Aktualno
OŠ IVANA GUNDULIĆA, ZAGREB | HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN (HOD) U NAŠOJ ŠKOLI
Slavimo sport, a promičemo zdravlje
objavljeno: 12. rujna 2022.

Hrvatski olimpijski dan, poznat skraćenim nazivom HOD, posvećen datumu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora (10. rujna) danas je općeprihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja

Učenici Osnovne škole Ivana Gundulića iz Zagreba obilježili su taj dan u ponedjeljak. Vanjska je poveznica ove tradicionalne manifestacije proslave olimpizma bijela majica, „zastava prijateljstva“. Bijela podloga olimpijske zastave, na kojoj je ucrtano pet krugova, danas je olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira.

Odjeveni u bijele majice, učenici su zajedno vježbali na školskom igralištu. Najprije su se lagano razgibali, a zatim podigli razinu energije intenzivnijim vježbama uz glazbu. Uslijedile su likovne radionice koje su za temu imale boje olimpijskih krugova, pokret i sportove. Viši su se razredi natjecali u potezanju konopa.

Od početka se ove nastavne godine naša škola uključila u SHE mrežu škola. Uloga je mreže SHE (Schools for Health in Europe Network Foundation) djelovati kao europska platforma za promicanje zdravlja u školama pružajući informacije, potičući istraživanja, dijeleći dobru praksu, ekspertizu i vještine učestalo zagovarajući zdravlje u školama, potičući zajedničku suradnju zdravstvenog i obrazovnog sektora te potičući razvijanje i implementaciju nacionalnih politika i promicanja zdravlja u školama.

Nova platforma hrvatske mreže škola, koje promiču zdravlje, u srednjoškolskom je obrazovanju (SHE) najprije bila uspostavljena u 11 srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Sada su uključene i pojedine osnovne škole.

 Promicanje zdravlja u školama možemo opisati kao „bilo koju aktivnost koju poduzimamo da bismo unaprijedili i zaštitili zdravlje svih unutar školske zajednice“. Promicanje zdravlja u školama uključuje zdravstveno obrazovanje koje se podučava u razredu, no ono uključuje i napore za stvaranjem zdrave školske okoline, školske politike i nastavnog plana i programa. Promicanje zdravlja u školskom okruženju pristup je cijele škole i uključuje više od škole koja provodi aktivnosti promicanja zdravlja. Škola, koja promiče zdravlje, bavi se zdravljem i blagostanjem na sustavan i integriran način prema pisanom planu ili politici škole.

Koordinatorica je ovog programa za Osnovnu školu Ivana Gundulića učiteljica Henrieta Herjavec Rubčić.

 Prvi korak, koji je dogovorila s timom, svakodnevna je jutarnja tjelovježba prije početka nastave. Svi se jako veselimo ostalim zadatcima i akcijama koji će nas učiniti zdravijom školom. Svaki mali korak, koji vodi prema zdravim navikama i zdravlju, važan je!

■ Sanela Škevin, učiteljica 2. A OŠ Ivana Gundulića, Zagreb  | Više od dvadeset godina radim u školi i nikada se nisam prestala igrati, maštati i tragati za novim idejama. Koordinatorica sam Erasmus plus projekta Wonders of water in science and nature, voditeljica projekta Vrtek u Botaničkom, voditeljica skupine Mali istraživači, a u slobodno vrijeme trkačica, slastičarka, pjevačica i spisateljica. ■