Aktualno
AGENCIJA ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE (AZOO)
Predstavljena aplikacija za organizaciju i prijavu učenika na natjecanje i smotre
objavljeno: 24. siječnja 2022.

Predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) predstavili su u ponedjeljak, uoči sutrašnjeg početka novog kruga natjecanja i smotri, jedinstvenu aplikaciju za organizaciju i prijavu učenika i mentora za sudjelovanje na natjecanjima i smotrama. Aplikaciju je izradio tim sa zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva (FER), predvođen prof. Vedranom Mornarom.

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavnici Agencije dali su i pregled prošlogodišnjih rezultata natjecanja, koje je ocijenjeno uspješnim unatoč svim pandemijskim teškoćama.

Natjecanje u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje počinje sutra u povodu Međunarodnog dana obrazovanja i planirano je 38 natjecanja i smotri, među kojima su novost Natjecanje iz češkog jezika kao materinskog jezika i Smotra biosigurnosti – biozaštite.

Školska razina natjecanja održat će se u školama iz kojih su natjecatelji prijavljeni. Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) je izradila vremenik koji pretpostavlja da će se natjecanje održati na klasičan način, ali je spremna prilagoditi ga epidemiološkim prilikama, odnosno, ako bude trebalo, bit će organiziran online, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.

Aplikacija i unaprjeđenje sustava

Ravnateljica AZOO Dubravka Brezak Stamać naglasila je važnost unaprjeđenja sustava i predstavila aplikaciju kojom će se olakšati prijava učenika na natjecanje i smotre. Aplikacija je povezana s e-Maticom i svi podaci povlačit će se iz matice. Rezultati natjecanja automatski će se bilježiti za svakoga pojedinog učenika u e-Matici i evidentirat će im se dodatni bodovi za upis u srednje škole i visokoškolske ustanove, pojasnila je ravnateljica Dubravka Brezak Stamać, te je zahvalila prof. Vedranu Mornaru i timu FER-a na izradi aplikacije.

Prof. Mornar je rekao kako su na FER-u jedva čekali da se javi prilika za izradu aplikacije jer, kaže, još su 2009. razvili sustav upisa na visoka učilišta, a 2013, upisa u srednje škole, za koje je trebale unositi rezultate natjecanja.

‘Mi smo se jedini javili za natječaj jer si to ne može priuštiti ni jedna informatička tvrtka za novce manje od 200 tisuća kuna, koliko je propisao natječaj AZOO. Mi smo to mogli jer već imamo već dosta riješenih procedura’, naglasio je.

Sustav je u upotrebi od prošlog tjedna i već je prijavljeno 30.800 natjecatelja, koji i dalje raste. Vjerujem da će sustav napraviti postupak vrednovanja upisa u srednje škole i visoka učilišta donekle pouzdanijim, zaključio je Mornar.    

Rezultati Oskara znanja za 2020/2021.

U školskoj 2020/2021. održano je 31 natjecanje i smotra Oskara znanja od predviđenih 36, a pet nije održano zbog pandemije.

Najugledniju nagrada učenicima i mentorima, Oskar znanja, za osvojeno prvo mjesto na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu dobio je 231 učenik, a 88 učenika nagrađeno je Oskarom znanja za osvojeno jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima.

Na školskim razinama sudjelovalo je 110.325 učenika, na županijskim 34.487, a na državnoj 4.179 učenika osnovnih i srednjih škola.

Unatoč svim poznatim poteškoćama u održavanju nastave, broj sudionika govori o visokoj razini motiviranosti te nastojanju svih uključenih da darovitim učenicima omoguće da prepoznaju i razviju svoje mogućnosti, kazala je ravnateljica AZOO Brezak Stamać.

Natjecanja su svake godine sve zanimljivija, i broj sudionika govori o visokoj motiviranosti te nastojanju da se prepoznaju daroviti i vrijedni učenici. Iznimna brojka također govori o mladim ljudima na kojima počiva daljnji sustav obrazovanja, naglasila je Brezak Stamać. [ HINA | Fotografija: AZOO ]