Aktualno
TKO SE NAKON PRAZNIKA NE VRAĆA U ŠKOLU
Različiti modeli nastave od ponedjeljka
objavljeno: 8. travnja 2021.

Sve je više novozaraženih osoba pa su hrvatske županije odlučile promijeniti način održavanja nastave. Kako će se od sljedećeg tjedna održavati nastava u pojedinim dijelovima Hrvatske.

Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH, otkrio je danas u kojim će se županijama i za koje razrede nastava u ponedjeljak izvodi online.

– Od 5. do 8. razreda osnovne škole i srednje škole, osim za maturante u Vukovarsko-srijemskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Varaždinskoj, Karlovačkoj i Koprivničko-križevačkoj.

Online nastava od 5. do 8 razreda osnove i za sve učenike srednjih škola je u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Samo za srednje škole osim za maturante online nastava se izvodi u Krapinsko-zagorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Samo srednje škole, svi razredi – u Ličko-senjskoj županiji.

I online nastava za sve, dakle od 1. do 8. razreda osnovne škole i srednja škola svi razredi u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Šibensko-kninskoj i Međimurskoj županiji, rekao je Davor Božinović na današnjoj konferenciji Stožera.

Za lakše razumijevanje, valja znati i slijedeće:

Model ”A” – nastava se održava u školi.

Model ”B” – dio nastave se održava u školi, a drugi dio na daljinu.

Model ”C” – nastava se u potpunosti odvija na daljinu.

Zagreb i Zagrebačka županija prelaze na C model nastave

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak novinarima  da učenici u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji od ponedjeljka prijelaze na C model nastave (online), kako bi se utjecalo na trenutnu epidemiološku situaciju.

Danas imamo 241 učenika koji su pozitivni, ali svejedno ćemo preći na C model, kazao je Fuchs dodavši da je to rezultat dogovora s lokalnim stožerima. Taj se pristup pokazao vrlo učinkovit jer se do sada na taj način uspjelo 78 posto ukupne nastave održati licem u lice.

Priznao je da se na kampanju za cijepljenje prosvjetnih radnika u Sisačko-moslavačkoj županiji odazvalo svega 20 posto njih, te izrazio nadu da nova kampanja povećati interes za cijepljenje među prosvjetnim radnicima.

Ministarstvo želi da se odgojiteljice, odgajatelji i svi ostali prosvjetni djelatnici procijepe, ali to se ne može nikome narediti.

Osvrćući se na aferu u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Fuchs je rekao kako je to uhodana institucija koja će i ove godine provesti maturu onako kako je zamišljena.  

Tražio je od Upravnog vijeća da se raščisti do kraja slučaj s dodavanjem bodova na pitanja koja su bila proglašena pogrešnim kod 14 spornih državnih matura. Tvrdi da je problem s raščišćavanjem situacije nastao zbog nepotpunog Upravnog vijeća.

Predložit ću Vladi da na sljedećoj sjednici imenuju tri člana Upravnog vijeća Centra, kazao je Fuchs. [Hina]

Splitsko-dalmatinska županija

Nastava se održava za učenike osnovnih i srednjih škola i studente Sveučilišta u Splitu po Modelu ”C”, odnosno virutalnim putem.

Za učenike razredne nastave primjenjivat će se Model ”A”.

Također, obustavlja se održavanje praktične nastave u školskim objektima. Odluka traje od 12. travnja do 17. travnja.

Zadarska županija

Učenici razredne nastave u školu će morati ići jer se nastava održava po Modelu ”A”, dok će viši razredi osnovne škole nastavu pratiti virtualnim putem, kao i svi srednjoškolci. Praktična nastava u srednjim školama je dozvoljena u redovnom obliku. Ovakav način nastave trajat će od 12. travnja do 25. travnja te će se, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, mijenjati.

