Aktualno
PISANJEM DOBIVATE JAČU PREDSTAVU U SVOM UMU I POMAŽE I PRI RJEŠAVANJU ZADATAKA
Svaka čast tehnologiji, ali najbolje i najbrže se uči pisanjem
objavljeno: 14. srpnja 2021.

Novo istraživanje otkriva da ne bismo smjeli samo tako odbaciti olovke i papir: rukopis pomaže ljudima da puno kvalitetnije nauče određene vještine nego učenjem gradiva tipkanjem ili gledanjem videozapisa, piše BUG.

Mnogi se roditelji i odgajatelji danas pitaju treba li uopće inzistirati na tome da djeca i dalje troše vrijeme pokušavajući olovkom napisati slova kad se cijeli svijet okrenuo tehnologiji? Nije li bolje djecu odmalena posjesti za računalo kako bi, kad odrastu, bila pripremljenija za svijet u kojem žive? Brenda Rapp, profesorica kognitivnih znanosti sa Sveučilišta Johns Hopkins, smatra da olovku ne treba samo tako izbaciti; rukopis ima i te kako velike veze s čitanjem, pravopisom i razumijevanjem.

Eksperiment s arapskom abecedom

Ona je s Robertom Wileyjem sa Sveučilišta Johnsa Hopkinsa provela eksperiment u kojem su 42 osobe učile arapsku abecedu, podijeljene u tri grupe: one koji su slova pisali rukom, one koji su ih tipkali u računalo te na kraju one koji su tečaj pratili na videu. Rezultati su objavljeni u časopisu Psychological Science. [ Cijeli tekst pročitajte OVDJE ]