Aktualno
SAD ■ TJEDAN ZAHVALNOSTI UČITELJIMA
Pet razloga zašto trebate poštivati učitelje
objavljeno: 11. svibnja 2021.

 „Tijekom tjedna zahvalnosti učiteljima želimo izraziti poštovanje i zahvalnost za njihov rad u toj divnoj profesiji. A evo i nekoliko ključnih razloga zašto bismo trebali poštivati učitelje i njihov rad“, piše učiteljica Christine Weis dajući pet ključnih razloga po kojima se lako može prepoznati zašto je uloga učitelja u svakom društvu i životu neosporna.

Slijedi u nastavku.

Tekst Pet načina zašto trebate poštivati učitelje učiteljice Christine Weis objavljen je na mrežnim stranicama For the Love of Teachers.

Nacionalni tjedan izražavanja poštovanja prema učiteljima trajao je od 3. do 7. svibnja (u SAD-u), a uključuje i Nacionalni dan učitelja 4. svibnja. Pravi je trenutak da izrazimo zahvalnost učiteljima u svojim životima, u prošlosti i sadašnjosti.

Koje učitelje poznajete?

Učitelje svoje djece, prijatelje, članove obitelji, možda ste ostali povezani sa svojim učiteljima iz srednje škole ili s fakulteta? Zasigurno poznajete neke učitelje.

Ponosno mogu reći da u nastavi radim petnaest godina zajedno s drugim sjajnim učiteljima koji na mene utječu iz dana u dan. Tijekom tjedna zahvalnosti učiteljima želimo izraziti poštovanje i zahvalnost za njihov rad u toj divnoj profesiji. A evo i nekoliko ključnih razloga zašto bismo trebali poštivati učitelje i njihov rad.

Učitelji provode mnogo vremena s vašom djecom

Učiteljica ili učitelj vašega djeteta, a osobito u njegovoj ranoj dobi, provodi velik dio vremena s vašim djetetom. U nekim slučajevima, učitelji s djecom provedu više vremena negoli roditelji. Ludo, zar ne? Učenici u razrednoj nastavi provedu i 7-8 sati. Znate li koliko me je puta učenik oslovio „mama“, a ja sam odgovorila: „Molim?“ Jednostavno se spontano dogodi da učenici postanu dio vaše obitelji i vaše svakodnevice.

Učitelji u predmetnoj nastavi i u srednjoj školi provode velik dio vremena radeći s učenicima, provode s njima i vrijeme izvan nastave, u izvannastavnim aktivnostima, zadrugama, mentoriranju, u sportskim aktivnostima i drugim oblicima rada. Mnogo vremena učitelji provedu skrbeći i izgrađujući odnose s učenicima i njihovim obiteljima. Povezanost između učitelja i učenika ne završava nužno posljednjega nastavnoga dana. Mogu sa zadovoljstvom reći da sam u vezi sa svojim bivšima učenicima i učenicama, i da sam postala prijateljicom članovima njihovih obitelji.

Učitelji su veliki radnici

Učitelji rade dugo i naporno. Pojedinci bi se mogli pobuniti na takvu tvrdnju pa reći da učitelji ne rade toliko koliko druge profesije jer nisu na poslu ni noću, ni vikendima i blagdanima, a imaju slobodno i cijelo ljeto (aha, kako da ne!). No to nije nužno istinito.

Učitelji su na poslu 8-10 sati dnevno te nose svojim domovima tone radova koje treba pregledati, a moraju i isplanirati i pripremiti nastavu što često rade noću i vikendima. Provela sam i zimski i proljetni odmor nastojeći nadoknaditi propušteno. Svi su me ti prekovremeni sati koštali druženja s vlastitom obitelji. A ljeti, učitelji pohađaju brojne radionice stručnoga usavršavanja, planiraju i pripremaju nastavu za iduću školsku godinu. Ne vjerujete li mi da je uistinu tako, pročitajte članak Analize potvrđuju da učitelji rade prekovremeno više od bilo koje druge profesije koji je objavljen na portalu TES New. (Članak je na engleskome jeziku – nap. Dostupan je ovdje.)

Učitelji su posvećeni profesionalci

Učitelji su posvećeni svojim učenicima i obrazovanju. Napravit će sve što je potrebno kako bi zadovoljili potrebe svojih učenika. Dok mislimo, jedemo i dišemo, stvaramo nove,  inovativne načine poučavanja i uključivanja primjera dobre prakse koji će biti od koristi našim učenicima.

Poučavanje nije posao koji završava kada se oglasi završno školsko zvono. To je profesija koja s tobom odlazi kući. Brojne su noći koje sam provela pripremajući nastavu, a ideje su mi dolazile i pod tušem jer stvaranje smislene i djelotvorne nastave posao je koji traje 24 sata dnevno sedam dana u tjednu.

Učitelji ne poučavaju radi novca

Budimo realni… učitelji ne poučavaju zato da bi zaradili veliku lovu.

Učitelji poučavaju zato što osjećaju strast prema poučavanju i prema uspjehu svojih učenika. Oni nadilaze granice koje ta profesija postavlja i nitko im pritom ne plati ni lipe za sve ono što rade prekovremeno ili dobrovoljno. I zato je riječ o prilično posebnim ljudima koji skrbe za druge ne tražeći ništa zauzvrat. Učenikov uspjeh dovoljna im je nagrada.

Učitelji nastavljaju poučavati bez obzira na sve

Učitelji poučavaju usprkos svim izazovima u obrazovanju, kao što su nedostatak sredstava za rad, smanjeni proračuni, velik broj učenika u odjelu, smanjeni pristupi izvorima i građi, nedostatak potpore, poteškoće u administraciji, zahtjevi standardiziranih ispita, socijalno-ekonomski izazovi, nedovoljno zastupljeno ili i potpuno nezastupljeno stručno usavršavanje; popis se nastavlja unedogled.

Učitelji poučavaju bez obzira na sve te izazove i vrlo su afirmativni i aktivni u pronalaženju rješenja. Prvi su koji će gurnuti ruku u vlastiti džep kako bi nabavili sredstva za rad u razredu, platili obrok učeniku u potrebi ili ostali nakon nastave i pomogli učeniku koji ima poteškoća s učenjem.

Zbog svega toga, provjerite jeste li zahvalili učiteljima koji su prisutni u vašim životima.

Prisjetite se da učitelji ne poučavaju samo učenike, nego poučavaju sve druge profesije. To ih čini itekako bitnima, pravim superjunacima!

Stoga, zagrlite, „dajte pet“ ili stisnite ruku učiteljici ili učitelju superheroju u svojem životu, ne samo tijekom tjedna zahvalnosti, nego svakoga dana.

■ NAPOMENA ■ Christine Weis, učiteljica i autorica tekstova koje objavljuje na mrežnoj stranici For The Love of Teachers, uživa u nastavi, pisanju i stvaranju materijala za učitelje ■ SAD: For the Love of Teachers – mrežne stranice učiteljice Christine Weis o poučavanju i načinima upravljanja razredom s materijalima primjenjivima u nastavi ■ izvornik: www.fortheloveofteachers.com ■