Aktualno
NAJAVLJENA SURADNJA NA NOVIM INKLUZIVNIM SPORTSKIM PROGRAMIMA
SPORT SVIMA – važnost inkluzije u školskom sportu
objavljeno: 24. listopada 2022.

Ove godine u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Kineziološkim fakultetom Hrvatski školski sportski savez organizirao je simpozij za 586 prijavljenih profesora, nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture i drugih zainteresiranih kineziologa.

Sport svima! – važnost inkluzije u školskom sportu tema je ovogodišnjeg stručnog skupa na kojem su se okupili kineziolozi, stručnjaci iz područja zaštite osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju te predstavnici institucija koje mogu pomoći u razvoju novih sportskih inkluzivnih projekata u hrvatskom obrazovnom sustavu.

Sudionike simpozija pozdravili su predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Zlatko Kraljević, Igor Rukljač iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dekan Kineziološkog fakulteta Mario Baić, a službeno ga je otvorio posebni savjetnik ministrice Brnjac, Josip Pavić iz Ministarstva turizma i sporta. Ministarstvo je i službeni pokrovitelj svih aktivnosti HŠSS-a, a gospodin Pavić izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjim radom i razvojem školskog sporta, kao i pozdravio temu i glavne ciljeve simpozija.

Nakon otvorenja i službenog početka Simpozija prvi su se predstavili članovi Hrvatskog judo saveza, Sanja Delladio iz Judo kluba za osobe s invaliditetom Fuji i Matija Frlić iz Judo Kluba Profectus Samobor. Oni su pokazali praktičnu provedbu treninga učenika sa teškoćama u razvoju. Nakon kratke pauze na pozornicu su istupili predstavnici organizacije HandbALL IN – sportskog programa za djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Maida Arslanagić uputila je publiku u glavne ciljeve njihova programa koji pokušava stvarati jednake mogućnosti za djecu sa teškoćama u razvoju te im poboljšati životne i socijalne vještine. Zatim su nam se predstavili upravo mali rukometaši s teškoćama koji su uz pomoć svojih trenera pokazala vještine u prolaženju sportskog poligona.

Panel rasprava pozdravila je sedam sudionika koji su govorili na temu „Sportom do inkluzije – kako uključiti djecu s teškoćama u školske tjelesne aktivnosti?“ Obradili su teme dosadašnjeg rada Ministarstava u području inkluzije učenika s teškoćama, raspraviti potrebe za educiranjem nastavnika Tjelesne i zdravstvene kulture za rad s djecom s teškoćama i njihovo uključivanje u svakodnevne sportske aktivnosti u školskom sportu.

Sudionici panela bili su: dr. sc. Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport, Ministarstvo turizma i sporta, Momir Karin, prof., ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Marija Borovec, voditeljica Službe za zaštitu osoba s invaliditetom i skrbništvo, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dr. sc. Marinka Bakula-Anđelić, pomoćnica pročelnice za zaštitu osoba s invaliditetom Grada Zagreba, Grad Zagreb, Ana Krauthacker, zamjenica glavnog tajnika Hrvatskog judo saveza, mr. sc. Željko Ćernić, prof. edukator i predsjednik Odbora za školovanje kadrova, Hrvatski paraolimpijski odbor i dr. sc. Ivan Dujić, glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Važan zaključak ove panel rasprave bio je potreba za inkluzivnim praksama u svim školama Republike Hrvatske koja se dodatno može razviti kroz sportske programe i rekreaciju, a s ciljem postizanja upravo socijalne kohezije. Potvrđeno je kako su upravo djeca ta koja najbolje razumiju inkluzivne koncepte i koji ih mogu već odmalena primjeniti na dobrobit društva i bolji položaj osoba s teškoćama u zajednici. Najavilo se i osnivanje Radne skupine čiji će, prema riječima glavnoj tajnika dr. sc. Ivana Dujića, „glavni cilj biti kvalitetno analizirati trenutno stanje i uz pomoć svih ovdje na pozornici prisutnih, stvoriti i implementirati dobar inkluzivni sportski program“. Hrvatski školski sportski savez aktivno planira raditi na programu, čija se provedba planira za sljedeću školsku godinu.

U drugom djelu Simpozija predstavljen je ljetni sportsko-edukativni program Hrvatskog školskog sportskog saveza „Sportski praznici“. Četiri profesora iz Bjelovara, Sukošana, Velike i Vinkovaca svojim prezentacijama prikazali su nam kako su to učenici njihovih škola proveli ljetne praznike.

Za sam kraj programa glavni tajnik HŠSS-a dr. sc. Ivan Dujić Simpozij je zaključio i poručio kako će se tijekom poboljšanja inkluzivnih praksi i rada s učenicima s teškoćama susretati s raznim izazovima, ali i kako je siguran da će uz podršku i nastavak ovakvih dobrih suradnji zasigurno doći do krajnjih rezultata.

Ovaj simpozij predstavio je mnoge teme vezane za školski sport s posebnim naglaskom na potrebu za inkluzivnim aktivnostima i uključivanju što više učenika u školski sport. Upravo su programi poput Univerzalne sportske škole i Sportskih praznika primjer programa koji se može provoditi na nacionalnoj razini. S time na umu, a uz suradnju i pomoć svih sudionika ovog stručnog skupa, kreće se s daljnjim razvojem aktivnosti i programa unutar školskog sporta s punim pouzdanjem da već sljedeće školske godine na novom simpoziju možemo najaviti nove teme, ali i prikazati izazove i rezultate koji nas očekuju.