Aktualno
HRVATSKI SABOR
Poziv učenicima da sudjeluju u tri edukativna i natjecateljska programa
objavljeno: 28. rujna 2021.

Hrvatski sabor pozvao je u utorak učenike osnovnih i srednjih škola da sudjeluju u tri edukativna i natjecateljska programa koji će se održati iduće godine, a sva tri programa provodi saborska Služba za građane.

Radi se o Simuliranoj saborskoj sjednici koja je namijenjena srednjoškolcima te o kviz-natjecanju “Koliko poznaješ Hrvatski sabor” namijenjenom srednjoškolcima i učenicima 8. razreda osnovne škole.  

■  Sadržajno i organizacijski najsloženiji edukativni program za učenike srednjih škola je Simulirana sjednica na kojoj učenici pripremaju i u Sabornici simuliraju donošenje zakona. Tema sjednice u 2022. godini bit će Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Prijave za sudjelovanje primaju se od 10. do 28. siječnja 2022. na adresu simulirana-sjednica@sabor.hr, a sjednica će se održati 28. ožujka.

Ako epidemiološka situacija ne dopusti održavanje u Sabornici, sjednica će se održati online. 

■  Za učenike srednjih škola objavljen je i poziv na kviz-natjecanje “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?”. Održava se putem Interneta tako da tročlani timovi učenika iz svojih informatičkih učionica 30 minuta odgovaraju na 30 pitanja o Saboru, njegovoj povijesti i ustroju, nadležnostima, procedurama u donošenju propisa te o pravima i dužnostima zastupnika.

Prijave se primaju od 28. ožujka do 11. travnja 2022. na adresu kviz.gradjani@sabor.hr. Natjecanje će se održati 29. travnja 2022.

■ I učenicima 8. razreda upućen je poziv na sudjelovanje u online kviz-natjecanju “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?” u kojemu učenici u 30 minuta odgovaraju na 30 pitanja iz kurikuluma za nastavni predmet Povijesti za 6., 7. i 8. razrede.

Prijave osnovnih škola primaju se od 28. ožujka do 11. travnja 2022. na adresu kviz.gradjani@sabor.hr, a natjecanje će se održati 13. svibnja 2022.

Na internetskim stranicama Hrvatskoga sabora objavljene su sve pojedinosti o pozivima uključujući i literaturu za pripremu natjecanja: https://www.sabor.hr/hr/o-saboru/ustrojstvo-sabora/sluzba-za-gradane/edukativni-centar/simulirana-sjednica i https://www.sabor.hr/hr/o-saboru/ustrojstvo-sabora/sluzba-za-gradane/edukativni-centar/online-kviz-natjecanje, objavila je Služba za građane. [ HINA ]