Aktualno
NACIONALNI CENTAR ZA VANJSKO VREDNOVANJE OBRAZOVANJA
Vinko Filipović: Poznati privremeni rezultati Državne mature, bolji nego prošlih godina
objavljeno: 11. srpnja 2022.

Maturanti su u ponedjeljak doznali kakav su rezultat ostvarili na Državnoj maturi, a po ocjeni ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinka Filipovića oni su zadovoljavajući ili čak i bolji nego u prošlim godinama.

Ispitima Državne mature u ljetnom roku, koji je održan od 31. svibnja do 27. lipnja, pristupio je ukupno 28.451 učenik, a pisali su ukupno 107.915 ispita.

Vinko FILIPOVIĆ

“Uzimajući u obzir činjenicu da ovogodišnji maturanti iza sebe imaju tri godine pandemije, potrese u Zagrebu i Banovini, štrajk prosvjetara, što je sve pridonijelo tome da su ovogodišnji maturanti puno dana nastave imali izvan učionice, a opće je poznato da online nastava ni na koji način ne može nadomjestiti nastavu u živo, smatram da su rezultati zadovoljavajući, čak i iznenađujući u nekim predmetima”, rekao je Hini ravnatelj NCVVO.

Filipović smatra da je takvim rezultatima u velikoj mjeri pridonijela činjenica da su učenici upravo zbog svih tih nedostataka koje su imali, još ozbiljnije pristupili pripremi za ispite.

“Tome su u velikoj mjeri doprinijeli i njihovi nastavnici, a u konačnici i probni ispiti imali su upravo za cilj nadomjestiti sve te nedostatke jer su se učenici kroz probne ispite dva mjeseca prije ljetnog roka mogli upoznati i sa sadržajem i sa strukturom i s procedurom pisanja ispita”, ističe Filipović.

Učenici su, dodaje, imali dva mjeseca da uvide gdje su im nedostaci i što još treba popraviti do pisanja ispita na ljetnom roku.

Sve je to, objašnjava, rezultiralo time da su ove godine u nekim predmetima rezultati ispita bili i bolji nego u prethodnim. Primjerice, u engleskom jeziku učenici su postigli bolje rezultate i na osnovnoj i na višoj razini, na hrvatskom su bolji rezultati na osnovnoj, a nešto lošiji na višoj razini, dok su u matematici rezultati bolji na višoj razini, a nešto lošiji na osnovnoj razini, navodi ravnatelj NCVVO-a.

Bolje su rezultate učenici postigli i u izbornim predmetima poput kemije, biologije, psihologije, povijesti i geografije, a nešto su lošiji rezultati ostvareni u fizici te politici i gospodarstvu.

Maturanti nezadovoljni danas objavljenim privremenim rezultatima do 13. lipnja mogu uložiti prigovor.

“Rezultati su privremeni, a na temelju iskustva prethodnih godina, očekujemo oko 4000 prigovora” – kaže Filipović.

Prigovore će najprije rješavati prvostupanjsko povjerenstvo, a bude li žalbi na njihove odluke, razmatrat će ih drugostupanjsko povjerenstvo, dodaje.

Konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja. [ HINA ]