Jučer-danas-sutra
10. SKUP UČITELJA, ODGAJATELJA I NASTAVNIKA IZ CIJELE REGIJE
Sarajevo i Inovativni nastavnici u akciji
objavljeno: 31. kolovoza 2018.

… osluškuje ono što učitelji/nastavnici žele i, ne manje važno, nagrađuje najbolje (u BiH).

Ovaj skup od drugih razlikuje osjećaj da ste dobrodošli, da ste cijenjeni, da se vaše mišljenje čuje i da je sve podređeno učitelju/nastavniku koji se u ta četiri dana osjeća kao da je osvojio najveće vrhunce (mnogi od nas i jesu kad su nogom stupili na Trebević).

Hrvatske su snage ove godine imale tridesetak članova, o kojima je brigu vodila hrvatska podružnica Korak po korak s voditeljicom Sanjom Brajković, koja je u svakom trenutku bila podrška i naš lokalni vodič.

U četiri dana vidjeli smo svašta. Počeli smo s poticajnim govorom voditeljice Radmile Rangelov Jusović, koja je pravi primjer poticajnog govornika, čiji su govor prekidali pljeskom, a u čijim su se riječima pronašli mnogi ili se zamislili nad trenutačnim stanjem u školstvu. Ali njezina pozitivna energija, njezin x faktor dao je cijeloj konferenciji pozitivno ozračje. Dapače, biti u njezinu društvu bilo je dovoljno da se napune baterije. 

U četiri dana miješali su se primjeri iz prakse ili nagrađene aktivnosti koje su neki proveli u svojem razredu te sastanci i kave gdje smo sjedeći pričali (o čemu drugome) o školi. Uspoređivali smo, razgovarali, tražili rješenja i, najljepše od svega, dogovorili se za neke zajedničke aktivnosti.

Bile su i organizirane aktivnosti koje smo mi nazvali team building – nezaboravna vožnja žičarom do Trebevića ili pjevno-plesna večera u staroj sarajevskoj Pivnici.

Hrvatsku je predstavljalo desetak predavača, od djevojčice koja je gostovala drugu godinu zaredom do naše udruge Korak po korak, koja je prikazala kako uspješno djeluje.

Kolegica Snježana Duić i ja imale smo plenarno predavanje na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu s temom „Zadovoljstvo učitelja na kraju nastavne godine”.

Predavanje je bilo vrlo uspješno i interaktivno, jer su umjesto gledanja slajdova prisutni odgovarali na naša pitanja koja smo zatim usporedili s odgovorima koje smo skupili u anketi.

Prezentaciju možete pogledati ovdje: https://1drv.ms/p/s!AmeYXpI81UulgvkS5vtKk4QhN-yWnA

Četiri su dana protekla u trenu, četiri dana razgovora, smijeha, suradnje, upoznavanje istomišljenika, primjera iz prakse…

Na kraju je o svojim primjerima iz prakse zadnji dan govorila i kolegica Ivančica Tajsl Dragičević te bila toplo pozdravljena od svih koji su kasnije i sami rekli kako pohvaljuju njezin pristup radu.

Ostaje žal što Hrvatska nema nešto slično, što nemamo gdje pokazati dobre primjere prakse, što nemamo zajednice učitelja/nastavnika koji bi sjeli i razgovarali, zajedno se bodrili.

Ako i nema u Hrvatskoj, slobodno se sljedeće godine prijavite i sudjelujete na 11. konferenciji u Bosni i Hercegovini te barem tih nekoliko dana budite učitelj/nastavnik i imajte status kakav zaslužujete.

Sve informacije možete naći na: https://inskola.com/

Zajednici inovativnih nastavnika

Slike su preuzete sa službenih stranica, kao i iz privatne arhive sudionika.

……………

Za Školski portal piše Sandra VUK | OŠ Sveta Nedelja | https://sites.google.com/site/prvibsvetanedelja/  | UHURN Zvono