Aktualno
POČINJE 26. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI
Petar Gudelj otvara pulski Sa(n)jam
objavljeno: 3. lipnja 2021.
Fotografija: Manuel Angelini

Autor Školske knjige i bard hrvatskog pjesništva Petar Gudelj otvara pulski festival knjiga i autora, nastupa pred festivalskom publikom u programu Poezija liječi i gostuje na Doručku s autorom

Veliki hrvatski pjesnik Petar Gudelj, ikona Pule Marija Vareško i poetsko-glazbeni performans pjesnikinje Eveline Rudan te glazbenika Daria Marušića i Maura Giorgia glavni su aduti svečanog otvaranja pulskog festivala knjiga i autora zakazanog za petak, 4. lipnja u podne u Ulici sv. Teodora. Otvaranje 26. Sa(n)jam knjige u Istri vodit će glumica Dijana Vidušin, a održat će se na platou pred ulazom u novu sajamsku knjižaru koja se prostire na 450 kvadratnih metara prepunjenih s oko 30.000 naslova u izdanju više od 250 nakladnika.

Petar GUDELJ | Fotografija: Ratko Mavar

Svečani uvod u više od 50 programa desetodnevnog pulskog festivala knjiga i autora pripast će bardu hrvatskog pjesništva Petru Gudelju koji će Sa(n)jam proglasiti otvorenim. Nakon toga u obližnjem dvorištu The Shipyard Puba, novom mjestu održavanja svih programa, višestruko nagrađivana pjesnikinja Evelina Rudan, poznati etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušić i Mauro Giorgi izvest će glazbeno-poetski dijalog naslova „Smiljko, mi iz Trikotaže ti mahnemo” posvećen radnicama nekadašnje Arena trikotaže u čijoj hali je smještena knjižara.

Ovogodišnje izdanje Sajma svojom je novom lokacijom posvećeno radnicama bivše Arena trikotaže, a posebno raduje što će na otvaranju prisustvovati Marija Vareško, vrhunska modistica te nekad reprezentativne tvrtke nagrađena za svoj rad s više od 30 priznanja. Prema sjećanjima dobrih poznavatelja tadašnjih prilika, Arena trikotaža bila je radikalno ženska firma čijim halama su u isti glas odzvanjali buka strojeva i pjesma nevjerojatno lijepih i sretnih žena. Jedna od njih bila je i modna kreatorica Vareško koja je titulu ikone te firme i grada Pule zaslužila predanim radom kao šefica modelarnice – srca svake trikotaže.

„Napokon otvaramo Sajam. Nakon tužnoga prosinačkog otkazivanja, nakon godinu i pol hodanja po žici, nestvaran je osjećaj iščekivati publiku i autore. Imati festival uživo bio je naš prioritet jer samo živi dodir s knjigom i autorima stvara onu magičnu atmosferu po kojoj je Pula poznata. I to se sad ostvaruje. Raditi Sajam na temeljima radničke Pule i ženske moći našeg grada bila je privilegija. Sad su tu knjige i izgledaju kao hommage velikog Majakovskog radništvu”, istaknula je Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri na druženju s novinarima u Puli uoči početka Sajma.

Emina Popović Sterpin, glavna producentica Sajma, istaknula je da će svi programi osim „Doručka s autorom” biti u prostranom dvorištu The Shipyard puba, koji po aktualnim epidemiološkim mjerama može primiti 90 osoba. “Iako je broj publike ograničen, vjerujem
da je u ovom momentu to jedno od najvećih, ako ne i najveće gledalište u Hrvatskoj. “Doručak s autorom” održavat će se u unutrašnjem prostoru Shipyarda, koji može primiti 50 ljudi. Rezervacije mjesta su moguće putem e-maila na hospitality@sanjamknjige.hr”, istaknula je Popović Strepin.

Voditeljica prodaje Sa(n)jam knjige u Istri Vlatka Balinčić najavljuje najnovija i najbolja izdanja hrvatskih izdavača te popuste na kupnju knjiga u iznosu do 70 posto. „Do sajamske knjižare stiže se kroz poeziju i glazbu. Na ulazu u Arena trikotažu slavimo zelenilo svijeta i kroz knjišku tržnicu dolazi se u Histricu. Knjige autora Sajma vode do književnosti i publicistike, u svijet dječjih knjiga pa sve do umjetnosti i stripa”, rekla je Balinčić.

Novo, 26. izdanje Sa(n)jam knjige u Istri održava se pod sloganom Di smo? od 4. do 13. lipnja 2021. u Puli. Uz neizostavni Doručak s autorom, Sa(n)jam predstavlja neke od ponajboljih domaćih pjesnika i pjesnikinja u programu Poezija liječi, pisce i spisateljice koji nastupaju u premijernom programu Nova lice Pule te mnoštvo novih naslova koji će biti dostupni u velikoj festivalskoj knjižari. Uz program uživo u centru Pule, Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Sajma i YouTube kanala, u radijskom prijenosu na frekvenciji radio Maestrala (95.4 fm) koji je partner festivala i na internetskom radiju. Cjelokupni program 26. Sa(n)jam knjige u Istri dostupan je na internetskoj stranici  www.sanjamknjige.hr.

PROGRAM

Petak, 4. lipnja 2021.

12.00 Ulica sv. Teodora
Otvorenje 26. Sa(n)jam

12.30 Dvorište Shipyarda
Poezija liječi
Smiljko, mi iz Trikotaže ti mahnemo
Sudjeluju: Evelina Rudan, Dario Marušić, Mauro Giorgi

18.30 Dvorište Shipyarda
Istra ispod kore
Evelina Rudan: SMILJKO I JA SI MAHNEMO: (balada na mahove) (Fraktura)
Boris Domagoj Biletić: MOŽDA OVO NE DOLAZI IZ KRVI (Plima)
Sudjeluju: Evelina Rudan, Boris Domagoj Biletić, Milan Rakovac

20.00 Dvorište Shipyarda
Poezija liječi
Petar Gudelj: ZA SVOJIM PJESMAMA: životopis i pjesmopis (Školska knjiga)
Sudjeluju: Petar Gudelj, Miljenko Jergović