Aktualno
SVRHA ISTUPA SIGURNOST JE UČITELJA I PROFESORA, A NE PETLJANJE U POLITIKU, KAŽE UČITELJICA IZ AMERIČKE DRŽAVE FLORIDE
Učiteljica napisala vlastitu osmrtnicu u znak protesta protiv otvaranja škola u SAD-u
objavljeno: 17. kolovoza 2020.

Učiteljica iz američke države Floride napisala je i objavila vlastitu osmrtnicu u grupi na  društvenoj mreži uoči ponovnoga otvaranja škola 20. kolovoza, a sebe je pritom nazvala „zaštitnicom od Covida i ljudskim štitom“. Izvještaj o tom istupu prenosimo s obrazovnoga portala TES.

Učitelji širom Sjedinjenih Američkih Država izražavaju svoje neslaganje s otvaranjem škola uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom.

Whitney Leigh Reddick, učiteljica za posebne potrebe u obrazovanju pri sustavu škola Duval County Public Schools u Jacksonvilleu, u Floridi, rekla je za Newsweek da se njezin prosvjed odnosi na sigurnost, a ne na politiku.

Osjetila se obveznom napisati osmrtnicu kada je shvatila da, iako ona vjerojatno neće uistinu umrijeti od Covida-19, najmanje bi jedan učitelj ili učiteljica u Floridi mogli kobno završiti nakon što se učenici vrate na nastavu 20. kolovoza, izvijestio je Newsweek.

Brojke floridskoga ministarstva zdravstva govore o porastu oboljelih od Covida-19 među djecom, kao i o povećanoj hospitalizaciji djece tijekom srpnja.

Svoju je objavu postavila u grupi Tim za rješenja tijekom pandemije u školama Duval na Facebooku, uoči sjednice školskoga odbora.

Objava, pisana u trećoj osobi, među ostalim kaže:

Usprkos tomu što je vikala s krovova, nastojala suzbiti pretjerane emocije te educirati se na temelju znanstvenih izvora i provjerenih činjenica, podlegla je pred silom neznanja onih na pozicijama moći.

Vratila se na posao, napravila najbolje što je znala u ulogama koje su joj namijenili; poučavateljica, zaštitnica od Covida, ljudski štit, gasiteljica požara, socijalna radnica, njegovateljica i skrbnica, ali radno ju je opterećenje oslabjelo i virus je prevladao. Whitney više nije s nama.

[Izvornu, potpunu objavu možete naći na ovoj poveznici.]

To nije prvi put da su američki učitelji posegnuli za neuobičajenim sredstvima kako bi izrazili svoje neslaganje s planovima o otvaranju škola.

Koncem srpnja neki su učitelji poslali svoje osmrtnice upraviteljici države Iowa Kim Reynolds nakon što je objavila kako bi se od učenika trebalo tražiti da barem polovicu školskoga vremena provedu u svojim pravim učionicama.

Tijekom ovoga mjeseca, nešto prije osmrtnice o kojoj upravo pišemo, učitelji u New Yorku nosili su lijesove i giljotine u znak prosvjeda protiv uredbe gradonačelnika Billa De Blasija o ponovnom otvaranju škola.

■ NAPOMENA ■ piše: Claudia CIVININI, izvjestiteljica portala TES ■ UJEDINJENO KRALJEVSTVO: TES – The Times Educational Supplement – najveća mrežna zajednica međuučiteljske potpore na svijetu koja dopire do više od 13 milijuna korisnika ■ izvornik: www.tes.com ■ Fotografija portreta Whitney Leigh s Facebooka ■ photo by Shutterstock  ■