Aktualno
ČASOPIS JEZIK POSVETIO SPOMEN-BROJ STJEPANU BABIĆU
POČAST VELIKOM JEZIKOSLOVCU
objavljeno: 8. studenoga 2021.

Jezik – časopis za kulturu hrvatskoga književnog jezika Hrvatskog filološkog društva, objavljen ovih dana za mjesec listopad 2021. (god.68., br. 4., 121.-160.), posvetio je najnoviji spomen-broj akademiku Stjepanu Babiću, dugogodišnjem glavnom i odgovornom uredniku časopisa, koji je pod njegovim uredništvom od 1970. do 2005. godine izrastao u hrvatski najugledniji i najčitaniji jezikoslovni časopis.

Podsjetimo, profesor Stjepan Babić umro je u 96. godini života, u petak 27. kolovoza. Novi broj Jezika donosi 15 priloga u spomen Stjepanu Babiću.

Uvodni tekst u ime Uredništva potpisuje njegova nasljednica, glavna i odgovorna urednica, Sanda Ham, podsjetivši da se Babić prvi put u Jeziku javlja 1954. godine, „a do posljednjeg objavljenog rada 2011. u drugom broju 58. godišta Jezika, na više od tisuću stranica ispisao je poprilici 450 različitih radova – izvornih, stručnih i preglednih članaka, odgovora na čitateljska pitanja, osvrta i vijesti”. Pohvaljujući Babićev uređivački posao u Jeziku, napisala je da je „u 34 godine opremio i poslao u svijet pet brojeva godišnje, 170 ukupno, točno i redovito”, imajući uvijek„razloga čvrsto ostati uz Jezik”.

Na stranicama Jezika objavljeni su tekstovi pokojnikovih prijatelja i suradnika koji su na Mirogoju govorili prigodom ispraćaja: Mislav Ježić – Oproštaj od akademika Stjepana Babića; Damir Boras – Oproštaj od profesora Stjepana Babića, Mario Grčević – Napustio nas je profesor Stjepan Babić; Sanda Ham – S Bogom, Profesore! te prigodna propovijed fra Zdravka Lazića OFM iz crkve sv. Franje na Kaptolu, kamo je Babić, unatoč komunističkim špijunima, redovito odlazio nedjeljom i blagdanima na mise u 11 sati – Stjepan Babić na Božjim stazama.

Artur Bagdasarov sjeća se svog dragog kolege u tekstu Dragi kolega i istaknuti kroatist – Stjepan Babić; Nataša Bašić o plodnom i raznovrsnom Babićevu jezikoslovnom prinosu piše u tekstu Umro je jezikoslovac Stjepan Babić; Igor Čatić svoju suradnju s njime opisuje pod naslovom Napustila nas je velika jezikoslovna osobnost; Hrvoje Hitrec piše O Stjepanu Babiću osobno i na suradničkoj i obiteljskoj razini; August Kovačec iznosi svoje uspomene i spoznaje u tekstu Stjepan Babić i Zagrebački lingvistički krug; Mile Mamić objavljuje svoje priloge emitirane u emisiji Govorimo hrvatski na radijskoj postaji „Mir” Međugorje od 13. do 24. rujna 2021. pod naslovom Velikan hrvatskoga jezika akademik Stjepan Babić; Bernardina Petrović piše u njegovu utjecaju na njezin život u tekstu Jednostavno: Babić!, a Dubravka Smajić piše o dubokom pečatu i trajnom tragu u hrvatskom jezikoslovlju pod vidom pisanja brojnih jezičnih savjeta pod naslovom O ulozi Stjepana Babića u jezičnom savjetništvu.

Niz priloga završava tekstom Ante Žužula, predsjednika Upravnog vijeća Školske knjige, pod naslovom General hrvatskoga jezika.