Aktualno
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
U proceduru upućene izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji
objavljeno: 27. listopada 2020.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u utorak u proceduru izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji kojima se ukidaju anonimne prijave, kako bi se spriječila zlouporaba prijave prosvjetnoj inspekciji.

“Izmjenama se propisuje da svaka predstavka koju će razmatrati prosvjetna inspekcija, osim upozoravanja na konkretne nepravilnosti u radu škole, mora sadržavati i ime i prezime prijavitelja. Druga izmjena odnosi se na zajamčenu anonimnost prijavitelja prema trećoj strani”, ističu iz MZO.

Izmjene su donesene kako bi svi građani ostvarili svoja zakonska prava, ali i kako bi prosvjetni radnici, odnosno školske ustanove koje podliježu nadzoru prosvjetne inspekcije, bili zaštićeni od proizvoljnih ili neutemeljenih prijava.

Iz MZO podsjećaju da je u posljednjih pet godina zabilježeno 11.367 prijava od kojih je 23,15 posto bilo anonimno.

TIJEKOM 2021. PLANIRAJU SE IZMJENE CJELOVITOGA PAKETA OBRAZOVNIH ZAKONA

Namjera je ovim izmjenama spriječiti zlouporabu instrumenta prijave prosvjetnoj inspekciji.

Napominjući da je riječ je o minimalnim izmjenama navedenoga zakona koje su hitne i nužne, iz MZO najavljuju da su tijekom 2021. godine planirane izmjene cjelovitoga paketa zakona, među kojima su i Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakon o stručno-pedagoškom nadzoru te novi Zakon o prosvjetnoj inspekciji, sve s ciljem stvaranja učinkovitijeg i usklađenijeg sustava odgoja i obrazovanja.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnosti o obrascu prethodne procjene za Zakon o izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji nalazi se OVDJE na poveznici.

U javno savjetovanje izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji bit će upućene nakon suglasnosti Ureda za zakonodavstvo Vlade RH. [HINA ]