Dubrovačko-neretvanska županija: Od ponedjeljka izmjene u provođenju nastave u osnovnim školama za više općina i gradova

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije dao je preporuke osnivačima osnovnih i srednjih škola na području županije po kojima dolazi do izmjena načina pohađanja škola u više jedinica lokalne samouprave.
Sukladno preporukama od ponedjeljka 12. travnja do 25. travnja na dubrovačkom području (Dubrovnik, Župa dubrovačka i Konavle) osnovne škole idu po mješovitom modelu B, dok u srednjim školama ostaje preporuka za model C osim završnih razreda srednjih škola.
U dolini Neretve za sve škole je preporučeno provođenja modela C osim za učenike završnih razreda srednjih škola, a za općine na poluotoku Pelješcu, otoku Korčuli, Lastovu i Mljetu preporuča se uvođenje modela A uz dogovor svake škole pojedinačno s nadležnim epidemiologom.

Vukovar: U Županiji od ponedjeljka u školama samo niži razredi i maturanti

Od ponedjeljka 12. travnja, nastava u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija održavat će se po modelu C, odnosno online, osim za niže razrede i maturante, priopćeno je u četvrtak iz Ureda župana Vukovarsko-srijemske županije.

„Nastavno na trenutnu epidemiološku situaciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji poveznu s epidemijom koronavirusa, u skladu s preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, donosi se Odluka o način održavanja nastave nakon proljetnog odmora školske godine 2020/202 za školske ustanove kojima je županija osnivač“, navodi se u priopćenju.

Sukladno odluci, učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola, kao i učenici završnih razreda srednjih škola nastavu pohađaju u školama, a učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenici 1. do 3. razreda srednjih škola nastavu pohađaju on-line.

Odluka se očinje primjenjivati od 12. travnja, do izmjene ili dopune. [Hina]

Bjelovar: U školske klupe vraćaju se maturanti i niži razredi, ostali online

Maturanti i učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vraćaju se u školske klupe od ponedjeljaka, dok će se za ostale učenike od 12. do 17. travnja nastava održavati online.

Odluka da se od idućeg tjedna produže mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa u osnovnim i srednjim školama donesena je na prijedlog epidemiološke službe.

Iz Županijskog stožera Civilne zaštite u četvrtak su proučili kako će i nadalje pratiti epidemiološku situaciju u županiji i odluke donositi uz preporuke nadležne epidemiološke službe.

Podsjetili su i da je Bjelovarsko-bilogorska županija, uz Istarsku županiju, bila posljednja koju je Njemačka uklonila sa zelene liste i uvrstila na popis rizičnih područja. [Hina]

U Istri: Ni učenici od 1. do 4. razreda drugi tjedan nemaju nastavu u školi!

Za više razrede osnovnih škola, od petog do osmog razreda odvijat će se prema modelu C odnosno na daljinu, kao i u svim srednjim školama, uključujući i maturante.

Obustavlja se nastava u svim osnovnim školama u razrednoj nastavi, za niže razrede od prvog do četvrtog razreda. U svim osnovnim školama nastava za predmetnu nastavu, za više razrede osnovnih škola, od petog do osmog razreda odvijat će se prema modelu C odnosno na daljinu, kao i u svim srednjim školama, uključujući i maturante, izvijestili su iz Stožera Civilne zaštite Istarske županije.

Dodali su, međutim, da osnovne škole, koje su u mogućnosti, nastavu za niže razrede od prvog do četvrtog razreda mogu provoditi po modelu C, odnosno na daljinu.

Stožer je takvu odluku donio temeljem procjene epidemiološke situacije i uz pozitivno očitovanje osnivača škola – Istarske županije, Grada Pule, Rovinja, Poreča, Umaga, Labina i Grada Pazina.

Stožer Civilne zaštite Istarske županije će, temeljem procjene epidemiološke situacije, do 14. travnja donijeti novu Odluku o daljnjem modelu odvijanja nastave u osnovnim i srednjim školama na području Istarske županije.

Primorsko-goranska županija

Viši razredi osnovne škole te svi razredi srednje škole prelaze na online nastavu. Odluka se provodi od ponedjeljka, 12. travnja.

Na online nastavu u potpunosti prelaze svi fakulteti osim Medicinskog i Fakulteta zdravstvenih studija koji pomažu zdravstvenom sustavu.

