi ponešto za svakoga tko radi u obrazovanju – štedeći vaše vrijeme, a ipak vam i omogućujući da ostanete upućeni.

30 minuta

Profil na Twitteru, koji je za svoj cilj odredio podizanje razine istraživačke pismenosti u učiteljskoj profesiji, @researchED1 nudi poveznice na videozapise na YouTubeu sa sesijama koje vode utjecajni edukatori o relevantnim temama iz područja obrazovanja.

Ponuđeni videozapisi omogućuju vam pristup najnovijim istraživanjima u skladu s osobnim sklonostima, a raspon tema u ponudi svidjet će se svima koji se bave obrazovanjem.

Jedan sat

Na kraju, ako se osjećate osobito proaktivno, možete poželjeti pristupiti mrežnom seminaru. Stranica Learning Spy Academy nudi različite mogućnosti mrežnoga  profesionalnog razvoja.

Kao alternativa, seminari se često oglašavaju na mreži i može ih posredovati ili vaše ispitno povjerenstvo, ili Ofsted (Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills – Ured za standarde u obrazovanju, dječje usluge i vještine), ili tko od mnogih kolega ili kolegica iz vašega područja (nastavnoga predmeta) koji na Twitteru nude opcije za profesionalni razvoj.

Svi predloženi pristupi omogućuju veliku fleskibilnost – možete posvetiti vremena toliko malo ili toliko mnogo koliko sami izaberete – kako biste postali bliski sa svijetom istraživanja i literature o obrazovanju.

Neke od ponuđenih ideja sadržajno su specifične te je moguće iskušati ih u svojoj učionici, a neke su usredotočenije na općeobrazovne teme, kao što su kurikuli ili upute kako poboljšati vještine upravljanja.

Nikada ne znate – možda se već i tih deset minuta dnevno može potvrditi kao sjajno ulaganje u vaš profesionalni napredak.

■ NAPOMENA ■ piše: Emma SANDERSON, profesorica engleskoga jezika u međunarodnoj srednjoj školi u Dubaiju ■ VELIKA BRITANIJA: TES – The Times Educational Supplement – najveća mrežna zajednica međuučiteljske potpore na svijetu koja dopire do više od 13 milijuna korisnika  ■ izvornik: www.tes.com