Aktualno
■ NACIONALNA IZLOŽBA INOVACIJA U IVANIĆ-GRADU ■
Zanimanje za inovacije pokazao velik broj osnovaca i srednjoškolaca
objavljeno: 27. svibnja 2023.

Izložbe inovacija predstavljaju izvanredne prilike za upoznavanje s najnovijim dostignućima iz svijeta znanosti i tehnologije. Nedavno održana izložba inovacija koju je organizirao Elektronički i računalni klub iz Ivanić-Grada u suradnji s partnerima bila je organizirana s ciljem da potakne interes za znanost, tehnologiju, inženjering i matematiku među učenicima svih dobnih skupina.

Osma Izložba inovacija Ivanić-Grad I3G održana je 24. i 25. svibnja 2023. pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Ivanić-Grada i Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije te u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zagrebačke županije i Hrvatskom zajednicom inovatora u prostoru Hotela Sport, u Ivanić-Gradu. Predstavljeni su projekti, inovacije, ideje te završni radovi učenika iz srednjih strukovnih škola i studenata tehničkih i drugih fakulteta iz gotovo cijele Hrvatske, a sudjelovali su i učenici iz nekoliko osnovnih škola Zagrebačke županije.

Učenici su imali priliku upoznati se s afirmiranim poduzetnicima i inovatorima. U okviru izložbe održan je i zanimljiv popratni program s radionicama iz područja znanosti, inovacija i tehničke kulture za mlade svih uzrasta.

Međunarodno nagrađene inovacije CONNEKT – World’s First Smart Modular Plug’n’play System i SMART PLANK MAT, Prijenosna mini konzola, Kapacitivna elektroda za beskontaktno mjerenje bioelektričkih signala, Pneumatska robotska ruka upravljana PLC-om, Sustav za izvlačenje sondi, Robotsko vozilo, Izrada robota s navođenjem putem mobilnog uređaja ili kontrolni uređaj za pametni vrt samo su mali dio inovacija učenika i studenata koje su predstavljene na ovogodišnjoj izložbi.

Ovaj je put poseban naglasak bio na inovacijama koje su predstavili učenici osnovnih i srednjih škola, a sudjelovali su i studenti te gospodarstvenici. Svoje su inovacije predstavili učenici Srednje škole „Ivan Švear“ iz Ivanić-Grada, Srednje škole Jelkovec, Industrijske strojarske škole iz Zagreba, Elektrotehničke škole Zagreb, I. tehničke škole Tesla iz Zagreba, Strukovna škola Đurđevac, Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška, Obrtničke škole Koprivnica, Srednje škole Zlatar, Tehničke škole Sisak, Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo iz Rijeke, Strukovne škole Sisak, Obrtničke i tehničke škole Ogulin kao i drugih srednjih škola iz Dugog Sela, Čakovca, Varaždina, Šibenika, Samobora i drugih hrvatskih gradova. Inovacijama su se predstavili i fakulteti: Visoko učilište Algebra iz Zagreba, Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu,  Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište Sjever i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku.

Jedan od naglasaka izložbe bio je na robotici. Hrvatski robotički savez prezentirao je digitalne materijale za inovativno učenje robotike, interneta stvari i računalstva u oblaku za strukovne škole.

Posjetitelji su prvog dana Izložbe svjedočili i performansu Ivana Kožara i ERK-a „Muzikalna Teslina zavojnica” u kojem su munje napona nekoliko milijuna volti bile popraćene poznatim glazbenim melodijama, a predavač je prezentirao osnove funkcioniranja zavojnice snage 15kVA  te ispričao priču o patentiranju iste.

Hrvatsko nuklearno društvo održalo je predavanje „Nuklearna elektrana Krško i zbrinjavanje otpada”.

Radionice za najmlađe „Istražuj kao arheolog” Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta iz Zagreba privukle su velik broj najmlađih posjetitelja. Doc. dr. sc. Vinka Matijević i doktorand Domagoj Bužanić uz pomoć studentica Paule Fruk, Klare Radovniković i Vanje Banfić-Jevtović pokazali su predškolcima što rade arheolozi.

Marjana Postružin Kožar, članica udruge ERK-a i voditeljica projekta I3G Ivanić–Grad, iznimno je zadovoljna odazivom posjetitelja koji je ove godine okupio najveći broj učenika do sada što je ohrabrujuće jer izložbe inovacija pružaju izvrsnu priliku da se učenicima približi svijet znanosti na zanimljiv i praktičan način te su iznimno korisne i u izgradnji temelja za buduće akademske ili profesionalne karijere u području znanosti, tehnologije, inženjerstva ili matematike.

■  Napisala: Gabriela GOLUBIĆ, prof. i dipl. knjižničar | OŠ „Ivan Benković“ Dugo Selo ■