Osječko-baranjska županija

Predloženo je ravnateljima škola da se očituju hoće li prijeći na Model ”B” te će se u petak znati više detalja.

“Predložili smo ravnateljima škola da se očituju o primjeni modela B, odnosno kombinaciji nastave u školama i nastave na daljinu. U petak ćemo dobiti analizu broja oboljelih učenika, a ovisno o tome možemo predložiti i neke druge mjere”, rekao je načelnik Stožera, Ivan Hampovčan.

Varaždinska županija

Stožer Civilne zaštite Varaždinske županije donio je preporuku za održavanje nastave nakon praznika. Osnovne škole nastavu trebaju provoditi tako da su najmlađi učenici, oni od 1. do 4. razreda na modelu A, odnosno u školama. Za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih nastava se provodi prema modelu C, odnosno online.

Kada je riječ o srednjoškolcima, varaždinski Stožer traži da se nastava provodi na sljedeći način: za učenike završnih razreda strukovnih i gimnazija i učenike koji imaju obaveznu praksu kod poslodavca ili u školi nastava se odvija prema A modelu, dakle u klupama. Ostali učenici srednjih škola su na C modelu, odnosno online nastavi.

Za učenike Glazbene škole u Varaždinu kod individualne nastave također se preporučuje model A, odnosno nastava u školi.

Brodsko-posavska županija

“Mi za sada nastavljamo po modelu A, kako je završila školska godina prije uskršnjih blagdana. Deset dana učenici nisu bili u školama, mi smo županija koja po incidenciji na osmom, devetom mjestu, za sada nastavljamo po modelu A od ponedjeljka.
Ako se situacija pogorša ne isključujemo mogućnost da se pređe na model C ili eventualno u koliko Ministarstvo znanosti i obrazovanja donese odluku za cijelu Hrvatsku to bi onda vrijedilo i za našu županiju. Za sada, prema sadašnjem stanju nastavlja se po modelu A”, rekao je za SBOnline načelnik Stožera CZ Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

Virovitičko-podravska županija

Kada je riječ o Virovitičko-podravskoj županiji, prema riječima načelnika županijskog Stožera civilne zaštite, Marija Klementa, učenici s područja VPŽ od ponedjeljka će na redovnu nastavu.

– Za sada nećemo uvoditi online nastavu, no pratimo epidemiološku situaciju i na temelju toga ćemo odlučivati. Vidimo da i naše područje posljednjih dana bilježi rast novih slučajeva, danas smo imali 13, tako da će naše odluke biti sukladne razvijanju epidemiološke situacije – rekao je Klement i pozvao građane na pridržavanje mjera, kako situacija ne bi eskalirala.

Karlovačka županija: Uživo će nastavu imati samo učenici razredne nastave i maturanti

Od ponedjeljka u školama Karlovačke županije nastava će se odvijati po C-modelu, odnosno online osim za učenike razredne nastave i maturante. Odluka zasad će biti na snazi sljedeća dva tjedna.

U stvari samo se produžuje odluka od 25. ožujka kad je zbog pogoršane epidemiološke situacije nastava uživo obustavljena za većinu učenika osnovnih i srednjih škola, pa će je i dalje pratiti iz svojih domova.

Gospić: Nastava i dalje po modelu C

Zbog sve složenijih epidemioloških razloga u Ličko-senjskoj županiji OŠ „dr. Jure Turić“ iz  Gospića uputila je roditeljima i učenicima poruku sljedećeg sadržaja:

– S obzirom na epidemiološku situaciju, sukladno preporukama u dokumentu Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19, od ponedjeljka 12. travnja do petka 16. travnja 2021. godine za sve učenike od 1. do 8. razreda nastava će se održavati na daljinu (Model C).

Nastava će se održavati prema dosadašnjem rasporedu u aplikaciji Teams. Nastava za učenike Osnovne glazbene škole također će se održavati na daljinu (Model C), stoji u obavijesti koju potpisuje ravnatelj škole Ivica Radošević, dipl. učitelj.